Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 24 septembrie 2010

NAŢIONALIŞTII AU PICHETAT MINISTERUL CULTURII

PARTIDUL "PENTRU PATRIE"
Biroul de presa

ROSIA MONTANA NU E DE VANZARE ! NATIONALISTII AU PICHETAT MINISTERUL CULTURII

O delegatie de militanti ai Partidului "Pentru Patrie" au pichetat Ministerul Culturii si Patrimoniului National, joi 23 septembrie 2010. Tinerii nationalisti - purtind drapele tricolore si bannere cu mesaje precum "Rosia Montana nu e de vanzare !" - au tinut sa adreseze un avertisment dur membrilor Comisiei Nationale de Arheologie, care se vor intruni vineri pentru a discuta eliberarea unui nou certificat de eliberare de sarcina arheologica pentru masivul Carnic, de langa Rosia Montana, zona care adaposteste vestigii inestimabile ale civilizatiei daco-romane, inclusiv cele mai vechi galerii miniere din Europa, datind de peste 2000 de ani. Protestatarii considera ca acest aviz ar echivala cu trimiterea spre distrugere a tuturor acestor vestigii care constituie un veritabil certificat de nastere al poporului roman.

Cu aceasta ocazie, reprezentantii Partidului "Pentru Patrie" au depus la Ministerul Culturii un document oficial in care atrag atentia, in modul cel mai ferm, membrilor Comisiei Nationale de Arheologie cu privire la responsabilitatea pe care o au in calitate de gestionari ai patromoniului cultural national. PPP invoca in acest sens sentinta prin care Curtea de Apel Brasov a anulat, in 2004, certificatul de descarcare de sarcina a Masivului Carnic, eliberat in acel an de Comisia Nationala de Arheologie.
"Trebuie sa tineti cont de acea lectie a Istoriei, care ne invata ca nici un regim politic, oricat de corupt si abuziv, nu este etern, si ca, mai devreme sau mai tarziu, cu totii vom da socoteala, in fata Legii, de ceea ce am facut bun sau rau", se afirma in apelul PPP, militantii sai declarindu-se "decisi sa parcurga toate nivelurile procedurale pentru tragerea la raspundere legala a celor vinovati de tradarea intereselor nationale si incalcarea principiilor Statului de Drept, in care am crezut si vom crede".
Reprezentantii PPP au cerut membrilor Comisiei Nationale de Arheologie sa ignore orice presiuni politice sau de alta natura si sa nu aprobe descarcarea de sarcina arheologica a muntelui Carnic.
Pe tot parcursul manifestarii a rasunat cantecul patriotic "Noi suntem cei chemati sa aparam muntii nostri cei frumosi", imnul campaniei "Rosia Montana rezista!", initiata de PPP, Fundatia "Bunavestire" si Asociatia pentru Memorie Identitara "Carpatii".

Biroul de presa al PPP

Textul Apelului oficial transmis de PPP membrilor Comisiei Nationale de Arheologie:

Către:
MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL

- În atentia COMISIEI NAŢIONALE DE ARHEOLOGIE -

A P E L

PENTRU

În atenţia membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie:

Alexandru Suceveanu - Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”, Bucureşti,
Alexandru Barnea - Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie,
Crişan Muşeţeanu - Muzeul Naţional de Istorie a României,
Ioan Glodariu - Universitatea “Babeş-Bolyai”, Cluj Napoca Facultatea de Istorie,
Paul Damian - Muzeul Naţional de Istorie a României,
Dumitru Ţeicu - Muzeul Banatului Montan Reşiţa,
Ioan Stanciu - Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca,
George Trohani - Muzeul Naţional de Istorie a României,
Adriana Pescaru - Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva,
Octavian Bounegru - Universitatea Iaşi, Facultatea de Istorie,
Zeno Pinter - Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu, Facultatea de Istorie,
Florin Hău - Complexul Muzeal “Bucovina”, Suceava,
Florin Topoleanu - Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Tulcea,
Gheorghe Dumitroaia - Muzeul Judeţean Neamţ,
Valeriu Sârbu - Muzeul Brăilei,
Sorin Cociş - Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca,
Livia Buzoianu - Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa,
Dragomir Popovici - Muzeul Naţional de Istorie a României,
Florin Draşovean - Muzeul Banatului Timişoara,
Viorica Crişan - Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca,
Ioan Carol Opriş - Universitatea Bucureşti,
Mihai Bărbulescu - Universitatea “Babeş-Bolyai”, Cluj Napoca,

În numele Partidului “Pentru Patrie”, ne exprimăm pe această cale profunda îngrijorare cu privire la intenţiile unor cercuri politice de a exercita presiuni asupra Comisiei Naţionale de Arheologie (CAN) în vederea eliberării de către aceasta a unui nou certificat de descărcare de sarcină pentru masivul Cârnic din zona Roşia Montană, depozitar al unor vestigii istorice a căror importanţă capitală pentru istoria poporului român şi a civilizaţiei europene a fost certificată de nenumăraţi specialişti şi instituţii profesionale din România şi din întreaga lume.

Însăşi recentele declaraţii publice ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MNCP) prin care s-a anunţat demararea procedurii de includere a sitului de la Roşia Montană în lista tentativă a României pentru UNESCO, vin sa confirme odată în plus valoare excepţională a acestor vestigii.
De altfel, întreaga zonă Roşia Montană ascunde un adevărat patrimoniu cultural, considerat de numeroşi specialişti în domeniu ca un adevărat certificat de naştere al poporului român, patrimoniu ocrotit prin legile statului român şi cele internaţionale. Iar dvs., ca specialişti cunoaşteţi desigur, chiar mai bine decât noi, acest lucru.

În acest sens, aprobarea solicitării de descărcare de sarcină arheologică ar echivala cu girul dat de dvs., ca specialişti, distrugerii acestor vestigii, fapt pe care noi îl considerăm ca fiind un grav atentat la adresa patrimoniului cultural naţional, la adresa însăşi a fiinţei noastre naţionale, precum şi un abuz împotriva principiilor Statului de Drept.

Îngrijorarea noastră este cu atât mai mare cu cât există precedentul din ianuarie 2004, când, în urma unor presiuni pe care noi le considerăm politice, CNA a emis un certificat de descărcare de sarcină arheologică pentru acelaşi masiv, document anulat, prin decizia definitivă 157 / 26.XI.2007, de Curtea de Apel Braşov.

În aceste condiţii, ca naţionalişti şi în spiritul iubirii nemărginite pentru ţara şi naţiunea noastră, considerăm de datoria noastră să vă atragem atenţia, în cel mai serios mod, asupra răspunderii ce o purtaţi în calitate de gestionari ai patrimoniului arheologic naţional.
Vă reamintim, pe această cale, că însăşi Codul Deontologic al Arheologului prevede că „arheologii nu se vor angaja şi nu vor permite ca numele lor să fie asociate cu orice activitate cu impact asupra patrimoniului arheologic care urmăreşte un profit comercial, obţinut direct din patrimoniul arheologic sau ca urmare a exploatării acestuia.”
Nici un considerent nu poate justifica girarea, de către cei investiţi oficial, cu emiterea unui act abuziv, a desfiinţării certificatului de naştere a unui popor.
Trebuie să ţineţi cont de acea lecţie a Istoriei, care ne învaţă că nici un regim politic, oricât de corupt şi abuziv, nu este etern, şi că, mai devreme sau mai târziu, cu toţii vom da socoteală, în faţa Legii, de ceea ce am făcut bun sau rău.
Şi încă există în România destui patrioţi decişi să parcurgă toate nivelurile procedurale pentru tragerea la răspundere legală a celor vinovaţi de trădarea intereselor naţionale şi încălcarea principiilor Statului de Drept, în care am crezut şi vom crede.

În numele tuturor acestor considerente, vă cerem să procedaţi în spiritul Legii şi al deontologiei profesionale, şi să nu acordaţi un nou certificat de descărcare de sarcină arheologică a masivului Cârnic.


PARTIDUL “PENTRU PATRIE”
Secretar general
Florin Dobrescu

12 comentarii:

Anonim spunea...

2 baieti si 4 steaguri

Anonim spunea...

Evident numeri gresit sau privesti stramb. Admirabil este ca iasa doar cativa romani, fara sa le pese ca sunt putini si fara sa le pese de persiflarile celor de pe margine sau care şed comod acas', pentru a sustine o cauya cu adevarat nobila si de interes vital pentru neamul romanesc.
Felicitari PPP!

Raducu spunea...

PPP ar trebui sa se uneasca cu Noua Dreapta, in loc sustina cauza lui Soros.

Raducu spunea...

PPP ar trebui sa se uneasca cu Noua Dreapta, in loc sa sustina cauza lui Soros.

Anonim spunea...

Ma bucur ca mai sunt nationalisti in tara asta in vremuri in care multi cocheteaza cu plecatul si munca in tari straine. Sa nu uitam insa ca si cei care fac evaluari sunt romani, si dintre cei mai culti si de incredere. hai sa-i lasam sa-si faca treaba pentru a apara RM

Un om spunea...

Daca luptati pentru patrie de ce nu doriti sa fie cu adevarat salvata Rosia Montana ? Iata ce spun localnicii:
http://www.ziuadecj.ro/eveniment/scrisoare-de-la-rosia-montana--51330.html

Gheorghe T. Iancu spunea...

@Raducu,
Probabil esti micut si nu vezi bine. (Deduc asta din diminutiv, ca nu ai ajuns la maturitate). PPP sustine interesele neamului romanesc si lupta pentru viitorul lui. Plus ca.. de ce sa se alieze o organizatie atat de solida, pura - imaculata chiar - si luptatoare ca noua dreapta (era sa scriu in italiana ca au acolo mai multi sustinatori decat in Romania:))) cu cei ce "sustin cauza lui Soros"??? Tu vezi vreo logica in ce scrii? :)))

Anonim spunea...

cine ii plateste pe acesti `hipioti` sa picheteze si cu ce scop ascuns ... ca nimeni nu mai face ceva de bunavoie in tara asta

Anonim spunea...

ONG urile mereu se opun dezvoltarii si modernizarii statului, desi sunt non profit ele aduc foarte multi baniinvestitorilor, cum ar fi soros care cumpara in prostit actiuni la rmgc

Anonim spunea...

as vrea sa ii vad entuziasmati si pentru cauze nobile nu cauze la moda, pentru mitinguri pt copii abandonati, violati, femei batute, batrani abandonati etc

Anonim spunea...

de ce oare romanii fac actiuni de readucere aminte a unor specilisti sa isi faca treaba cum trebbuie? adica de ce nu le aduc aminte doctorilor inainte de operatii prin narsuri ca trebuie sa opereze constienti

LorDrEd spunea...

Pentru unii este "o cauza la moda" cum spui tu, anonimule. Pentru oamenii astia este ceva mult mai profund pentru ca ataca ''proiectul'' RM Gold Corp., de pe alte pozitii.
Iar sa ii numesti pe acesti tineri drept hipioti" este o mojicie.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”