Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 12 septembrie 2010

VIDEO Comemorarea atentatelor 9/11, marcata de disputa dintre sustinatorii si opozantii moscheii de la Ground Zero; mai multe exemplare si pagini din Coran au fost arse

SUA au comemorat sambata 9 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, in contextul disputei care are loc intre sustinatorii si opozantii planurilor de constructie a unei moschei si unui centru musulman langa Ground Zero, fostul amplasament al World Trade Center.

Sute de oameni pro si contra construirii centrului cultural islamic si moscheii s-au adunat in New York la cateva ore dupa ceremoniile care au comemorat atacurile asupra turnurilor gemene. Protestele nu au dus la violente.

Au existat insa incidente care au implicat Coranul in Manhattan, un barbat fiind chiar escortat de politie din multime dupa ce a dat foc catorva pagini din carte. Separat, doi predicatori evanghelisti, fara afiliere la o biserica mare, au dat foc mai multor exemplare din Coran in curtea unuia dintre ei din Tennessee. (...)

Constructia de langa Ground Zero a starnit multe controverse. Sustinatorii considera ca aceasta va ajuta la apropierea comunitatilor, insa cei care se opun sustin ca este un gest insensibil fata de cei care au murit in urma atacurilor. Proiectul a fost aprobat public de presedintele Barack Obama si primarul New York-ului, Michael Bloomberg.


La New York, sambata, cele doua grupuri au manifestat separat in liniste, insa pe trotuare au izbucnit mai multe dispute si dezbateri, relateaza AFP.

Cei care se opun sunt, in general, rude ale victimelor, care spun ca prezenta musulmana nu este potrivita langa o zona considerata "sacra".

Unul dintre protestatari, cu un tricou cu mesajul "Patriot american", a declarat ca "daca nu facem ceva acum, tara noastra dispare. Este prea multa nebunie peste tot si oamenii incep sa observe".

Mai multi pastori au predicat langa Ground Zero denuntand Islamul.

"Islamul ia viata si o subjuga", a strigat unul dintre ei.

Un barbat s-a plimbat prin multime oferind pagini din Coran pentru a fi folosite ca hartie igienica.

In fata Casei Albe, membrii grupului conservator Tea Party au rupt pagini din Coran pentru a atrage atenia la "sarada" islamica.

"Sarada ca Islamul este o religie pacifista trebuie sa se incheie", a declarat Randall Terry, lider in miscarea Tea Party anti-avort. dupa hotnews.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”