Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 14 decembrie 2010

Calea lui Davidai, evreul care a adus otrava Pepsi & Burger King în România este unul dintre cei mai mari bişniţari din ţară

Foarte mândru (sic!) că a devenit din toamna aceasta român, Eli Davidai, unul dintre cei mai discreţi şi bogaţi oameni de afaceri locali, de numele căruia este legată aducerea în România a brandurilor Pepsi şi Burger King, aruncă puţină lumină asupra ceea ce înseamnă antreprenoriatul pentru el.

Deşi din interviu nu au lipsit întrebările „de business“, nu vă aşteptaţi la un articol despre banii sau afacerile lui Eli Davidai – omul de afaceri de origine israeliană care are în portofoliu în jur de 30 de afaceri pe trei continente şi doar trei apariţii în faţa presei, din iunie 1991, de când s‑a stabilit în România. Am obţinut în schimb poate ceva mult mai important: o imagine de profunzime a antreprenorului Eli Davidai. Între 2004 şi 2009, omul de afaceri de origine israeliană nu a mai vorbit deloc cu presa locală. Abia acum, în 2010. E adevărat, l‑am prins într‑un moment de mare bucurie personală: a devenit din această toamnă cetăţean român şi bunic, după cum ne mărturiseşte cu un zâmbet larg. Şi totuşi ne temperează speranţa: nu, nu va fi mai deschis cu jurnaliştii. De ce? „Pentru că mă întrebaţi mereu de viitor şi nu pot să vă dau astfel de răspunsuri“, glumeşte omul de afaceri.

RELEVANȚĂ. Nu a apărut niciodată în vreun top local – fie al celor mai bogaţi, fie al celor mai admiraţi oameni de afaceri din România etc. În realitate, Davidai este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri locali, admirat de toată lumea, de la angajaţi, colaboratori, foşti şi actuali parteneri până la oameni care au avut norocul să îl întâlnească şi să stea de vorbă cu el.

Ei bine, când conduci afaceri de sute de milioane de euro, faci exituri de succes – unul chiar anul acesta, către IBM, şi nu în România – oricine îşi pune întrebarea: ce îl face pe Eli Davidai să o ia în fiecare zi de la capăt ca antreprenor?

„Să fiu relevant, este răspunsul rapid şi uşor“, spune Davidai. Tot el explică ce înseamnă acest lucru: să transforme oamenii cu care lucrează în lideri talentaţi şi dă câteva exemple – Anca Podoleanu, Mihai Matyas, Cristian Udrescu, Mihai Albu sau Florin Rădulescu. Toţi conduc azi companii mari sau au devenit ei înşişi antreprenori. „Le‑am dat din cunoştinţele mele, ei au fost talentaţi, în rest s‑au descurcat de minune“. Asta deşi nu se consideră un model nici măcar pentru cei trei copii ai săi (deocamdată, nici unul nu îi calcă pe urme), după cum mărturiseşte.

Tot legat de acest gen de relevanţă, Davidai mărturiseşte că, de curând, la cererea guvernului israelian, face mentorship cu cinci tineri antreprenori din zona de sud a Israelului, mai săracă (din cei 200 selectaţi pentru a fi ajutaţi de oameni de afaceri israelieni de succes aduşi din toată lumea). „Frumuseţea e că guvernul de acolo ne‑a cerut asta şi am acceptat cu mândrie. Asta e contribuţia mea“, spune Davidai. Şi mai interesant este ce urmează: „Dacă mâine guvernul român mi‑ar cere să fac acelaşi lucru aici, aş face“, spune fără să ezite omul de afaceri şi adaugă că face în acest moment mentorat şi cu doi antreprenori români.

DOING BUSINESS. Şi‑a făcut timp, chiar dacă, spune omul de afaceri, în ultimele şase luni a fost ceva mai prins decât de obicei în afacerile pe care le conduce, majoritatea în SUA şi Europa (şi toate au avut de suferit, unele au pierderi, dar consolidat rămân profitabile). Nu în­seam­nă că se implică în „daily operations“, pentru că nu se pricepe la asta. „Ştiu să văd o tendinţă şi să ajustez direcţia în care merg operaţiunile vizavi de acea tendinţă“.

Apropo de tendinţe, crede că, deşi în România scăderea economică va continua şi anul viitor – „Nu văd acum motivele de creştere sau trebuie să îmi cumpăr o pereche nouă de ochelari“ –, totuşi este cel mai bun loc în care să fii peste patru‑cinci ani. „Fundamentele acestei ţări sunt foarte solide şi potenţialul e de departe mai mare decât în ţările dezvoltate“. Ce ne lipseşte? Motoarele care să ne scoată din impas. Din nou, cu un ochi la ce face guvernul israelian, ba chiar la cel bulgar, Davidai nu‑şi ascunde dezamăgirea: „Nu văd în bugetul României pe 2011 nici un motor. Guvernul israelian a anunţat că în 2011 va subvenţiona patru domenii. Bulgarii au deja două motoare: turismul şi agricultura“, exemplifică omul de afaceri.

Nu vrea să critice, ci să se implice. „Ar trebui să se creeze un grup de oameni de afaceri şi fiecare să se ocupe de o zonă de business. Asta ar fi contribuţia noastră“, adaugă Davidai, pe care o astfel de iniţiativă l‑ar face, la fel, să se simtă relevant. Iar pentru cei care vor să sară în apa rece a antreprenoriatului are un sfat: e bine să începi când lucrurile merg prost. Mai ai nevoie de noroc, un plan detaliat şi multă muncă. „La sfârşitul zilei, nu o facem pentru bani, ci pentru putere, recunoaştere, provocare. Pentru că vrem să fim relevanţi. Pentru mine, cultura de a face e mai importantă decât banii“, rezumă Davidai, din perspectiva lui, esenţa antreprenoriatului. Ecuaţia nu exclude să fii profitabil: „E o dovadă că am luat deciziile corecte“.
Dicţionarul lui Davidai

BANI. „Pe oamenii ca mine nu îi mai motivează banii, ci acţiunea, faptul că fac lucrurile să se întâmple, provocările noi. Toate astea au dispărut acum, pentru nu mai sunt oportunităţi“.

RĂBDARE. „Majoritatea nu au răbdare, se aşteaptă ca lucrurile să se întâmple peste noapte, iar aşa ceva nu există. Fie te naşti dintr‑o mamă bogată, fie te însori cu cineva bogat. ­Altfel, e multă muncă“.

GREŞELI. „Am făcut multe greşeli şi încă fac. Una chiar cu o zi înainte de interviu. Frumuseţea este că încerc de fiecare dată să o analizez“.

Crezul lui Davidai

MOTOURILE. Trei la număr. Unu: să nu uiţi niciodată de unde ai plecat. „Ştiu că am pornit dintr‑un sat mic din nordul Israelului şi încă ţin minte că nu aveam pantofi“. Doi: dacă crezi cu adevărat în ceva, go for it!. Trei: sună ciudat poate, dar banii nu înseamnă totul. Toţi o ştim, dar puţini o simt pe pielea lor.

MODELELE. În business, omul care l‑a influenţat pe Davidai cel mai mult este Efi Arazi, fondatorul Electronics for Imaging (EFI) şi o legendă vie în lumea de business din Israel. În viaţa personală, modelul lui Davidai a fost o combinaţie între tatăl său şi Frank Sinatra. „Cele două părţi bune – din tata şi din Frank Sinatra. Sinatra din melodia «My Way». Asta înseamnă să crezi în drumul tău, să mergi pe el şi să fii gata să suporţi consecinţele“.

CEL MAI MARE RISC ASUMAT. La 36 de ani, a demisionat dintr‑o poziţie extrem de bună – preşedintele SunFrost – pentru a deveni antreprenor. „Făceam foarte mulţi bani, dar tot angajat eram. O decizie importantă luată din acel moment: să trăiesc din ce am“.

TOP 3 INVESTIȚII. FMCG (România este o ţară mare), IT (de exemplu, în SUA, deţine companii de high‑tech, doar una de finance). Şi real estate: „Dacă ar fi acum o piaţă imobiliară, aş fi un mare jucător. Nu sunt riscuri majore în România şi sigur această piaţă îşi va reveni“. http://moneyexpress.money.ro/articol_21503_16/calea_lui_davidai.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”