Pe măsură ce populaţia planetei va creşte, cea a României va scădea, astfel încât cei care ne vor număra în 2050 se vor opri la 15, maximum 16 milioane. Acum suntem 21,4 milioane, spune prof. dr. Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Calculele lui, datele Institutului Naţional de Statistică şi prognozele ONU şi ale Eurostat conduc spre o singură concluzie: românii vor deveni din ce în ce mai puţini până la jumătatea secolului. (...)
În România, adaugă el, o femeie naşte în medie 1,3 copii. "Toate evoluţiile social-economice din România din ultimii doi ani au influenţat natalitatea. Sunt indicii puternice că natalitatea s-a micşorat în ultimele 3-4 luni. Şi nupţialitatea (n.r. - numărul căsătoriilor la mia de locuitori) a scăzut în ultima vreme, iar acesta este un factor care influenţează natalitatea" , afirmă pro-fesorul Gheţău, care precizează că populaţia României va ajunge în 2050 la 15-16 milioane de locuitori, din cauza natalităţii scăzute şi a emigraţiei.
Populaţia României în funcţie de etnie
♦ Numărul de copii născuţi de o femeie este diferit în funcţie de etnie, arată datele demografice. Astfel, o ţigancă dă naştere, în medie, la 3 copii, în timp ce o româncă sau o conaţională de etnie maghiară au, în medie, 1,2-1,3 copii, arată Vasile Gheţău. Pentru ca o populaţie să nu îmbătrânească, este nevoie ca o femeie să dea naştere, în medie, la 2,1 copii, potrivit cercetărilor demografice.
♦ Nu există până acum niciun indiciu potrivit căruia populaţia României ar putea creşte, în viitor, prin imigraţie. "Anul acesta au fost alocate străinilor 5.000 de locuri de muncă, faţă de 8.000 anul trecut. Fireşte, acest lucru este cauzat de criza economică, dar imigraţia este în strânsă legătură cu disponibilitatea locurilor de muncă", crede omul de ştiinţă.
Moldova, campioană la natalitate
♦ În prezent, în România natalitatea este de zece nou-născuţi la mia de locuitori, în timp ce mortalitatea este de 12 la mia de locuitori. "Datele arată că, după 2025, vor fi 7 nou-născuţi la mia de locuitori, în timp ce mortalitatea va creşte la 14 la mie.
Acest lucru se va întâmpla în ciuda creşterii speranţei de viaţă, datorându-se îmbătrânirii populaţiei", preconizează Vasile Gheţău. Totodată, dacă acum datele statistice arată că în prezent există în România 27 de persoane trecute de 65 de ani la o sută de adulţi, la jumătatea secolului vor fi 54 de bătrâni săriţi de 65 de ani la fiecare o sută de adulţi apţi de muncă.
♦ "Moldova a fost dintotdeauna o regiune istorică cu o natalitate peste media naţională, un rezervor de populaţie", spune directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Iar astăzi este la fel. O femeie din Iaşi sau Vaslui dă naştere, în medie, la 1,6 copii, pe când una din Bucureşti, Hunedoara, Olt, Gorj, Mehedinţi, Brăila sau Teleorman, doar la 1,1.
Totodată, în Iaşi sporul natural este de +2,9 la mie, pe când în Teleorman este de -9,1 la mie, arată raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, publicat în septembrie 2009. "În partea centrală a ţării, natalitatea este mai scăzută decât în Moldova, iar în Banat şi judeţele din apropierea Bucureştiului - Giurgiu, Teleorman, Călăraşi - şi mai scăzută", spune Vasile Gheţău.
Albii ar putea deveni minoritari în SUA
Aproape jumătate, 48%, dintre copiii care s-au născut în 2008 în State nu au fost albi, spun sociologii americani, ale căror date arată că, în 1990, doar 37% dintre copiii aduşi pe lume erau de alte rase decât cea caucaziană. Potrivit estimărilor, în 2050, 54% din populaţia ţării va fi constituită din minoritari. Ca o comparaţie, albii reprezintă acum două treimi din populaţia americană. Explicaţia este simplă: a crescut numărul femeilor hispanice tinere emigrate în SUA, iar acestea fac mai mulţi copii decât femeile de alte rase. Astfel, hispanicii de pe continentul nord-american au, în medie, 3 copii, albii - 1,87, afro-americanii - 2,13, iar asiaticii - 2,04. De asemenea, numărul femeilor albe din SUA aflate la vârsta la care pot face copii este în continuă scădere. sursa: gandul.info
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”