Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 5 februarie 2011

Corupţie generalizată la vamă. Graniţele ţării "păzite" de hoţi: Fostul şef al PTF Siret Aurel Anea şi alţi 29 de vameşi şi poliţişti au fost arestaţi preventiv

Strangeau spaga in galeata. Vamesii de la Siret luau pana la 25.000 lei/zi
Fostul şef al PTF Siret Aurel Anea şi alţi 29 de vameşi şi poliţişti au fost arestaţi preventiv, vineri seară, de Curtea de Apel Bucureşti, instanţa admiţând astfel propunerea procurorilor de arestare pentru toţi cei 59 de angajaţi cercetaţi pentru luare de mită şi implicare în contrabandă cu ţigări.


Cei 30 de poliţişti şi vameşi au fost duşi la instanţă în două loturi, iar magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus, la finalul audierilor, arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Astfel, instanţa a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Aurel Anea, fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, a vameşilor Sorin Constantin Şcladal, Cezar Nicu Şchiopu, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, precum şi a poliţiştilor de frontieră Constantin Florin Lupu, Ştefan Lucian Pintilii, Ramona Coştiuc, Marcel Coroi, Silviu Georgică Pomohaci, Daniel Barbă, Dumitru Dănuţ Neagu, Daniel Loghin Timoci, George Jacotă şi Adrian Ionuţ Grosu.

Totodată, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au emis mandate de arestare preventivă şi pe numele poliţiştilor de frontieră Anca Elena Agapi, Manuel Eugen Costache, Constantin Bogdan Rurac, Viorel Ruşte, Sorin Doru Strugar, Ilie Cozmei, Alina Olivia Mandiuc, Adrian Iuga, Teodor Cristian Nicolovici, Florin Sticleţ, Rodica Nichiforiuc, Alexandru Luchia Posmangiu, Gheorghe Neamţu, Romis Vasile Luchean şi Traian Constantin Hai, aceştia fiind în ultimul lot dus la instanţă.

Avocaţii celor 59 de inculpaţi au declarat recurs la deciziile de arestare preventivă, ce urmează să fie judecat la instanţa supremă.

Fostul şef al Vămii Siret Aurel Anea, patru vameşi şi 54 de poliţişti de frontieră de la PTF au fost reţinut de procurorii anticorupţie, sub acuzaţiile de luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat, fiind implicaţi în contrabandă cu ţigări, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Toţi cei 59 de reţinuţi în cazul mitei de la Vama Siret au fost duşi la instanţă, în patru loturi, cu propunere de arestare preventivă.

Astfel, primii 15 arestaţi preventiv au fost poliţiştii de frontieră Elena Cosmicius, Mihai Doru Tocilă, Elena Cosic, Andrei Ciobanu, Sorin Sumaniuc, Iulian Radu, Matei Constantin Florin, Vasile Secrier, Constantin Doru Andrişan, Virgil Jităriuc, Adrian Holca, Daniel Grigoraş, Toader Ilieiş, Cristian Filipoaia şi Vasile Ovidiu Sasu.

Ulterior, instanţa a emis mandate de arestare pentru al doilea lot, format din 14 poliţişti de frontieră, respectiv Gheorghe Constantin Lavric, Radu Lucanu, Marinel Ionel Gîză, Daniela Căpăţînă, Adrian Vasile Bălici, Cristinel Ţiprigan, Cătălin Dumitru Zebreniuc, Valentina Ioana Sauciuc, Adrian Petru Mudrac, Fănel Florin Rădăcină, George Slevoacă, Alina Gheorghe Pavlovici, George Bogdan Ungureanu şi Ilie Zahariuc.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la PTF Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.

Concret, în perioada menţionată, 54 de inculpaţi, în calitate de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina, peste limita legală admisă.

De asemenea, în perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, Aurel Anea, în calitate de comisar de poliţie, a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la poliţiştii de frontieră Posmangiu, Rădăcină, Strugar şi Luchian pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.

În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie Aurel Anea a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrătorii vamali, şefi de tură, Sorin Constantin Şcalad, Nicu Cezar Şchiopu, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale.

Potrivit anchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 de lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 de lei şi 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane. sursa: mediafax.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”