Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 21 februarie 2011

Culmea tupeului atins de ongiştii ţigani: Vor un monument pentru ţigani, în Bucureşti, şi va costa 300 de mii de euro!

Două organizaţii ţigăneşti vor să construiască în centrul Capitalei un monument în amintirea "tragicei perioade a sclaviei rromilor din România", după cum scrie ziarul România liberă. De fapt este o referire la perioada în care români mai înstăriţi aveau pe lângă casa lor unul sau mai mulţi ţigani pe care îi ocroteau. Ţiganii fiind incapabili să se întreţină în mod cinstit boierii români încercau să ţină sub control infracţionalitatea nativă a ţiganilor intreţinându-i.

Cu prilejul celebrării a 155 de ani de la Dezrobirea Ţiganilor din România, Centrul Ţiganilor „Amare Rromentza" şi Comitetul European al Romilor Krisinitori C.E.R.K. au demarat un proiect pentru construirea primului monument al ţiganilor din România. Reprezentanţii ţiganilor vor să amplaseze acest monument în centrul istoric al Capitalei, în zona străzilor Căldărari, Şelari, Covaci, "străzi simbolice pentru meşteşugurile tradiţionale ale ţiganilor".

„Prezenţa unui monument al Dezrobirii într-un spaţiu public central din Bucureşti reprezintă un început de recunoaştere, de către statul roman, a tragicei perioade a sclaviei ţiganilor. Un astfel de monument ar fi trebuit să se realizeze de multă vreme. Susţinem cu toate mijloacele realizarea lui", a declarat Florin Motoi, preşedintele Comitetului European al Romilor Krisinitori C.E.R.K.

Monumentul Dezrobirii Ţiganilor va fi realizat de către sculptorul ţigan Marian Petre, după un concept de artă monumentală ţigănească. Autorul oscilează între scăfârlia lui Bercea Mondialu cu un paloş în mână "botezându-şi" duşmanii şi un lăutar care căntă cu o mână la vioară şi cu alta ciordeşte un portofel pentru a mânca şi gura lui ceva "alăturea de cei 7 puradei şi 4 căşi mici, dar nu chiar ca şi coliba lu naşu Băşexu de la Constanţa şi nici ca a lu Ponta care ne va năşi următorul puradel pe care îl naştem special pentru viitoarea campanie erectorala" a declarat în exclusivitate pentru Lupta NS, într-un interviu imaginar, celebrul sculptor ţigan Marean Bolovănosu care se va ocupa în realitate de această operă de rahat ţigănesc. Autorul a motivat intenţia sa de a construi monumentul din rahat apelând la argumente "de ordinărie tradiţionale": "la noi metalu se fură, nu are rosturi să-l facem în fiecare zi ca să îl furăm noaptea".

„Mă simt onorat că voi realiza monumentul Dezrobirii rromilor. Am făcut deja, pro bono, mai multe schiţe pentru monument. Ne propunem o viziune pe linia sculpturii abstracte, dar al cărei rezultat să trezească emoţii fiecărui om care-l priveşte. M-am gândit să folosesc simbolul lanţului şi al copilului pentru a prezenta deportarea rromilor", a spus sculptorul Marian Petre. Bipedul Marean nu a precizat unde au fost deportaţi ţiganii, bănuim (să o dăm pe bune: avem de altfel şi noi sursele noastre sigure) ca dumnealui a vorbit în vis cu Mama Omida Viperă Cu Clopoţei de Aur la Gât care îi transmitea mesaje din viitor. 

Viitorul arată bine
(Acest material este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Autorului nici măcar nu i se rupe în sabia lui Bercea)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”