Secţia „Cabinetul Numismatic şi Tezaurul Istoric“ din Muzeul Naţional de Istorie a României continuă să expună înalte ordine aparţinând statelor suverane din Europa.
Până în luna martie a acestui an, sunt prezentate ordine din Rusia, Marea Britanie, Vatican, Statele germane (Anhalt, Bavaria, Prusia), Germania, Italia, Franţa, Portugalia, Spania, remarcabile prin valoare artistică şi raritate, unele dintre ele fiind conferite unor personalităţi româneşti de seamă (Regele Carol al II-lea/Mare Cruce, principele Alexandru Dimitrie Ghica/Mare Cruce, marele logofăt Costake Conachi/Cavaler, diplomatul Nicolae Petrescu-Comnen/Mare Cruce civil ş.a).
Printre exponate se numără Ordinul rusesc Vulturul Alb, fondat în 1765 de August al II-lea al Poloniei. Este unul dintre cele mai importante ordine ruseşti şi a fost introdus în sistemul rusesc de decoraţii de Nicolae I după revolta poloneză din 1831. După numele principelui Vladimir, care a convertit la creştinism Kievul rusesc, Ecaterina a II-a cea Mare a instituit, în 1782, Ordinul rus Sfântul Vladimir. Deviza a fost preluată de Ordinul de Merit al Federaţiei Ruse (instituit de preşedintele Elţîn), al doilea ca importanţă în ierarhia actuală a Ordinelor ruseşti.(De la stânga la dreapta: 1.Franţa: Ordinul Sf. Lazăr-Mare Cruce. 2.Marea Britanie: Ordinul Coroana Indiilor. 3.Germania: Crucea Olimpică. 4.Italia: Ordinul de Merit-Comandor. 5.Anhalt: Ordinul Ursul Albrecht-Comandor)
Nu lipseşte din expoziţie Ordinul Coroana Indiilor din Marea Britanie, instituit în 1878 de regina Victoria pentru doamne. Din Vatican sunt prezente în expoziţie Ordinele Sfântul Silvestru/Pintenul de Aur, Sfântul Grigore cel Mare, Pius IX/Pian, Sfântul Mormânt (Catolic) de la Ierusalim. Din Franţa sunt expuse Ordinul militar şi ospitalier Sfântul Lazăr de Ierusalim, Les Palmes Academiques, Meritul Agricol, din Portugalia – Ordinul celor Două Ordine, iar din Spania – Ordinul Carol al III-lea, Isabela Catolica, Sfântul Iacob al Spadei. sursa: historia.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”