Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 25 martie 2011

PRAHOVA SE TREZEŞTE! Memoria lui Ogoranu, reînviată la Ploieşti. (video)

Foto şi video: Florian Cristache, şeful Departamentului Imagine. Sursa: pentrupatrie.ro
Sala cea mare a Muzeului de Istorie şi Arheologie din Ploieşti a devenit neîncăpătoare pentru prahovenii veniţi în număr mare să evoce memoria eroului naţional Ion Gavrilă Ogoranu.

Joi, 24 martie 2011, un număr impresionant de ploieşteni, în cea mai mare parte tineri, inclusiv elevi de liceu, au dat curs invitaţiei filialei locale a Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, care a organizat o prezentare a cărţii "Brazii se frâng dar nu se îndoiesc" precum şi o vizionare a filmului "Portretul luptătorului la tinereţe".

A vorbit Florin Dobrescu, secretarul Fundaţiei, care şi-a exprimat satisfacţia pentru prezenţa ploieştenilor la această manifestare, el arătînd că, timp de două decenii, autorităţile, reprezentate de oameni formaţi la şcoala defunctului sistem comunist, au făcut tot posibilul ca adevărul despre lupta de rezistenţă naţională dusă de generaţia lui Ion Gavrilă Ogoranu, să nu ajungă la cunoştinţa românilor. Dobrescu a apreciat faptul că tinerii artişti încep să pună în operă producţii cinematografice despre rezistenţa armată anticomunistă este un semnal că tineretul începe să afle adevărul şi să devină conştient de importanţa valorilor şi principiilor pentru care Ogoranu şi camarazii săi au luptat şi s-au sacrificat, valori de care are atâta nevoie astăzi societatea românească, bântuită de crize morale şi economice, şi aflată în derivă ca urmare a modului iresponsabil în care este condusă de o clasă politică imorală.
Dumitru Comşa, la vârsta de aproape 90 de ani, fost deţinut politic, fost coleg de liceu şi prieten cu Gavrilă Ogoranu, unul din oamenii care au riscat enorm adăpostindu-l pe acesta, motiv pentru care a fost condamnat, împreună cu întreaga familie, actualmente preşedinte al Senatului Partidului "Pentru Patrie", a evocat emoţionant personalitatea "Moşului" (aşa cum era poreclit Ogoranu de camarazi), recomandînd tinerilor din sală să citească cărţile acestuia, pentru a putea pătrunde spiritul ce a animat acea generaţie de eroi.
Florin Dobrescu a dorit să mulţumească public organizatorilor acestui reuşit eveniment, reprezentanţii teritoriali ai Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, d-nii Valter Smoleanu, Tomi Tohăneanu şi Grăjdeanu. De asemenea, a fost salutată prezenţa d-lui Tache Rodas, fost deţinut politic, unul din martirii trecuţi prin iadul experimentului Reeducării prin tortură de la Piteşti (1950-52).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”