Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 18 martie 2011

Prima conferinţă naţională "Comunismul românesc" începe joi, la Bucureşti

Prima Conferinta nationala cu tema "Comunismul Romanesc" are loc joi si vineri la Bucuresti, printre temele aflate in dezbatere numarandu-se "Sursele comunismului romanesc: De la documente la marturii orale" sau "Memorializare: De la marturiile victimelor la institutionalizarea memoriei".

Conform comunicatului de presa, proiectul isi propune institutionalizarea unei conferinte nationale dedicate dezvoltarii studiilor privind comunismul romanesc in context european.

"Pentru a sustine pe termen lung acest proiect este nevoie insa de un efort comun, ce presupune si crearea unei retele nationale de institutii publice si organizatii neguvernamentale care doresc sa sprijine institutionalizarea unei conferinte anuale dedicate comunismului romanesc", se mai arata in comunicatul citat.

Conferinta, care are un caracter interdisciplinar si se adreseaza tuturor celor interesati de analizarea comunismului romanesc, se va organiza in sala de conferinte a Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" in luna martie a fiecarui an.


La prima editie a C.N.C.R. participa detinatori de arhive ale comunismului romanesc, institutii de invatamant superior, institute de cercetare si organizatii neguvernamentale din Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Timisoara si Sibiu.
Printre participantii la conferinta se numara Dragos Petrescu, presedinte al Colegiului CNSAS, Ovidiu Cristea, director al Institutului "Nicolae Iorga", Dorin Dobrincu de la Arhivele Nationale ale Romaniei, Ioan Stanomir, director la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Teodor Maries, Asociatia 21 Decembrie 1989, Marius Oprea, Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania si Romulus Rusan, Fundatia "Academia Civica".

Lucrarile conferintei vor avea loc in sala de conferinte a Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" in zilele de joi, 17 martie (orele 14:00-19:00) si vineri, 18 martie (orele 9:00-19:30) si vor fi traduse simultan la casca in limba engleza. Intrarea este libera. ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”