TIMISOARA. Tara noastra poate ajuta Japonia doar cu simpatie. Aceasta este parerea fostului ambasador al Japoniei la Bucuresti, Excelenta Sa Thushima Kanji Sensei. Zeci de timisoreni s-au adunat joi seara intr-un club din Piata Unirii pentru a-l asculta.
Au stat chiar si in picioare timp de mai bine de o ora ca sa asculte povestile spuse cu patos de fostul ambasador al Japoniei la Bucuresti. Intrebat cum ar putea ajuta Romania Tara soarelui rasare, oficialul nipon a precizat ca doar cu… simpatie. „Japonezii nu cer. Americanii, chinezii, rusii, francezii, englezii vin unilateral si lasa, si lucreaza. Noi nu cerem. Cred ca am cerut ceva pentru centralele nucleare, dar restul nu cred. Asta este ceva rau de tot, pentru ca noi cand vrem sa ajutam, ajutam. Cand noi avem nevoie sa fim ajutati, noi nu cerem”, a declarat fostul ambasador.
Acesta a povestit despre toti cei peste 20 de ani pe care i-a petrecut in Romania si despre amintirile pe care inca le are din tara noastra. Initial, a vrut sa critice tara sa de bastina, dar intamplarile din ultima vreme i-au schimbat planurile. „Vroiam sa va spun despre Japonia putin mai critic, dar cu ceea ce s-a intamplat acum, pe 11 martie, e destul de greu sa vorbesc de rau de Japonia. Am fost norocos ca am scapat”, a spus, mai in gluma, mai in serios fostul ambasador. Thusima Kanji Sensei le-a povestit celor prezenti in clubul din Piata Unirii istoria Japoniei si dramele prin care aceasta a trecut. Presiunile externe, confruntarile cu China, cu tarile occidentale sau cu SUA – au fost doar cateva dintre temele atinse de oficialul japonez.
Potrivit acestuia, in Romania sunt inregistrate in jur de 100 de companii japoneze. Fostul ambasador a scos in evidenta si faptul ca Banca Japoneza a finantat mai multe sosele de centura din Romania, desi „functionarii publici de la noi ii impiedica pe cei din Japonia sa mai finanteze, din cauza birocratiei”.
„Vroiam sa vorbesc mai mult despre viitorul relatiilor noastre, dar cu acest cutremur socant, nu mai pot sa fac imaginatia respectiva”, a mai spus oficialul nipon. Cat despre poporul sau, Thusima Kanji Sensei a spus ca japonezii nu au timp acum sa se gandeasca la viitorul lor, dar ca el spera ca o vor face in curand.
Fostul ambasador este fondator al miscarii de Kendo si Iaido in Romania. Tsushima a petrecut in Romania 23 dintre cei 43 de ani ai carierei sale diplomatice. A fost in Romania si la cutremurul din 1977 si la Revolutia din 1989. In 1979 l-a insotit pe Printul Mostenitor (actualul Imparat al Japoniei) in vizita sa in tara noastră.
A fondat prima catedra de limba japoneza in Bucuresti, este membru al Comitetului International al Federatiei de Kendo din Japonia (6 dan Kendo, 4 dan Iaido) si a adus in Romania arta vechilor samurai, arta sabiei. Se declara indragostit de Romania si de cultura tarii noastre. Tsushima Kanji este actualmente directorul Asociatiei japonezo-romane de muzica clasica.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”