Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 13 aprilie 2011

Din capitolul demagogie la maxim: MOMENT ISTORIC Film SF, devenit realitate. După 50 de ani canalul Bega este din nou navigabil

Lucrările de curăţare a canalului Bega au fost terminate, iar râul poate fi oricând navigat de mici ambarcaţiuni. Mai lipsesc vaporaşele pe care reprezentanţii primăriei Timişoara au tot promis că le cumpără. 
Subiectul circulaţiei vaporaşelor pe Bega a fost nelipsit în ultimi ani de pe buzele reprezentanţilor din administraţia publică locală. Autorităţile vorbeau cu fiecare ocazie de măreţul proiect al circulaţiei pe Bega, dar în realitate nu s-a întâmplat nimic concret.
După finalizarea lucrărilor de curăţare a Begăi şi după ce s-au scos sute de tone de nămol din canal, s-a făcut un pas foarte important spre deschiderea circulaţiei. „Tronsonul este încheiat din punctul nostru de vedere. Navigabilitatea se poate relua chiar de mâine”, a spus şeful Direcţiei Apelor Banat, Titu Bojin. Autorităţile au stabilit şi traseul pe care se poate circula cu vaporaşele: Uzina de apă-Solventul. 
Nu sunt vapoare, dar se ştiu staţiile
Pentru deschiderea navigaţiei pe Bega este nevoie însă de vaporaşe. Reprezentanţii Primăriei Timişoara vor să le cumpere în această vară, dar surse importante spun că până în toamnă vaporaşele nu pot fi cumpărate. Cert este însă că odată ce le va cumpăra, primăria va organiza un transport în comun pe apă. Staţiile au fost deja stabilite: 
STATIA 1 – mal nord, la stânga de podul Mihai Viteazul
STATIA 2 – mal nord, la dreapta de podul Dacilor
STATIA 3 – mal nord, la dreapta de podul Decebal
STATIA 4 – mal sud, la dreapta de podul Michelangelo
STATIA 5 – mal sud, la stânga de podul Mitropolit Şaguna
STATIA 6 – mal sud, la stânga de podul Traian
STATIA 7 – mal sud, la stânga de podul Ştefan cel Mare
STATIA 8 – mal sud, în dreptul Str. Vulturilor (la dreapta de vechiul port)
STATIA 9 – mal sud, la stânga de podul Modoş
Până la vapoare ne mănâncă lebedele
Pentru că achiziţia vapoarelor şi transportul pe Bega sunt încă nesigure, reprezentanţii Apelor Banat au decis că e bine să permită pe Bega accesul hidrobicicletelor în formă de lebede sau delfini. După ce vor fi puse pe apă şi vaporaşele se va mai discuta. „Trebuie stabilit un regulament foarte clar pentru a nu fi probleme şi a preveni posibile evenimente neplăcute”, a mai spus Titu Bojin. În paralel cu introducerea vaporeşelor pe Bega, primăria are şi un proiect european de refacere a malurilor. Finalizarea proiectului este programată însă peste trei ani. 
http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/MOMENT_ISTORIC_Film_SF-devenit_realitate-_Dupa_50_de_ani_raul_Bega_este_din_nou_navigabil_0_461354540.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”