În 2007, Adina Vălean trimitea scrisori la forurile europene cerând interzicerea folosirii cianurilor la Roşia Montană, iar în 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora. Seminarul de la Bruxelles, prin care Adina Vălean sprijinea proiectul Roşia Montană, a fost ţinut în parteneriat cu Gold Corporation, iar europenilor li s-au oferit doar opinii procianuri.
Una dintre situaţiile pe care Parlamentul European încearcă acum să le stopeze, ca urmare a cazului Severin, este cea a unui alt parlamentar român, Adina Vălean (43 de ani). Un europarlamentar care şi-a schimbat brusc opinia despre proiectul Roşia Montană.
În 2007 era unul dintre cei mai virulenţi opozanţi ai proiectului, chiar în Parlamentul European. Doi ani mai târziu devenea susţinător activ al aceluiaşi proiect pe care înainte îl considera toxic şi periculos. Atitudinea europarlamentarului este cu atât mai suspectă cu cât ea deţinea în Parlamentul European atribuţii în două domenii-cheie pentru viitorul de la Roşia Montană: era atât membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie, dar şi membru supleant în Comisia pentru mediu.
2007 „Cianurile, cele mai toxice..."
La sfârşitul lunii septembrie 2007, la nouă luni de la intrarea României în Uniunea Europeană, un grup de tineri europarlamentari români făcuse cărare pe la toate forurile europene pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la viitorul mineritului pe bază de cianuri, substanţă pe care o calificau drept „una dintre cele mai toxice, care distruge microorganismele şi trece nemodificată în apele subterane".
Chiar dacă în ţară făceau parte din partide care se răfuiau oriunde se prindeau, PNL şi PSD se aliaseră în Parlamentul European pentru un scop comun: interzicerea exploatării miniere de la Roşia Montană. Daciana Sârbu de la PSD şi Adina Vălean de la PNL semnaseră împreună „Declaraţia scrisă privind interzicerea folosirii tehnologiei bazate pe cianuri în exploatarea minieră". Documentul, înregistrat la Bruxelles cu numărul 0085/2007, a fost trimis la Comisia Europeană, la Consiliul Europei şi la toate cele 27 de parlamente ale statelor membre.
În declaraţie, Adina Vălean şi ceilalţi semnatari se arătau îngrijoraţi în privinţa Proiectului Roşia Montană, care „este preconizat a deveni cea mai mare exploatare minieră de suprafaţă din Europa, ce presupune utilizarea a 200. 000 de tone de cianură". Vălean îndemna Comisia şi Consiliul Europei „să sprijine noul proiect de lege al Parlamentului României care recomandă eliminarea mineritului pe bază de cianuri". Erau folosite cinci argumente în susţinerea cerinţei, printre care faptul că „s-a demonstrat ştiinţific că producţia de aur prin metoda cianurii în mediu deschis poate duce la distrugerea ireversibilă a ecosistemelor şi dăunează grav organismului uman şi exploatarea prin metoda cianură modifică regimul precipitaţiilor, regimul termic şi eroziunea solului generând o creştere a frecvenţei inundaţiilor şi alunecărilor de teren".
2010 despre efectele benefice ale cianurilor
Demersurile europarlamentarilor români nu au rămas fără ecou şi, în mai 2010, în Parlamentul European se supunea la vot o rezoluţie prin care se recomanda executivului european să interzică folosirea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri. Însă toţi cosemnatarii declaraţiilor din 2007 erau şocaţi să afle că unul dintre ei, Adina Vălean, a trecut în tabăra cealaltă şi a votat împotriva adoptării rezoluţiei prin care se recomanda interzicerea folosirii metodei cu cianuri în minerit. Adina Vălean spune acum că şi-a schimbat poziţia iniţială, din 2007, pentru că s-a documentat mai serios în privinţa utilizării cianurilor.
„Dorind să aflu mai mult despre asta am organizat un seminar cu caracter tehnic care tocmai explica dacă există sau nu riscuri în utilizarea cianurilor. În urma acestor discuţii, concluzia mea este că utilizarea cianurilor în minerit în momentul de faţă este reglementată suficient la nivel european cu norme de siguranţă", explică Vălean.
La seminarul organizat de Roşia Montană cu sprijinul Adinei Vălean au fost invitaţi să asculte discursurile procianuri doi înalţi funcţionari ai Comisiei Europene: Abraao Carvalho, director în Directoratul General Întreprinderi şi Industrie şi, Michel Sponar, Directoratul General pentru Mediu. Vălean însăşi este membră a Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie, iar în Comisia pentru mediu este membru supleant.
Între finanţări
Vălean a organizat, în ianuarie 2010, într-o sală a Parlamentului European, un seminar care avea să dinamiteze viaţa publică din România. „Proiectul de la Roşia Montană este cel mai nou din România pentru că, aşa cum arată experţii, respectă standardele înalte de tehnologie şi de mediu şi cel mai vechi pentru că trenează pe hârtie de 12 ani".
Aşa începea discursul Adinei Vălean la seminarul de la Bruxelles. Cei chemaţi la eveniment primiseră o invitaţie în care se menţiona: „Roşia Montană Gold Corporation, cu sprijinul doamnei Adina Vălean, europarlamentar şi vicepreşedinte Alianţa Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa, vă invită să participaţi la seminarul «A face din Europa un lider în exploatarea minieră sustenabilă şi responsabilă»". Liberalul Adina Vălean susţinea practic un proiect din programul de guvernare al PDL.
Puşi în faţa faptului împlinit, membrii conducerii PNL anunţau că iniţiativa colegei Adina Vălean este una personală. Corina Vinţan, managerul companiei care face lobby pentru cei de la RMGC, a recunoscut pentru „Adevărul" că seminarul organizat de europarlamentarul Adina Vălean a fost sponsorizat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
De altfel, acest fapt reiese şi din invitaţia trimisă jurnaliştilor, aduşi de la Bucureşti la Bruxelles cu avionul, pe banii organizatorilor. Ulterior, reprezentanţii Links Associates, firma care face lobby pentru RMGC, au revenit cu un e-mail în care negă orice implicare în organizarea seminarului atât a firmei, cât şi a celor de la Roşia Montană Gold Corporation. „Acţiunea doamnei Vălean nu a fost o acţiune de lobby. Nu putem numi acţiunea unui europarlamentar o acţiune de lobby", sare în apărarea lui Vălean, lobbyistul RMGC, Corina Vinţan.
O acţiune condamnată în ţară şi la Bruxelles
Yiorgos Vassalos, membru în conducerea organizaţiei Corporate Europe Observatory, de la Bruxelles, condamnă acţiunea lui Vălean. „Europarlamentarii trebuie criticaţi atunci când au relaţii prea apropiate cu mari interese de afaceri şi când manifestă deschidere mai ales către interesele unei companii anume", spune Vassalos pentru „Adevărul". În România, preşedintele Asociaţiei Registrului de Lobby, Laura Florea, spune că „dacă ar exista dovezi că ar fi fost plătiţi demnitari ca să facă asta (seminarul), am putea să discutăm despre ceva imoral sau nelegal".
Opozanţii proiectului au reacţionat în 2010 imediat ce a fost trimisă invitaţia la seminarul ce anunţa colaborarea dintre RMGC şi eurodeputat şi au acuzat atunci că iniţiativa Adinei Vălean nu e decât o acţiune mascată de lobby. Ei reproşau că nu ar fi fost invitaţi decât partizanii proiectului. Primii care au observat că dezbaterea urma să se ţină doar cu o singură tabără au fost reprezentanţii ONG-urilor de mediu.
"Suntem sideraţi de lipsa de transparenţă dovedită de europarlamentarul PNL Adina Vălean în organizarea acestei dezbateri la care nu a fost invitată nici măcar o voce critică la adresa proiectului minier propus de Gabriel Resources pentru Roşia Montană", se arată într-o scrisoare trimisă de Fundaţia Soros conducerii PNL.
„Eu de unde să ştiu cine sunt opozanţii proiectului, pentru că eu nu m-am implicat în România într-o acţiune de lobby pro-proiect sau împotriva proiectului", se apără acum Adina Vălean. Colega de partid a europarlamentarei PNL, Renate Weber, cea mai sonoră contestatară a proiectului, a reproşat că a fost omisă intenţionat din lista celor care erau aşteptaţi de Vălean la seminar.
Seminar doar cu iubitorii de cianuri
Conform agendei evenimentului nu a existat în program nicio persoană care să aibă un discurs vădit împotriva proiectului Roşia Montană. Cei „vânaţi" cu discursuri 100% pro-cianuri erau doi funcţionari cu putere de decizie la nivelul Comisiei Europene: Abraao Carvalho, director în Directoratul General Întreprinderi şi Industrie, şi Michel Sponar, Directoratul General pentru Mediu.
Vorbitorii au fost aleşi pe sprânceană,toţi prezentând efectele benefice ale cianurilor.
- Ana Diculescu Sova - avocat - PRO
- Dumitru Fornea - sindicalist - PRO
- Horea Avram - RMGC - PRO
- Paul Damian,-muzeograf - PRO
- Eugen Furdui- primar Roşia Montană - PRO
- Călin Andres - primar Câmpeni - PRO
- Susanne Lacase, specialist geotehnic (Norvegia) - PRO
- Paul Whitehead, profesor la Oxford - PRO
În „curtea" Roşia Montană, EBA şi Cristian Preda
Reprezentanţii Links Associates, firma angajată să facă lobby pentru proiectul Roşia Montană, spun că acţiunile lor au vizat în special convingerea unor eurodeputaţi să introducă mai multe amendamente pentru rezoluţia ce interzicea utilizarea cianurilor în mineritul european. „Am discutat cu europarlamentari din toate formaţiunile politice cărora le-am prezentat proiectul de la Roşia Montană pentru că ei votau în necunoştinţă de cauză.
Acţiunea noastră de lobby a fost să convingem nişte europarlamentari să depună nişte amendamente", spune Vinţan. Printre eurodeputaţii care au depus amendamente, aşa cum îşi doreau lobbyiştii de la Roşia Montană, se află chiar fiica preşedintelui, Elena Băsescu. Corina Vinţan a fost consiliera acesteia în campania electorală pentru Parlamentul European. Un alt eurodeputat care a introdus amendamente în favoarea RMGC este Cristian Preda. Chiar cu o zi înainte de a se supune la vot rezoluţia privind interzicerea cianurilor, Cristian Preda, care a votat la rezoluţie ca şi colega liberală din „opoziţie", a organizat şi el o dezbatere după chipul şi asemănarea seminarului susţinut de Adina Vălean cu cinci luni înainte.
Localnicii, folosiţi din nou
Au fost aduşi în Parlamentul European la dezbatere localnicii pro-exploatare. Cei care se împotriveau au rămas în România. Însă, cu toate încercările de lobby şi în ciuda împotrivirii câtorva eurodeputaţi români, rezoluţia privind interzicerea cianurilor în mineritul din Europa a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare, dar are doar rol de recomandare pentru Comisia Europeană ce va lua decizia finală.
Ce este lobby-ul
Lobby-ul se defineşte ca fiind totalitatea acţiunilor desfăşurate de grupuri de interese sau de reprezentanţi ai acestora prin metode legale şi legitime, activităţi întreprinse cu scopul de a influenţa formularea politicilor şi luarea deciziilor în cadrul instituţiilor publice.
DNA a cerut ridicarea imunităţii lui Severin
Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat ieri Parlamentului European ridicarea imunităţii eurodeputatului Adrian Severin faţă de care există suspiciunea că ar fi comis infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă. Cererea procurorilor vine ca urmare a unei investigaţii publicate de cotidianul britanic „Sunday Times" în care se arăta că Severin, filmat cu camera ascunsă, era dispus să introducă un amendament contra unei sume de 12 mii de euro. Chiar în ziua publicării articolului, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de corupţie comise de Severin.
1 comentarii:
Cele 157 de trepte ale identitatii noastre
http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2011/03/25/cele-157-de-trepte-de-la-rosia-montana/
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”