Liviu Puticiu învaţă la Universitatea de Agricultură şi Tehnologie din Tokyo din septembrie 2010. Tânărul spune că cele şase luni petrecute în Japonia l-au schimbat mult, l-au făcut să înţeleagă mai bine cum funcţionează societatea şi, cel mai important poate, să cunoască mai bine România.
Adevărul de Seară: Ce te-a determinat să pleci la studii în Japonia?
Liviu Puticiu: Plecarea în Japonia a fost determinată de nevoia şi curiozitatea de a vedea cum se desfăşoară traiul într-o altă societate, de a lua contactul cu studenţi provenind din diferite medii culturale, dar şi de a trece printr-o experienţă care sper să mă schimbe într-un mod pozitiv.
Cum te-ai acomodat la modul de viaţă de acolo?
M-am acomodat destul de uşor, dar nu în totalitate. Viaţa se desfăşoară mult mai încet şi mai calculat decât în România, iar relaţiile interpersonale sunt mult mai reci. Dar, odată intrat într-un grup de prieteni, situaţia e chiar opusă.
Care au fost lucrurile care te-au surprins cel mai mult?
În primul rând „liniştea”, apoi nevoia lor mult mai mică de a ieşi în evidenţă ca indivizi (foarte puţini aleg să se îmbrace în culori ţipătoare, să asculte muzică tare, 90 la sută din biciclete arată la fel şi sunt gri, 80 la sută din bărbaţi poartă costum negru la serviciu).
Care ar fi principalele trei diferenţe între sistemul de învăţământ din România şi cel din Japonia?
În Japonia cursurile sunt interactive, studenţii au libertăţi mai limitate (dar acces mai uşor la informaţie), iar nevoia de gândire creativă e mai puţin importantă ca la noi, dominând cea analitică.
Cutremurul s-a petrecut în jurul orei 15:00 (oră locală), iar eu venisem din oraş, după o vizită, şi îmi verificam mailurile în acel moment.
Care a fost reacţia colegilor, a profesorilor?
Din cauza magnitudinii şi a duratei lungi a cutremurului am alergat toţi afară din cămin şi ne-am întâlnit în faţa intrării. Asta s-a întâmplat de două ori, deoarece una din replici a fost destul de violentă.
Te-ai gândit vreo clipă să te întorci în ţară?
M-am gândit, din cauza stării centralei nucleare. Totuşi, pe lângă alte motive, consider că e imoral să rămân aici cât situaţia e roz, iar când lucrurile se înrăutăţesc să îmi fac bagajul şi să plec. Până acum pericolul pentru Tokyo nu e iminent, dar dacă situaţia se schimbă dramatic va trebui să merg spre Sud.
http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/timisoara-adevarul_de_seara-liviu_puticiu-student-japonia-tokyo-cutremur-tsunami_0_454755151.html
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”