Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 13 aprilie 2011

Un buncăr al lui Hitler ar putea fi transformat în obiectiv turistic. GALERIE FOTO

Tentativa de a transforma un buncăr al lui Hitler într-un obiectiv turistic a stârnit un amplu scandal în Ucraina. Iniţiativa aparţine autorităţilor regiunii Vinniţa, unde este situat buncărul, iar revoltaţi s-au declarat în special comuniştii ucraineni, care au cerut conducerii centrale să intervină, informează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.


Buncărul lui Hitler, situat la 8 km de oraşul Vinniţa, fusese un obiectiv secretizat până în anii 1980: în interiorul cazematei subterane de 7 etaje se spune că nu ar fi pătruns nimeni timp de decenii după război. Oamenii de ştiinţă obţinuseră permisiunea de a intra aici abia la apusul URSS: în 1990, o expediţie care includea reprezentanţi din peste 150 de universităţi ex-sovietice elaborase programul special “Hermes” pentru cercetarea buncărului.

Potrivit datelor de arhivă, buncărul fusese construit de militari germani în perioada 1941- 1942, pentru acţiuni pe Frontul de Est. La lucrările de construcţie ar fi participat între 4.500 şi 14.000 de oameni.
Toţi aceştia, printre care erau nu doar localnici şi deţinuţi din lagăre de concentrare, ci şi specialişti aduşi din Germania, fuseseră ucişi odată construcţia încheiată. Se consideră că în acest fel fasciştii îi anihilau pe toţi cei care aveau cunoştinţă de buncăr, subliniază cotidianul rus.
Unii istorici ucraineni afirmă că militari sovietici ar fi fost în interiorul buncărului în 1945, însă fără a ajunge la toate nivelurile cazematei. După aceasta, intrările în buncăr ar fi fost dinamitate şi blocate cu blocuri mari de beton.
În această stare, cazemata există şi acum: munţi de beton în mijlocul pădurii. La începutul anilor 2000, autorităţile locale au avut pentru prima dată ideea de a deschide un nou traseu turistic, însă împotriva acestei iniţiative s-a ridicat populaţia locală, speriată de diversele predicţii ale unor astrologi şi paranormali, care atenţionau că după deschiderea buncărului se va produce ceva îngrozitor.
Anul acesta iniţiativa a fost resuscitată. Preşedintele Administraţiei regionale Vinniţa, Nikolai Djiga, a dat ordin ca terenul pe care este situat buncărul să fie trecut din administrarea ocolului silvic local în cea a Muzeului etnografic regional.
Era planificat ca până la Ziua Victoriei din 9 mai în zonă să fie inaugurat un nou traseu turistic, iar alături de buncărul lui Hitler să fie înfiinţat un Muzeu în memoria victimelor fascismului. Autorităţile locale afirmau că vizite în interiorul buncărului nici nu erau luate în calcul, iar plata destul de modestă pentru acces la ruinele aflate la suprafaţa obiectivului urmau să completeze bugetul local.
Problema ar fi trecut oarecum neobservată de mass-media ucrainene, dacă liderul Partidului Comunist al Ucrainei, Piotr Simonenko, nu ar fi atras atenţia asupra ei. Simonenko este de părere că ideea înfiinţării unui obiectiv turistic pe un loc unde era un “bârlog al fasciştilor” constituie o bătaie de joc la adresa veteranilor şi a memoriei celor decedaţi în război, şi a solicitat Kievului să interzică iniţiativa autorităţilor locale.
Experţii remarcă faptul că, în pofida faptului că Partidul Comunist face parte din majoritatea parlamentară împreună cu Partidul Regiunilor, el îşi desfăşoară propriul joc politic, încercând să nu-şi piardă electoratul.
Unul dintre liderii Partidului Regiunilor, Mihail Cecetov, afirmă că declaraţia lui Simonenko are substrat politic, pentru că scoaterea unei probleme atât de delicate în dezbatere publică duce la o confruntare în cadrul societăţii şi majorează popularitatea Partidului Comunist.
Chiar dacă Cecetov consideră că adevăraţii “provocatori” sunt autorităţile regiunii Vinniţa, el este convins că parlamentul ţării nu va dezbate o problemă de ordin regional: “Ce trasee turistice să fie dezvoltate, cui să i se dedice un monument, cum să fie numită o stradă, în ce scară de bloc să se schimbe un bec – toate acestea sunt chestiuni care ţin de autorităţile locale”, a declarat Cecetov.
Experţii sunt de părere că puterea centrală îi va cere neoficial Administraţiei regiunii Vinniţa să renunţe la aceste “planuri periculoase”. Astfel, cazemata lui Hitler va rămâne un obiectiv secretizat. Însă, după publicitatea pe care a creat-o scandalul, buncărul va trebui păzit de iubitorii de senzaţii tari, conchide Nezavisimaia Gazeta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”