Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 25 mai 2011

De ce e bună discriminarea

Orice persoană este rasistă sau şovinistă. Cine neagă asta ori este un mare ipocrit, ori face parte din minoritatea dominantă. Discriminarea este poate cel mai important mecanism de apărare pe care îl are omul împotriva semenilor săi. E instinctul care îl ajută mai degrabă să prevină decât să combată, e cel care îţi spune “Mai bine aştept 15 secunde să treacă ţiganul ală pe lângă alţii decât să risc să rămân fără portofel”, „Mai bine mă dau la o parte vreo 3 metri pe lângă un întunecos că sigur are un cuţit la el şi mă atacă fără motiv, pe mine, omul alb, sofisticat şi educat”.

Este evident că cel mai uşor mod de a rezolva o problemă este să o eviţi cât mai mult cu putinţă, chiar dacă asta înseamnă să sacrifici câte puţin într-un mod constant.
De exemplu, sacrifici 2-3 minute pe an ca să te speli pe dinţi pentru a evita pe cât posibil vizetele neplăcute la dentist unde respectivul îşi pompează toată sculăraia în gura ta; îţi faci baie cel puţin o dată per an bisect ca să eviţi să capeţi boli de piele şi să fii nevoit să faci transplant de piele de la Viorel Lis. Sunt chestii de rutină pe care le faci pentru a evita lucruri probabile (nu certe) cu consecinţe grave. Acelaşi lucru se poate spune şi despre discriminare. Au o vorbă englejii care se potriveşte mai bine în contextul ăsta, “Better safe than sorry” (Mai bine siguranţă decât pare rău).

Pe acelaşi principiu, îţi pun o întrebare, omule alb. Decât să te prefaci că ţiganii sunt oameni normali şi să le ignori potenţialul de agresivitate, riscând să fii atacat, furat ,violat , etc, nu mai bine îţi sacrifici 2 minute din timp încercând să nu te apropii mai mult de 5 metri de ei? E un mic sacrificiu pe care îl faci pentru a fi în siguranţă. E ca şi când ai sta 5 secunde să îţi pui centura de siguranţă. Alea 5 secunde pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Aşa cum alea 5 secunde şi centura te opresc din a zbura prin parbriz în cazul unui accident, aşa şi alea 2 minute pe care le foloseşti încercând să eviţi contactul direct cu ţiganul te ajută să îţi ţii bunurile în siguranţă şi să eviţi un cuţit în burtă.

Probabil că o să spuneţi că nu ţoţi ţiganii sunt hoţi, tâlhari sau violatori. E adevărat, nu sunt toţi, dar marea majoritate sunt. Şi dacă din 10 ţigani 9 sunt bandiţi, atunci este perfect justificat să te fereşti de toţi, pentru că marja de eroare este nesemnificativă. Or fi unii cumsecade şi oameni normali, dar este irelevant. Un ţigan poate fi îmbrăcat la costum, cu o servietă în mână ca să te inducă în eroare; nu e exclus să se deghizeze în om normal ca să profite de bunăvoinţa omului alb. De aceea, e bine să te fereşti de toţi.

Unii ţigani cumsecade se vor simţi jigniţi că tu îi eviţi şi te comporţi cu ei ca şi când ar fi nişte tâlhari, dar nu ar trebui să-ţi pese ţie de asta. Ai deja problemele tale cu serviciul, cu sănătate,cu familia şi nu mai trebuie să-ţi pese şi de necazul altuia. Nu ai timp să-ţi faci griji şi pentru alţii, trebuie să-ţi pese de siguranţa ta personală. Dacă a fi 99% din timp în siguranţă implică să faci vreo 4-5 oameni să se simtă prost, atunci ăsta este un cost suportabil pentru societate. În plus, dacă o luăm aşa, şi tu te simţi jignit când un ţigan îţi fură bunurile, dar asta nu îi opreşte să fure în continuare, aşa că, gesturile tale preventive sunt justificate.

Acelaşi lucru se aplică şi cu oamenii care au religii dubioase, cum sunt musulmanii. După ce auzi ştiri la TV despre atentate teroriste în spatele cărora se află extremişti musulmani, te gândeşti de 2 ori înainte să te urci într-un autobuz sau metrou care conţine un om cu turban în cap. Chiar dacă extremiştii care fac atentate sinucigaşe sunt probabil sub 2% din populaţia musulmană, nu merită să-ţi rişti viaţa pentru o greşeală ce poate fi evitată uşor. Nu contează dacă întârzi la serviciu 20 de minute de 3 ori pe an. Ai putea foarte bine dacă nu îţi iei măsurilea astea de precauţie să întârzi o eternitate la nunta copiilor tăi, la naşterea nepoţilor sau la mutarea în casa aia a ta de vis.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”