Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 30 mai 2011

Ieremia vs Ciuhandu, pe motiv de Eminescu

Regizorul Ioan Ieremia are treabă cu primarul Gheorghe Ciuhandu, pe motiv că nu e interesat să ridice, în Timişoara, o statuie a lui Mihai Eminescu. Potrivit regizorului pensionar, statuia şi-ar găsi perfect locul în faţa centrul oraşului, în faţa Operei.

Ioan Ieremia are o problemă clară: nu înţelege de ce Gheorghe Ciuhandu nu este de acord cu amplasarea unei statui a lui Eminescu în centrul Timişoare. „Gheorghe Ciuhandu nu suportă să-l vadă pe Eminescu (…) Eşuat în rutina funcţiei, blocat în beţia puterii, lipsit de coerenţă şi preocupări culturale, Ciuhandu mai vrea odată”, scrie Ieremia, într-o scrisoare deschisă făcută publică duminică seară. Fostul regizor al Teatrului Naţional atacă virulent şi asocierea municipalităţii cu Ioan Holender, în vederea obţinerii titlului de Capitală culturală europeană pentru urbea de pe Bega. „Mai nou se sprijină de prestigiul, pensionat, al unui impresar fictiv, al tuturor Operelor din lume, şi care pentru că nu mai merge la femei îşi cultivă erecţia civică, panoramic, într-un spaţiu în care cei care au condus Revoluţia din Timişoara nu mai au acces: Piaţa Victoriei (…) Cum să faci din Timişoara capitală culturală europeană cu o stauetă, un bustuleţ, al Regelui Ferdinand, amplasat într-un loc promiscuu, faţă de importanţa istorică, europeană, a celui care a întregit România? Cum să faci capitală culturală europeană din Timişoara lui Ciuhandu, refuzând să ridici o stauie pentru Eminescu în faţa celei mai importante instituţii de cultură din oraşul pe care zici că-l conduci?”, notează Ieremia Şi conchide: primarul Gheorghe Ciuhandu nu e cu nimic diferit de… Csibi Barna. „Precum Csibi Barna, din secuime, Ciuhandu vrea de fapt să-l excludă pe Eminescu, precum în 1996, din centrul oraşului, pentru că statuia lui Eminescu în centrul acestui oraş ,cităm, «Ar macula imaginea acestui oraş european»! Argument «cultural» al unui primar”, scrie Ioan Ieremia. Fostul om de teatru a decis, totodată, să îşi ofere, gratuit, susţinerea, în viitoarea campanie electorală, acelui partid sau om politic care „vrea să cureţe Timişoara de acest etern candidat viclean, dar lipsit de însuşirile unui primar modern”.
Ioan Ieremia este un personaj controversat, implicat în mai multe dispute cu diferite persoane publice, a făcut greva foamei şi a protestat în faţa diverselor instituţii, pe diverse motive.
http://www.debanat.ro/2011/05/ieremia-vs-ciuhandu-pe-motiv-de-eminescu/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”