Arheologii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România au deshumat patru morminte în zona Râpa Robilor din Aiud. Au fost găsite trei schelete ale foştilor deţinuţi politici, iar într-o groapă câteva oseminte. Mitropolitul Andrei Andreicuţ va oficia joi, 9 iunie, la ora 12.00 o slujbă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa sub teroarea regimului comunist.
Rămăşiţele au fost descoperite de cercetătorii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) marţi, în prima zi de săpături efectuate în zona Râpa Robilor din Aiud, acolo unde se presupune că au fost îngropaţi deţinuţii politici ce au murit în urma torturilor la care au fost supuşi în penitenciar.
„Am găsit mormintele exact aşa cum ne-a povestit un fost gardian de la penitenciarul Aiud şi cum se arată în documentele din arhivele Securităţii. Am găsit gropile de înmormântare pe şiruri.
Ele nu se află la o adâncime mare în pâmânt, aproximativ un metru. Gropile de săpare se văd foarte clar“, a spus Marius Oprea, preşedintele CICCR. El a precizat că în zonă, până la baza pădurii de pini, pe o suprafată de câţiva zeci de metri au identificat în jur de 60 de morminte.
Arheologii au deshumat patru morminte. Ei au descoperit în primă fază cadavrul unui tânăr. „După cum arată dentiţia şi oasele, este vorba despre un schelet de tânăr.
Partea descoperită este până la genunchi, va trebui să extindem săpăturile pentru a scoate la iveală partea inferioară a picioarelor“, a spus Paul Scrobotă, directorul Muzeului din Aiud.
Rămăşiţele din mormânt dovedesc că a fost îngropat într-o cutie de lemn. În alte două gropii au fost găsite rămăşiţele altor deţinuţi politici, iar într-una doar câteva oseminte.
Deocamdată, arheologii nu au găsit asupra scheletelor nicio plăcută cu numere de identificare.
Schelete analizate de legişti
Mitropolitul Andrei Andreicuţ va oficia joi, 9 iunie, la ora 12.00 o slujbă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa sub teroarea regimului comunist.
Toate scheletele descoperite vor fi ridicate mâine de reprezentanţii Institutului de medicină legală din Cluj-Napoca. O expertiză medicală costă în jur de 600 de lei.
„După ce se finalizează partea de arheologie, medicul legist va recupera prin metode specifice fiecare oscior din fiecare schelet. Pe masa de autopsie ele vor fi reconstituite în configuraţia trupului uman. Dacă vor fi rude ale celor decedaţi dispuse să facă testul ADN se va putea verifica identitatea“, a spus arheologul Gheorghe Petrov, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, cel care coordonează investigaţiile CICCR de la Aiud.
Osemintele care nu vor fi revendicate vor fi depuse în monumentul „Calvarul Aiudului“.
Arheologii au la dispoziţie suma de 3.000 de lei pentru prima etapă a săpăturilor, bani proveniţi din donaţii.
Oficial au murit la Aiud un număr de 437 de deţinuţi politici, însă statisticile arată că au fost exterminaţi în jur de 700 de oameni, supuşi la torturi fizice, pshihice, înfometare şi frig.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”