Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 16 iulie 2011

Abuzuri sexuale în şcolile germane


La peste 40% din şcolile germane au fost raportate prezumtive abuzuri sexuale asupra copiilor, conform unui studiu prezentat la Berlin de Institutul German pentru Problemele Tineretului (DJI). Responsabilii guvernului federal pe chestiuni de abuz sexual pledează pentru mai multă implicare din partea pedagogilor, spre combaterea fenomenului.

Mai multă implicare din partea profesorilor, mai multă atenţie, dar şi o formare profesională specializată, care să prevină astfel de cazuri de abuz sexual asupra minorilor. Acesta este răspunsul guvernului de la Berlin, în urma statisticilor şocante, conform cărora, la mai mult de 40% din şcolile şi internatele germane, au fost raportate abuzuri sexuale.

Institutul German pentru Problemele Tineretului (DJI) a realizat un studiu, intervievând tineri şi angajati de la 1.000 de instituţii de învăţământ, internate şi case de copii.

Thomas Rauschenbach - directorul institututului - a declarat la Berlin: „Situatia e atât de critică, încât trebuie să acţionăm de la nivel politic, să schimbăm ceva în sistemul educaţional, mai ales în formarea profesorilor şi a asistenţilor sociali.

Christine Bergmann responsabilul guvernului federal pentru cercetarea abuzurilor sexuale

Cu implicarea Bisericii Catolice din Germania

Copiii trebuie să aiba încrederea necesară în pedagogi, astfel încât să se destăinuie, în eventualitatea unui abuz. Iar profesorii trebuie să fie pregătiţi la rândul lor să acţioneze adecvat, dar şi să prevină asemenea întâmplări, a declarat Christine Bergmann - responsabilul independent al guvernului federal pentru cercetarea abuzurilor sexuale:

„Victimele trebuie să ştie exact unde pot cere ajutor, atunci când au nevoie de consiliere din partea unui profesionist, să ştie ce poate face asistenţa socială pentru tineri în Germania.“

Abuzurile asupra minorilor în cadrul Bisericii Catolice au ocupat multe pagini în presa germană în ultimii ani. Din 1996 până în prezent au fost cercetaţi pentru maltratare sexuală în jur de 150 de preoţi în Republica Federală.


Episcopul din Trier, Stephan Ackermann, a anunţat în această săptămână la Bonn demararea unei anchete ample, cu scopul identificării cazurilor de abuzuri sexuale comise de preoţi. Acţiunea va fi coordonată de specialişti de la Institutul de Criminologie din Hanovra şi de la Universitatea Duisburg-Essen.


Christine Bergmann, responsabilul guvernului de la Berlin pentru cercetarea abuzurilor sexuale, a salutat această decizie, menţionând totuşi că în alte ţări, precum Irlanda, există astfel de comisii de anchetă de mai bine de un deceniu.

Autor: Lavinia Piţu, DW- Berlin
Redactor: Ovidiu Suciu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”