Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 28 iulie 2011

Plasticul din China e toxic şi a fost interzis de UE. România îl cumpără în continuare

Articolele din plastic importate din China sau Hong Kong eliberează substanţe toxice pentru organism, avertizează Comisia Europeană. De la 1 iulie a intrat în vigoare un regulament al UE care limitează masiv importul de astfel de produse din China şi Hong Kong. Potrivit money.ro, România le importă în continuare şi nu ştie ce va face cu cele care sunt deja pe piaţă.

Comisia Europeană avertizează că articolele de bucătărie din plastic pe bază de poliamidă şi melamină importate din China sau Hong Kong eliberează niveluri de formaldehidă şi de AAP peste cele autorizate de legislaţia UE, în alimentele depozitate în ele sau cu care intră în contact. Pe cale de consecinţă, Comisia Europeană restricţionează importul de astfel de produse din China şi Hong Kong, prin adoptarea unui regulament strict, care stabileşte în detaliu procedura de import a acestor produse. 
Este vorba de regulamentul Comisiei Europene,nr. 284/2011 din 22 martie 2011. Noul regulament se aplică în toate statele membre ale Uniunii Euroepene, începând cu 1 iulie 2011.

Regulamentul este un instrument cu domeniu de aplicare general, care este obligatoriu în toate elementele sale şi direct aplicabil în toate statele membre. Regulamentele pot fi adoptate în conformitate cu Tratatul CE de Parlamentul European şi Consiliu sau de Consiliu ori de Comisie. Regulamentele sunt utilizate în domeniul cooperării judiciare în materie civilă. Acestea sunt direct aplicabile, astfel încât nu necesită transpunerea în legislaţia naţională a statelor membre şi conferă drepturi sau impun obligaţii în mod direct.


România nu a reuşit până acum să pună la punct cadrul legal necesar implementării noului regulament al UE, în privinţa importului de produse din plastic toxic din China. 
În acest moment, Ministerul Sănătăţii din România şi Autoritatea Naţională a Vămilor lucrează la elaborarea cadrului legal, care va permite aplicarea regulamentului UE în ţara noastră.

„În prezent, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională a Vămilor sunt în curs de elaborare a cadrului legal pentru implementarea dispoziţiilor regulamentului în vederea stabilirii măsurilor ce se vor aplica la punctele vamale prin care aceste produse se introduc pe teritoriul României. Menţionăm că în regulament se stabilesc clar punctele vamale unde se vor face contralele”, a declarat pentru MONEY.ro Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a refuzat să ne spună însă cum vom gestiona problema loturilor de articole din melamina toxică din China, deja prezente pe piaţa locală. 

Care sunt pragurile maxime de substanţe toxice conţinute de articolele din plastic, inofensive pentru organsimul uman?


O directivă a Comisiei Europene (2002/72/CE) autorizează utilizarea formaldehidei în fabricarea produselor plastice, cu condiţia ca aceasta să nu elibereze în alimente peste 15 mg/kg de formaldehidă.
În cazul articolele de bucătărie pe bază de poliamidă, acestea nu trebuie să elibereze în alimente amine aromatice primare (AAP-uri) într-o cantitate detectabilă. Limita de detectare pentru aminele aromatice primare este stabilită la 0.01 mg/kg din alimente. 
Comisia Europeană avertizează asupra depăşirii acestor praguri critice în cazul articolelor din plastic importate din China sau Hong Kong. 


Ce sunt AAP-urile?
Aminele aromatice primare (AAP) se referă la o familie de compuşi, unii dintre ei - cancerigeni, alţii - doar suspecţi de a fi cancerigeni pentru organismul uman. Aminele aromatice primare se dezvoltă în materialele care vin în contact cu alimentele. 


Cum arată noua procedura de control a CE, în ceea ce priveşte articolele din plastic importate din China sau Hong Kong?

1. Fiecare lot de produse din plastic pe bază de poliamidă şi melamină, importat din China sau Hong Kong, va fi însoţit de rezultatele analizelor care indică faptul că îndeplineşte cerinţele referitoare la eliberarea de AAP şi de formaldehidă, reglementate prin directivelor CE.

2. Importatorii de produse din plastic din China sau Hong Kong vor transmite în prealabil o notificare cu privire la sosirea şi natura loturilor. Statele Uniunii Europene vor desemna prime puncte de intrare specifice prin care loturile care conţin produsele din plastic pot intra în Uniune. După ce s-au desemnat punctele de intrare specifice pentru loturi originare sau expediate din China şi Hong Kong, statele membre publică pe internet o listă actualizată a punctelor respective şi comunică adresa de internet a acesteia Comisiei Europene. Mai departe - Comisia publică pe pagina sa oficială, linkurile către listele naţionale care conţin primele puncte de intrare specifice. 
3. Urmează controalele documentelor asociate tuturor loturilor cu astfel de produse, în termen de 2 zile lucrătoare de la sosirea acestora. 

4. În continuare - controale ale identităţii, adică verificarea faptului că documentele care însoţesc un lot coincid cu conţinutul lotului.

5. Controale fizice – adică o analiză de laborator pentru un eşantion format din 10 % dintre loturi, pentru verificarea nivelului de substanţe toxice din produsele importate. 

6. În cazul în care, în timpul controalelor fizice, este identificat un caz de neconformitate, statele membre ar trebui să informeze imediat Comisia Europeană prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi furaje.

7. Punerea în liberă circulaţie a articolelor de bucătărie din material plastic pe bază de poliamidă şi melamină din China sau Hong Kong ar trebui să aibă loc numai după ce s-au încheiat toate controalele şi rezultatele sunt cunoscute. În acest sens, rezultatul controalelor ar trebui să fie pus la dispoziţia autorităţilor vamale înainteca bunurile să poată fi puse în liberă circulaţie.

Notă: Regulamentul descris mai sus este obligatoriu pentru toate statele membre şi se aplică începând cu 1 iulie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”