Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 9 august 2011

Sfinx descoperit în Maramures. Sfinxul Maramuresului va fi acoperit de apele barajului Runcu – Firiza

Un ecologist pasionat a descoperit şi fotografiat în Munţii Gutâiului ceea ce pare a un Sfinx al Maramureşului la o scară redusă, destul de asemănător cu cel din Bucegi.


Preşedintele Asociaţiei ecologiste Millenium din Baia Mare, Ilie Tudorel, a declarat, luni, pentru Agerpers, că sfinxul este o creaţie inedită a naturii, descoperită în Cheile Tătarului, Munţii Gutâiului, foarte aproape de barajul Runcu - Firiza, investiţie aflată în construcţie.

”Din nefericire, Sfinxul Maramureşului descoperit de noi va fi acoperit de apele barajului Runcu - Firiza, imediat ce acesta va fi pus în funcţiune. Sfinxul care aduce cu înfăţişarea unui chip uman seamănă mai degrabă cu un cap de dac, fiind compus din roci de andezit dur, rocă greu erodabilă. Probabil că forma actuală înseamnă milioane de ani până când apa a sculptat forma vizibilă acum. Ar fi păcat ca această manifestare inedită a naturii să dispară sub apele învolburate a barajului”, a susţinut Ilie Tudorel.

Cheile Tătarului se află într-o arie naturală protejată, fiind incluse în rândul monumentelor naturii - categoria a III a -, fiind singurele chei de andezit din România. Obiectivul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri şi se află în patrimoniul Direcţiei Silvice Baia Mare.

Cheile Tătarului sunt aşezate la 30 km N-E de municipiul Baia Mare, în arealul montan Igniş - Mara, şi reprezintă un defileu format din stânci verticale, grohotişuri şi zone împădurite.

Obiectivul este inclus în programele unor agenţii turistice şi este accesibil prin drumul care traversează Staţiunea Izvoarele (Cabana Pleşca) sau prin satul Mara, având ca punct de sosire Barajul Runcu - Firiza.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/sfinx-al-maramuresului-descoperit-de-un-ecologist-940980.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”