Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 31 august 2011

STATUL POLIŢIENESC LA ROŞIA MONTANĂ. PPP sesizează autorităţile în drept!


Partidul „Pentru Patrie” aduce la cunoştinţa opiniei publice româneşti şi internaţionale, si implicit autoritatilor publice din Romania, faptul că, pe tot parcursul taberei organizate la Rosia Montana in perioada 27-28.08.2011, participanţii la acest eveniment au fost permanent monitorizaţi într-o manieră agresivă de agenţi în civil utilizînd tehnica de inregistrare audio si video.
Precizăm că tabăra naţionalistă de la Roşia Montană s-a desfăşurat pe o proprietate privată, cu acordul celor în drept, în conformitate cu prevederile legilor în vigoare şi în baza dreptului garantat de Constituţie oricărui cetăţean şi oricărei organizaţii, după ce în prealabil avizasem atât autoritatea locală, cât şi reprezentanţii ordinii publice din localitate.

Pe tot parcursul prezenţei noastre în zonă, în imediata vecinătate a taberei aflate într-o poiană din apropierea localităţii, s-au aflat indivizi în civil, purtînd ochelari fumurii, care au monitorizat activitatea noastră, iar în timpul petrecut de participanţi în localitatea Roşia Montană, aceştia au fost monitorizaţi, filmaţi şi fotografiaţi în mod agresiv, de agenţi în civil utilizînd autoturisme cu numere de înmatriculare aparţinînd companiei miniere interesate de dezvoltarea controversatului proiect.
Evidenţiem că în cursul după amiezii de 27 august, am fost urmariţi la mică distanţă de o echipă mixtă, alcătuită dintr-un poliţist în uniformă şi un civil cu ochelari de soare, aflaţi într-o maşină purtînd iniţialele companiei în cauză.
Agenţii nu s-au sfiit să pătrundă chiar în interiorul Bisericii Unitariene, singurul spaţiu public în care am găsit posibilitatea de a ne întruni în mod organizat, filmîndu-ne şi fotografiindu-ne fără a ne cere acordul, agresandu-ne astfel in intimitatea şi demnitatea noastră. Dorim, de asemenea, să precizăm că, pe parcursul prezenţei noastre în localitate, persoane cunoscute ca susţinători ai proiectului au proferat provocări.
Cea mai jignitoare provocare o considerăm însă descinderea în tabără a reprezentaţilor Poliţiei şi Jandarmeriei, care au pretextat o reclamaţie în baza căreia, în tabăra naţionalistă s-ar fi aflat arme de foc, în ciuda caracterului paşnic şi legal pe care organizaţia noastră l-a manifestat întotdeauna.
Mărturisim că, pe tot parcursul celor două zile petrecute in zona, am avut cu toţii senzaţia că ne-am întors în urmă cu 21 de ani, în plină represiune comunistă.
Considerăm că acţiunile continue de monitorizare agresivă şi violare a intimităţii, desfăşurate de agenţi în civil, uneori împreună cu reprezentanţi în uniformă ai ordinii publice, precum şi ampla desfăşurare de forţe ale Poliţiei şi Jandarmeriei în centrul localităţii în timpul cât participanţii la tabără s-au aflat în acel spaţiu, constituie o gravă violare a drepturilor şi libertăţilor constituţionale, avînd caracterul unor activităţi de poliţie politică.
În condiţiile în care aceste activităţi specifice statului poliţienesc s-au petrecut în spaţii publice, rezidenţiale şi turistice, aşadar în zone deschise publicului larg, considerăm că la Roşia Montană avem de a face cu revenirea la practici caracteristice regimurilor totalitare. Iar dacă agenţii în civil se dovedeşte că aparţin companiei miniere, situaţia este cu atât mai gravă, cu cât entităţi private se substituie instituţiilor abilitate prin lege să monitorizeze – doar în anumite situaţii prevăzute prin Lege! – viaţa privată a cetăţenilor şi activitatea organizaţiilor legal constituite.
În aceste condiţii, Partidul „Pentru Patrie”, credincios principiilor exercitarii neingradite a libertăţii de expresie de asociere, garantate de însăşi Constituţia României şi de documentele internaţionale la care România este parte, sesizează oficial Ministerul de Interne, Poliţia Jandarmeria, Serviciul Român de Informaţii şi în mod special Preşedintia României, personal pe dl. Traian Băsescu, în legătură cu desfăşurarea unor acţiuni de poliţie politică cu ocazia taberei naţionaliste de la Roşia Montană, precum şi cu desfăşurarea de către forţe private a unor activităţi permise doar instituţiilor abilitate.
Cerem tuturor acestor instituţii să demareze o anchetă oficială pe marginea acestor evenimente grave, care decredibilizează existenţa statului de drept în România. Pe această cale anunţăm că vom face cunoscută situaţia de la Roşia Montană tuturor forurilor internaţionale abilitate cu apărarea drepturilor omului şi libertăţilor cetăţeneşti.
Partidul „Pentru Patrie” a fost înfiinţat de foşti deţinuţi politici, luptători în Rezistenţa anticomunistă,oameni care zeci de ani au fost perscutaţi şi monitorizaţi pentru credinţa lor politică. Membrii acestui partid preţuiesc poate mai bine ca oricine în România respectul dreptului de expresie şi asociere, precum şi dreptul la intimitatea vieţii personale.
Presedinte Executiv: Coriolan Baciu
Secretar General: Florin Dobrescu
_________________________________
O parte a agenţilor, "în exerciţiul funcţiunii"
Automobil din care eram filmaţi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”