Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 8 noiembrie 2011

Mişcarea Legionară va participa la alegeri anul viitor

La 71 de ani de când Garda de Fier a ajuns la guvernarea României, timp de patru luni, Mişcarea Legionară se pregăteşte să participe la următoarele alegeri prin Partidul Pentru Patrie. Acesta vrea să ia la puricat dosarele marilor privatizări de după 1990 şi să verifice unde s-au dus banii împrumutaţi de România.

Una din surprizele alegerilor locale şi generale din 2012 va fi prezenţa, să-i spunem exotică, pe liste a unui partid de sorginte legionară. Partidul Pentru Patrie a fost înscris legal în 1993 şi este urmaşul Partidului Totul Pentru Ţară, al legionarilor interbelici. Nu a putut fi înscris sub titulatura veche pentru că judecătoria a refuzat această cerere a gardiştilor mai vârstnici sau mai tineri care compun acum formaţiunea respectivă.

Vor continua doctrina veche


“Continuăm doctrina de partid de dreapta şi intenţionăm să activăm «Rezistenţa Naţională», un comandament al tuturor forţelor politice care vor să salveze ţara”, ne-a declarat dr. ing. Constantin Iulian, în vârstă de 82 de ani, membru al Biroului permanent al Senatului Partidului Pentru Patrie, fost deţinut politic timp de 13 ani pentru apartenenţă la Mişcarea Legionară.

Vor să judece marile privatizări şi împrumuturile externe


“Prima bubă pe care trebuie să o vindecăm este justiţia, dreptatea. De aceea vom impune în Parlament adoptarea Legii lustraţiei, după care vom constitui un Tribunal Excepţional al Curţii cu Juraţi (la actul de justiţie participă atât magistraţi, cât şi un număr de simpli cetăţeni, adică “juraţi” - n.r.), care să judece marile privatizări de după 1990 şi modul în care au fost cheltuiţi banii împrumutaţi de la diferite instituţii financiare”, a adăugat Constantin Iulian.

Scoşi de sub acuzaţia de crime la Nürnberg


La 8 august 1945, puterile învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial au creat Tribunalul Militar Internaţional cu sediul la Nürnberg, pentru a pedepsi persoanele şi organizaţiile vinovate de crime de război şi crime contra umanităţii. Dintre toate organizaţiile naţionaliste din Europa, doar două au fost scoase de sub acuzaţii: Mişcarea Legionară din România şi organizaţia Strajnicii din Bulgaria.



Legionarii au guvernat în perioada septembrie 1940 - ianuarie 1941


Legionarismul s-a născut în iunie 1927, când Corneliu Zelea Codreanu a înfiinţat Legiunea Arhanghelului Mihail, o organizaţie naţionalistă de extremă dreapta, antisovietică.

  • În 1930 şi-a luat numele de Garda de Fier, dar a fost dizolvată de guvernul lui I.G. Duca, în noiembrie 1933. După numai o lună, I.G. Duca a fost asasinat în gara Sinaia de trei membri ai Gărzii de Fier.
  • Legionarii s-au reorganizat imediat în Partidul Totul Pentru Ţară, care a participat la alegerile din 1937 şi a devenit al treilea partid parlamentar.
  • În 1938, Regele Carol al II-lea elimină legionarii din viaţa politică.
  • În septembrie 1940, Garda preia puterea în România, împreună cu mareşalul Ion Antonescu, instituind Statul Naţional Legionar, până în ianuarie 1941.
  • După 1945, toţi legionarii prinşi pe teritoriul României au fost arestaţi sau omorâţi. După 1990, au apărut mai multe organizaţii care se revendică urmaşe ale Mişcării Legionare. 

  • sursa: libertatea.ro

5 comentarii:

1acolo spunea...

Si cred ca o sa mai fie un partid nationalist care o sa candideze la alegerile de anul viitor. Partidul Nationalist,recent infiintat.

Daniela Brandescu spunea...

Dar s-a infiintat PN? Exista o decizie definitiva a justitiei? Ca pana acum nu am vazut nimic scris in acest sens...

Anonim spunea...

Tine-ti minte trei cuvinte Garda merge inainte

Dina Birtkenau spunea...

Numai mie mi se pare extrem de trist că lumea se extaziază la o știre din Libertatea? Cum adică? Mai vezi o fată de la pagina 5, o știre despre Moni, mai o curiozitate despre Mișcarea Legionară, pe principiul: să râdem cu extremiștii?

Mi-e groază.

1Autonom spunea...

E interesant că un ziar de o slabă calitate (inclusiv ca pregătire a jurnaliştilor) abordează subiectul ML fără interepretări tendenţioase şi fără greşeli. :D

Apoi, din nefericire, democraţia se bazează mai mult pe votul celor ce citesc Libertatea şi se hlizesc la fata de la pagina 5. Aşa că trebuie să ajungi şi la ei. Poate li se aprinde şi lor un beculeţ. Nu trebuie ignoraţi şi cu atât mai puţin definitiv excluşi din orizontul naţionaliştilor.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”