Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 24 noiembrie 2011

Scrisoarea fetei violate de tată, o mărturie tulburătoare: "Aş vrea să nu mă mai trezesc niciodată"


Un caz care trebuie dezbătut de toţi românii. Mărturia unei victime neapărate de instituţiile statului. Şapte pagini scrise de mână în care coşmarul este descris apoteotic. Procurorii n-o cred pe fată pentru că l-a denunţat foarte târziu pe tatăl incestuos. Psihologii explică însă că sindromul de stres post-traumatic te împiedică să vorbeşti, să te revolţi.

Monica are 17 ani şi o minte zdruncinată. Din cauze evidente, i-am schimbat numele real. Are sufletul strivit, acest blocaj psihic nu poate fi înţeles de nimeni dacă nu este trăit pe propria piele. Propriul tată a abuzat- o timp de două luni, animalic. A ţinut-o sub teroare, a lovit-o cu palmele, a ameninţat-o şi a continuat să i se bage în pat.

Cazul a fost prezentat în ultimele două zile de "Evenimentul zilei". Lucian Pop, bruta de 37 de ani, din Timişoara, a fost eliberat de procuroarea Nicoleta Ene, aceasta considerând că nu s-a întâmplat nimic grav, nimic în afara legii.

"Aş vrea să nu mă mai trezesc niciodată"

În acest moment, avem un violator în libertate, care râde în nas românilor putându-le propune să-i urmeze exemplul, şi o tânără minoră pângărită şi cu sufletul sfârâmat. "Mă simt murdară, nu mai ştiu ce să mă fac…", a scris tânăra.
În urmă cu două seri, când reporterul EVZ a rugat-o să scrie, pentru a se elibera, avea privirea goală şi era palidă ca o stafie. Nu mai dormise de 72 de ore şi nu se ştie câţi ani vor trece până se va vindeca şi va putea râde.

"Aş vrea să dorm şi să nu mă mai trezesc niciodată. Îmi amintesc ziua în care am plecat de la bunica, ce fericită eram, iar acum stau şi plâng. Îmi aduc aminte când râdeam împreună cu familia, mea iar acum o urăsc."

Oameni revoltaţi de eliberarea violatorului

Deşi au mai avut loc audieri, decizia procurorului de caz, Nicoleta Ene, a rămas implacabilă: violatorul rămâne liber. Probele sunt insuficiente. La dosar există denunţul din partea surorii sale, care a văzut ultimul act sexual dintre tată şi fiică. Iar fata de 17 ani povesteşte cum era violată de două ori pe săptămână. Procurorul nu ţine cont nici de antecedentele bărbatului, o condamnare pentru furt calificat şi o tâlhărie, după cum afirmă familia, pentru care Lucian Pop a stat după gratii. Nici de faptul că a lăsat gravidă o fată de 17 ani cu care are un copil de un an şi jumătate. Contactat telefonic, procurorul a refuzat orice dialog: "Vă rog să contactaţi purtătorul de cuvînt al instituţiei".

Minora suferă de sindrom post-traumatic

Persoane care discută cazul o prezintă pe fată vinovată de cele întâmplate. Vinovată că a tăcut. Psihologii explică tăcerea fetei. Aceasta suferă un Sindrom de stres post traumatic (SSPT). Declanşat după primul viol incestuos. Potrivit doctorului în psihologie Ana Muntean, profesor universitar, avem în faţă fără dubii o victimă a SSPT. "Păstrarea tăcerii este tipic pentru sindromul de stres post tratumatic, care apare după primul viol, şi se manifestă prin incapacitatea victimei de a cere ajutor. În mintea ei este spaimă, neîncredere, sentimentul lipsei de valoare, acela că nici cei care prin lege ar trebui să o protejeze nu o fac. SSPT care survine unui astfel de viol incestuos te scoate afară din rândul lumii. În momentul în care ţi se întâmplă una ca asta nu mai eşti în stare să te vezi ca şi ceilalţi din generaţia ta. După ce a fost violată de tată, victima are sentimentul că e stigmatizată, că e dată afară din rândul lumii", explică psihologul.

MĂRTURIA TULBURĂTOARE A UNEI FETE ABUZATE SEXUAL DE PROPRIUL TATĂ

"Este marţi, este 22.11.2011, şi stau să mă gândesc la lucrurile care s-au întâmplat de multe luni. Nu ştiu cum am putut suporta atâta timp, dar sper să trec cât mai curând peste toate. Nu am mâncat de 3 zile şi mă simt aiurea. Chiar aş vrea să dorm şi să nu mă mai trezesc niciodată. Îmi amintesc ziua în care am plecat de la bunica, ce fericită eram, iar acum stau şi plâng. Îmi aduc aminte când râdeam împreună cu familia mea, iar acum o urâsc.

Am venit aici în Timişoara, în mai, la şcoală

Totul a început după aproximativ 3 luni, tatăl meu a început să mă pipăie pe tot corpul fiind cu concubina lui în casă. Aceasta se întâmpla noaptea, după ce soţia adormea. El venea la mine în cameră şi se punea lângă mine în pat cu pretextul că avem de discutat despre şcoală. Începea să mă sărute şi să mă pipăie pe sâni, spate, picioare, gât aproape pe tot corpul, iar eu îi spuneam să plece şi să mă lase pentru că este târziu, iar el insista. De câteva ori a intrat şi concubina lui peste noi, iar el sărea din pat devenind agitat şi nervos chiar ajungând să o lovească.

După ce soţia lui a plecat din casă din cauza unor certuri - ea a plecat pe data de 5 septembrie - l-a lăsat în grija mea pe frăţiorul meu vitreg.

M-a luat de încheietura mâinii şi m-a pus lângă el

Prima dată a fost după data de 11.09.2011, după ce a venit mătuşa mea, nu îmi amintesc exact ziua şi data. Tatăl meu mi-a spus să merg să îl pun pe fratele meu la culcare. Era ora 22.00, iar fratele meu dormea împreună cu tatăl meu. L-am pus pe fratele meu în pat, iar eu lângă el, fratele meu fiind între mine şi tatăl meu. M-a luat de încheietura mâinii şi m-a pus lângă el, a început să mă sărute şi să mă pipăie pe tot corpul. Nu vorbea cu mine doar mă atingea pe părţile intime ale corpului. Eram îmbrăcată în pijama, mi-a dat pantalonii jos, m-a întors cu spatele la el şi s-a întâmplat actul în sine. După ce s-a întâmplat, mi-a spus că dacă voi spune ceva voi ajunge la casa copilului şi eu şi fratele meu, apoi a plecat să fumeze în camera de zi. Eu am rămas plângând, apoi am plecat la baie să fac duş. În momentul acela simţeam ură pentru el, mă simţeam murdară, goală pe dinăuntru, practic mă simţeam un nimic. Eram sigură că nu îşi va da seama nimeni.

Îmi era foarte frică pentru că era un om violent

A doua zi, seara, când s-a întors de la serviciu, iar eu venisem de la şcoală, era foarte calm. Se purta ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Nu am încercat să vorbesc cu nimeni pentru că îmi era foarte frică, pentru că era un om violent. Deşi nu înţeleg ce a fost în capul lui, după ce-a făcut sex cu mine, fiica lui, speram din tot sufletul să înceteze şi să mă lase în pace. S-a întâmplat de şapte ori, nu îmi amintesc date exacte. Singura mea linişte era că între timp se mutase la noi mătuşa, ceea ce îmi dădea încredere că nu va intra peste mine în cameraă. Mi-era frică chiar şi când se uita la mine pentru că era un om foarte violent, dând în mine cu palmele. Ne-a prins odată că ne-am ascuns de el, că eu şi concubina fumam, şi ne-a luat la bătaie pe amândouă, ne-a lovit cu palmele peste faţă, eu cerându-mi iertare şi promiţând că nu voi mai fuma. A continuat să mă lovească.

Nu are dreptul să fie tatăl meu după ceea ce a făcut

În noaptea când m-a lovit prima dată, eram atât de îngrozită că mi se întâmpla ceva după ce mi-a făcut tatăl meu. Am încercat să îl resping prin gesturi, pentru că îmi era imposibil să vorbesc, îmi era atât de frică încât nu îmi ieşeau cuvintele pe gură, am încercat să îl împing, să mă dau jos din pat, m-a tras înapoi, la oricine m-aş fi putut gândi că ar putea face asta, dar nu la tata. Nu mai pot să îi spun tată pentru că nu are dreptul să fie tatăl meu după ceea ce a făcut. Săptămâna trecută, şi-a luat liber de la serviciu câteva zile ca să facă actele de custodie fratelui meu. Era ora 22.00 (marţi, 15.11.2011), eu eram cu fratele meu, îl puneam să doarmă. A început să mă pipăie pe tot corpul şi să mă sărute (după ce m-a luat de încheietura mâinii şi m-a pus lângă el, cu spatele la el) pe gură, pe spate. Era îmbrăcat în slip şi în tricou, iar eu în pijama. Asta se întâmpla în camera lui, unde îl culcam în fiecare noapte pe fratele meu. Nici de data asta n-a spus nimic. M-am smucit, dar nu am reuşit să scap. Şi de data aceasta actul sexual s-a consumat tot pe la spate. Din poziţia în care stăteam în pat, în momentul în care mătuşa mea a deschis uşa dormitorului, am văzut-o. Mi-am dat seama că vede şi înţelege ce se întâmplă cu mine şi am ştiut că ea este salvarea mea. În momentul respectiv, tata era băgat cu capul în spatele meu aşa că nu a văzut-o.

După ce a plecat la serviciu, am sunat la 112

Prima discuţie cu mătuşa mea a fost sâmbătă seara. În living stăteau mătuşa mea şi un verişor. Gândindu-mă că tatăl meu ar putea să mă violeze am plecat să stau cu ei. Mi-am făcut un ceai. A fost un schimb de replici pornind de la faptul cu nu mai avem zahăr, iar mătuşa mea mi-a zis ceva de genul: "Tu îl acoperi cel mai mult şi n-ar tebui să taci". În momentul acela m-am schimbat la faţă, aveam confirmarea că înţelesese, că în noaptea de marţi văzuse cum tatăl meu mă viola. M-a întrebat: "E adevărat?", iar eu i-am spus că da, iar ea a spus că trebuie să facem ceva ca să îl oprim ştiind că îmi este mult prea frică de el ca să merg singură la poliţie. Duminică dimineaţa, după ce tata aplecat la serviciu, am sunat la 112.

Nu mai este tatăl meu

Chiar dacă m-a violat din septembrie, de 7 ori, până acum niciodată nu a deschis subiectul ca să vorbească cu mine despre ceea ce îmi făcea noaptea. De câteva ori a folosit prezervativ, dar nu de fiecare dată. Tot timpul am sperat să nu rămân gravidă. De când am început şcoala la Timişoara, ştia tot timpul ce fac, unde sunt, când sunt, dacă întârziam 10 minute, mă suna. A avut grijă să nu am credit la telefon, astfel că nu am putut să o sun pe mama. Fiind într-un colectiv nou, nu mi-am făcut nicio prietenă bună cu care să pot vorbi despre asta. Îmi era frică de ameninţarea lui că, dacă se află că trăieşte cu mine, voi ajunge la Casa Copilului. Tot ce puteam să fac era să sper că îşi va da seama cineva şi mă va salva, pentru că, probabil, ar fi continuat la nesfârşit. Aş vrea să i se întâmple şi lui acelaşi lucru, să vadă cum este. Să înţeleagă cât rău a făcut. Vreau să stea cât mai departe de mine, nu mai este tatăl meu.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Astef de oameni nu merita sa mai traiasca ... ar trebui sa fie bagati in inchisoare si sa li se faca si lor ce fac si ei la randul lor proprilor copii...Nu pot crede ca exista astfel de oameni ar trebui pur si simplu sa ii execute cineva ... Sper doar ca fata in cauza sa-si revina si sa poata zambi dinou...

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”