Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 29 decembrie 2011

Un grup de iniţiativă cere la Chisinau să se interzică monumentele şi simbolurile comunismului

Un grup de iniţiativă solicită conducerii să interzică muzeele, monumentele şi alte obiecte care reprezintă ideologia bolşevică şi care ponegresc valorile şi tradiţiile basarabene, transmite Info-Prim Neo, preluat de Romanian Global News.

„Avem monumente care poartă numele unor eroi ai URSS care nici nu au trăit şi nici nu au murit aici, care doar au venit şi au luat oamenii noştri şi i-au dus în Siberia. Să fie slăviţi de ţara lor”, a declarat la o conferinţă de presă jurnalistul şi cercetătorul Gheorghe Mârzenco.

Preşedintele Asociaţiei Istoricilor, Gheorghe Negru, a remarcat că de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, chiar şi după 20 de ani, unii dintre cetăţenii Republicii Moldova nu înţeleg crimele care au fost făcute.
„Toţi condamnă crimele naziste, dar pentru crimele comuniste se aduc explicaţii filare. Sunt şi savanţi, şi cercetători care într-un fel dau dreptate crimelor comuniste. Suntem un stat independent şi trebuie să ne bazăm pe propriile valori, dar din păcate în continuare trăim încă pe vechile mituri imperiale”, a menţionat doctorul conferenţiar.

Preşedintele Asociaţiei Deportaţilor şi Deţinuţilor Politici, Valentina Sturza, a spus că la Chişinău sunt două monumente care în continuare promovează valorile bolşevice: monumentul comsomoliştilor pe bd. Grigore Vieru, şi monumentul luptătorilor de lângă cinematograful Gaudeamus. „Acestea sunt monumente ridicate celor care ne-au adus foamea şi umilinţa. Sunt monumente care nu au nimic absolut cu poporul nostru. Dorim ca în locul acestor monumente să fie ridicate monumente ale eroilor noştri care au căzut pentru poporul basarabean”, a spus Valentina Sturza.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 Tiras-Tighina, Anatol Caraman, a menţionat că unii politicieni au prostit poporul prin promovarea unor valori străine.„Partidul Comuniştilor promovează zâzanie în popor, tâmpeşte minţile populaţiei”, a spus Anatol Caraman.

Referindu-se la Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale, care recent a fost vandalizată, vicepreşedintele Mişcării Naţional-Creştine „Noua Dreaptă”, Stela Popa, a spus că oamenii care şi-au permis să facă acest lucru trebuie pedepsiţi şi alungaţi pentru a nu mai trăi pe pământul lui Ştefan cel Mare. „Nu o să vă permitem să ne distrugeţi valorile. Aceasta dă dovadă de laşitate, lipsă de cultură şi proastă educaţie. Nu meritaţi să trăiţi pe acest pământ sfânt”, li s-a adresat Stela Popa.

Demersul este susţinut de 33 de organizaţii ale societăţii civile, academicieni şi doctori în istorie, care au semnat împreună Memorandumul cu privire la valorile naţionale.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Sa fie daramate si monumentele sovietice din Romania. Este inacceptabil sa avem in tara monumentele unei armate de ocupatie care s-a comportat ca hoardele lui Ginghis-han. Jos cu ele!!!

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”