Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 25 ianuarie 2012

SAMSARII: Cea mai importantă „tranzacție” din 2012: Consorțiul Goldman Sachs-Erste-Raiffeisen câștigț mandatul pentru vânzarea a 15% din Romgaz, cu un comision de 1,16%

Consortiul format din Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeisen Capital & Investment, Intercapital Invest (subcontractor) a castigat mandatul pentru intermedierea listarii Romgaz, cerand cel mai mic comision, de 1,16% din valoarea tranzactiei, potrivit unor surse din piata de capital.

La oferta tehnica, acest consortiu fusese la egalitate cu cel format din Citibank, Societe Generale, BRD si ING Bank, strangand fiecare 97 de puncte din 100 posibile. Consortiul format din JP Morgan, UniCredit CAIB, Alpha Finance si Alpha Bank, BT Securities avusese doar cu un punct mai mult, astfel ca diferenta a facut-o oferta financiara.

Consortiul condus de Citibank a venit cu o oferta financiara apropiata de cea a consortiului castigator (un comision de 1,33%), dar JP Morgan si UniCredit au cerut dublu, respectiv un comision in jurul a 2,65%.

Oferta de la Romgaz este asteptata sa aiba loc in luna iunie, dupa alte doua tranzactii, prin care statul va incerca sa vanda pachete de 15% din Transelectrica si Transgaz. Marimea tranzactiei, de cateva sute de milioane de euro, implica pentru intermediari costuri estimate la 1-1,5 milioane de euro. La un comision de 1,16% din valoarea estimata a tranzactiei de circa 400 milioane de euro, ar insemna ca, in caz de succes, intermediarii ar castiga 4,6 milioane de euro. Romgaz a fost in 2010 cea mai profitabila companie de stat, cu un profit net de 155 milioane de euro la o cifra de afaceri de 850 milioane de euro.

Statul roman intentioneaza sa vanda in acest an pachete de actiuni la cele mai importante societati din portofoliu. Anul va incepe cu oferta pentru vanzarea a 15% din Transelectrica, respectiv Transgaz, si ar urma sa se incheie cu vanzarea unor pachete de 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Brokerii de la BCR si Intercapital Invest conduc, alaturi de cei de la Swiss Capital (fosta KBC Securities), oferta de la Transelectrica, in timp ce Raiffeisen are "pe maini" oferta Transgaz, alaturi de Wood & Co., o banca de investitii din Cehia, si de BT Securities, societatea de brokeraj detinuta de Banca Transilvania.

1 comentarii:

ADN13 spunea...

JP Morgan bate la un punct consortiile conduse de Goldman Sachs si Citibank la oferta tehnica pentru listarea Romgaz. Diferenta o va face oferta financiara

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”