Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 3 februarie 2012

Descoperire istorică în Marea Neagră: Petrom şi Exxon au găsit gaze în perimetrul Neptun. (Nu vă bucurați, ele îi vor face și mai bogați pe „investitorii” străini!)

Poziţia Naţionaliştilor Autonomi referitoare la înstrăinarea rezervelor naturale ale subsolului românesc şi a terenurilor agricole

Prima sondă săpată în perimetrul Neptun din Marea Neagră de către gigantul american ExxonMobil şi compania românească Petrom a indicat prezenţa unor zăcăminte de gaze naturale, potrivit unui comunicat comun al celor două companii.

Oficialii companiilor susţin însă că este prea devreme pentru a se preciza dacă aceste zăcăminte sunt sau nu comerciale.

O delegaţie a Exxon şi Petrom a fost primită astăzi la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu. Acesta le-a spus investitorilor (sic!) că noile descoperiri sunt importante, în contextul în care acum România este nevoită să suplimenteze importurile de gaze din Rusia, din cauza gerului, la preţuri foarte mari.

Premieră absolută pentru sectorul petrolier românesc

Aceasta este o premieră absolută pentru sectorul petrolier românesc, întrucât, până acum, forajul pe platoul continental s-a făcut doar la adâncimi mici, de câteva zeci de metri, iar acum este vorba de o adâncime de apei de aproximativ 1.000 de metri.

Sonda Domino 1 este situată la 170 de kilometri de ţărm. Se estimează că adâncimea sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul mării.

Forajul va fi executat de către vasul ultramodern de clasă mondială Deepwater Champion, care a sosit recent în apele româneşti special pentru acest proiect, după finalizarea programului de foraj derulat de Exxon în apele turceşti.

Investiţii de un milion de dolari pe zi

Potrivit unor declaraţii din această vară ale reprezentanţilor Exxon, în faza de explorare costurile companiilor vor fi de circa un milion de dolari pe zi. Dacă vor descoperi petrol şi gaze în acest perimetru, etapa de dezvoltare şi producţie va necesita investiţii între 3 şi 10 miliarde de dolari.

Operaţiunile de foraj sunt estimate să dureze circa 90 de zile, perioadă în care Exxon şi Petrom ar trebui să ştie dacă în acel perimetru se găsesc zăcăminte comerciale de hidrocarburi. Dacă se va confirma o descoperire comercială, dezvoltarea ulterioară a perimetrului Neptun va avea un impact industrial, social şi economic pozitiv semnificativ asupra României, mai spun petroliştii.

http://www.adevarul.ro/financiar/Petrom_si_ExxonMobil_au_gasit_gaze_naturale_in_perimetrul_Neptun_din_Marea_Neagra_0_639536555.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”