Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 21 februarie 2012

Legionarul bănățean Filon Verca (1915-2012) a trecut în lumea celor drepți: PREZENT!

Pe data de 20 februarie a.c., la Meaux, Franţa, s-a mutat la Domnul cel care a fost Filon Verca, una din figurile simbol ale Mişcării Legionare şi a luptei anticomuniste. Născut în anul 1915 în Petroşniţa, jud. Caraş-Severin, îl are între anii 1933-1934 ca profesor la liceul “Traian Doda” din Caransebeş pe Horia Sima, cel care avea să devină Comandantul Mişcării Legionare. Încă de pe băncile liceului intră în Frăţiile de Cruce. Ceva mai târziu devine legionar şi se implică în bătălia electorală din judeţul natal, unde este ales ca deputat Ilie Gârneaţă, unul dintre membrii fondatori ai Legiunii. Între anii 1941-1944 este refugiat în Germania, unde este deţinut în lagărul de la Buchenwald. După 23 August 1944 se implică în lupta anticomunistă organizată de Guvernul legionar de la Viena. În decembrie 1944 este paraşutat în România, cu misiunea de a organiza rezistenţa anticomunistă din ţară. Este prins, dar în 1948 reuşeşte să evadeze şi să părăsească ţara. Participă la lupta anticomunistă a exilului, în special pe tărâm publicistic şi memorialistic. Autor al cărţilor: “Paraşutaţi în România vândută”, “Exilul amar”, “Pe meleaguri străine”. Dumnezeu să-l odihnească! 
Foto sus: Filon Verca, primul din stânga, alături de Mircea Nicolau și Traian Golea, la Madrid.

Foto jos: Traian Golea, Gh. Cretu, Filon Verca și Mircea Dimitriu

5 comentarii:

AltAutonom spunea...

Odihnească-se în Pace ”

Darius spunea...

Filon Verca, Prezent!

Anonim spunea...

Dumnezeu sa te odihneasca în pace!

Vesnica Pomenire!

Traiasca Legiunea si Capitanul!

Alex spunea...

Odihnească-se în pace. Viața lui să ne fie un exemplu.

Anonim spunea...

Dumnezeu sa il ierte

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”