Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 4 martie 2012

Din Ucraina „vecină și prietenă”: Caterisiţi și acuzați se spionaj pentru că au slujit în română

Statul ucrainean i-a acuzat pe preoţii români de spionaj pentru simplul fapt că folosesc limba maternă în timpul slujbelor, iar locuinţele şi bisericile în care slujesc au fost incendiate.
Dincolo de mult-meditizata Serbie, nici situaţia preoţilor şi credincioşilor români din Basarabia şi Bucovina nu este mai bună.

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Mitropolia Bucovinei, aflată în componenţa Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a fost desfiinţată de autorităţile sovietice, iar în locul ei a rămas o simplă eparhie în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, depinzând de Patriarhia Moscovei.

Întâi ucrainiană, apoi română


Trei judeţe din sudul Basarabiei istorice - Cahul, Ismail şi Bolgrad - au intrat printr-o nedreptate a istoriei în componenţa Ucrainei. În aceste judeţe, Mitropolia Basarabiei a reuşit cu mare greutate să înfiinţeze trei parohii, la Anadol, Frecăţei şi Hagi-Curda.

Preoţii şi credincioşii români din aceste parohii au fost supuşi unor presiuni de neimaginat din partea statului ucrainean, care i-a acuzat de spionaj în favoarea României pentru simplul fapt că folosesc limba română în timpul slujbelor.

În cele trei judeţe există 24 de localităţi în care se vorbeşte şi se studiază în şcoli în limba română şi care au biserici româneşti. În Maramureşul istoric de dincolo de Tisa, ortodoxia moare.

În Bucovina de Nord, ţinut cu peste 140 de parohii ortodoxe româneşti, subordonate canonic, în marea lor majoritate, mitropoliei ucrainene de la Cernăuţi, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Ruse, preoţii români sunt umiliţi şi terorizaţi.

Ei sunt obligaţi să oficieze ceremoniile ortodoxe române în limba ucraineană, în mediul urban. La sate s-a acordat "concesia" celebrării în două limbi, întâi ucraineană şi apoi română.

"Schismaticul roşu"

Mitropolitul Onufrie al Cernăuţiului, ucrainean de origine, refuză cu obstinaţie cererile clericilor şi asociaţiilor româ neşti din Bucovina de Nord de constituire a unui Vicariat Ortodox Român, motivând, în bătaie de joc, că această dorinţă spirituală ar duce la schisma Bisericii Ucrainene. Ba mai mult, ar veni în întâmpinarea intereselor revizioniste ale României.

"Schismaticul roşu" de la Cernăuţi, după cum l-au poreclit românii, a interzis preoţilor şi enoriaşilor să mai primească veşminte, publicaţii, cărţi religioase şi de cult, materiale pentru biserici sau orice alt sprijin din România, ameninţându-i cu sancţiuni canonice şi administrative.

S-a ajuns până la caterisirea clericilor care apără spiritualitatea ortodoxă românească. Părintele Mihai Ivasiuc, preşedintele Societăţii Creştin-Ortodoxe "Mitropolitul Silvestru Morariu", a fost caterisit de Mitropolitul Onufrie pentru că a îndrăznit să afirme că ortodoxia din Bucovina de Nord trebuie să-şi reia legăturile fireşti cu patria mamă şi a săvârşit slujbele în limba neamului.

În regiunea Odessa, "detaşamente de patrioţi ucrainieni" educate la şcoala panslavistă au dezlănţuit teroarea asupra preoţilor şi enoriaşilor români, recunoscuţi prin voinţă europeană ca aparţinând Mitropoliei Basarabiei.
Locuinţa epitropului Vasile Iordachescu şi biserica părintelui Anatol Cristea din Camisovca, raionul Ismail, au fost incendiate, lăcaşul de cult chiar de două ori, în noiembrie 2003 şi martie 2004. Aşa putem înţelege că Malainita nu este o inovaţie pur sârbească!

În Maramureşul de dincolo de Tisa, ortodoxia moare. Preoţii români sunt umiliţi

de Florian Bichir
http://www.evz.ro/detalii/stiri/caterisiti-pentru-ca-au-slujit-in-romana-969500.html

3 comentarii:

Anonim spunea...

Orthodox Brothers My ASS! Biserica DEZBINA. Singura mentiune ar fi NU exista "prietenii" intre tarile din jur. Inclusiv Marea Neagra ne "fura" anual din plaja! Dar parca nu exista Stat mai servil si care sa isi "lubrifieze" rozeta in fata stapanilor straini ca Romania.

1Autonom spunea...

Nu este vorbe despre „Orthodox Brothers”. E vorba de un stat vecin (Ucraina) cu care politicienii „români” trădători au semnat un tratat de bună vecinătate, neținând cont de teritorile românești din Ucraina și mai ales de frații ROMÂNI de acolo.

Abaris spunea...

Nu am sa vorbesc despre preotii din articol. Barbati demni si iubitori de tara - si lasati de izbeliste de "biserica ortodoxa" presupus Romana - ci am sa vorbesc despre "ortodoxism".

Ortodoxismul a fost arma imperiului bizantin. I-a servit si pe greci si pe slavi in distrugerea elementului latin. Dupa cum catolicismul i-a servit pe unguri pentru distrugerea aceluiasi element latin.

Niciodata nu a fost vorba de fratietate ortodoxa. E o minciuna veche de 2000 de ani. Caci altfel de ce ar fi avut "bulgarii" si "sarbii" patriarhii cu mai mult de 1000 de ani inaintea Romanilor?

Biserica Ortodoxa in Romania a fost Romaneasca numai o scurta perioada intre infiintarea Patriarhiei Romane si sfarsitul celui de al doilea razboi mondial.

Restul timpului a servit interesele straine.

Cum orice avutie iesita din tara duce la saracirea si micsorarea populatiei, imaginati-va ce a insemnat si inca mai inseamna "daniile" catre grecoteii athosului sau ierusalimului. Cati Romani au murit de saracie sau nu s-au nascut pur si simplu datorita avutiilor jefuite de grecime si popimea greceasca.

Daca ar avea bun simt ar fi mai multe biserici cu sfinti Romani si mai putini sfinti greci si slavi.

Iar multe biserici ar avea hramul martirului Tudor Vladimirescu omorat de aceeasi grecime ticaloasa. Nerusinatii in sutana il numeau "zavergiu" si "stricator de datina". Nu grecimea nesimtita, lacoma si destrabalata dar plina de "sfinte icoane" cu agia X si aghios Y tiparite pe cea mai proasta hartie - si vandute ca odoare necajitilor de pe la noi. Chiar si azi atelierele de pictura se inchid pentru ca biserica importa hartie colorata "de la athos si ierusalim". Altminteri cat se poate de necanonice. "Ce conteaza bani sa iasa"?

Ba iti mai intra popa in casa si trancane fara rusine despre "valoarea s-a nascut in muntele sionului si nu pe Ceahlau". A fost suficient pentru mine sa iau mult mai in serios intrebarea "de partea cui e in realitate ortodoxia?". Si de ce "multi nationalisti nu sunt ortodoxi". Ce au castigat si ce au pierdut Romanii in 2000 de ani de ortodoxie? Ce a mai ramas in actuala biserica din spiritul lui Codreanu (alt sfant roman nepomenit), al lui Crainic (alt martir nepomenit) sau Staniloae?

Preotii cu suflet si sange romanesc trebuie sa inteleaga:
- daca se rup de poporul Roman, ei nu-si au rostul, - crestinismul Romanesc nu poate fi o extorcare a babelor in numele unor zei straini si miluirea "calicimii profesioniste"
- daca se multumesc sa ramana agenti de influenta ai unor popoare straine atunci iarasi nu-si au rostul.
- daca dupa doua mii de ani de pasareasca grecoslava si imnuri "castrati" nu reusesc sa se romanizeze si sa masculinizeze ritul ei iarasi nu-si au rostul.
- daca independenta bisericii romanesti le e atat de dificila si simt nevoia sa inbratiseze din nou interesele grecesti si slave ei iarasi nu-si au rostul.

Preotii trebuie sa vina cu totii langa nationalisti. Acolo unde le e locul. Langa neamul lor.

Daca nu, atunci nu-si au rostul.
Nu-si au rostul si slaba, slaba e credinta lor.
Iar daca "burta" le e mai draga decat sufletul si sangele romanesc atunci sa plece acolo unde cred ei ca e "valoarea". Iar daca valorile lor sunt "toleranta", "xenofilia" (boala psihica si spirituala - demonstrat) si "caritatea" adica hranirea tiganimii din poarta bisericii atunci ei ne sunt dusmani de moarte.

Unde e conducerea Bisericii Poporului Roman cand preotii ei sunt batjocoriti de straini pe vechile noastre pamanturi? In aceeasi loja sau templu cu politicienii de unde sa isi iau ordinele?

E timpul sa se hotarasca!

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”