Micul stat din Golf a achiziţionat o mare parte din edificiile celebre ale Marii Britanii, după ce a cumpărat tot ce a putut în Franţa.
Pe malul Tamisei, pe London Bridge, se va ridica un turn imens, vizibil de la kilometri distanţă. Clădirea „Shard" (Ciobul), căci despre ea este vorba, va fi cea mai înaltă din Europa atunci când va fi gata. Este un monument din sticlă şi oţel şi va fi cel mai reprezentativ simbol al dominaţiei Qatarului în Marea Britanie, scrie „Daily Mail".
Edificiul va avea o sută de etaje şi va găzdui birouri, restaurante, hoteluri, apartamente, fiind proiectat de Renzo Piano, coarhitect al Centrului Pompidou din Paris. Turnul Shard costă 1,8 miliarde de euro şi este finanţat în proporţie de 80% de patru bănci şi fonduri de investiţii ale emiratului. Se zvoneşte că două apartamente de lux, ce se extind pe câte un etaj fiecare, vor fi rezervate familiei regale din Qatar. De la ferestrele acestora, şeicii vor putea admira capitala brita-nică.
De aproximativ cinci ani, prin intermediul unor entităţi precum Qatar Holding, Qatari Diar, Barwa Chesfield , emiratul a investit zeci de miliarde de euro în Marea Britanie. Banii au fost parţial injectaţi în capitalul social al marilor companii britanice listate la Bursă.
În estul Londrei, micul stat din Golf deţine întregul cartier financiar Canary Wharf, clădirile aparţinând în majoritate grupului Songbird Estates. Când Barclays a avut probleme financiare, Qatar Investment Authority a devenit principalul acţionar al centrului financiar al Londrei. QIA a investit deja 10 miliarde de lire în Marea Britanie, mult mai mult decât plănuise iniţial.
Cel mai exclusivist magazin din Londra, The Harrods, dar şi lanţul de supermarket Sainsbury sunt deţinute tot de investitori qatarioţi, dar şi cel mai scump complex de locuinţe - Hyde Park. 20% din London Stock Exchange şi acelaşi procent din Camden Market sunt deţinute tot de Qatar.
Satul olimpic va fi preluat de QIA
Dincolo de Stratford se ridică Satul Olimpic, iar după terminarea Olimpiadei, în vara acestui an, QIA îl va prelua şi pe acesta.
În februarie,qatarioţii şi-au mai adăugat la colecţie Cabbott Square, un turn unde şi-a stabilit sediul din Marea Britanie banca Credit Suisse, dar şi clădirea Mayfair, unde se mai află încă sediul Ambasadei Statelor Unite şi care va fi transformată în hotel şi apartamente.
Regatul Unit, dependent de gazul din emirat
Este de înţeles de ce atât actualul premier David Cameron, cât şi predecesorul său Gordon Brown „i-au curtat" pe emirul Hamad bin Khalifa Al-Thani şi pe frumoasa lui soţie Moza bint Nasser Al-Missned.
Anul trecut, cei doi au fost într-o vizită de stat în Marea Britanie şi au fost primiţi de regina Elisabeta a II-a şi prinţul consort Philip la Palatul Windsor. De altfel, cele două familii regale sunt în relaţii excelente. În ultimii doi ani, Qatarul a devenit principalul furnizor de gaze lichefiate pentru Marea Britanie. Pentru mulţi britanici, dependenţa gazul qatariot reprezintă un motiv de îngrijorare.
Qatarul are o suprafaţă de 11.437 kilometri pătraţi (cât două judeţe mai mari ale Românei), 1,7 milioane de locuitori, din care doar 200.000 de qatarioţi, restul fiind imigranţi. Emiratul este al treilea producător mondial de petrol şi gaze. Această bogăţie îi permite să gestioneze unul dintre cele mai mari fonduri suverane de pe planetă, Qatar Investment Authority (QIA). Activele entităţilor acestui fond se apropie de 700 de miliarde de dolari.
95,5 este procentul din totalul importurilor de gaze lichefiate importate de Marea Britanie din Qatar.
Bătaie pe petrodolari
În Franţa, Fondul suveran din Qatar este acţionar sau încearcă să devină acţionar la grupurile strategice cum ar fi Lagardère (apărare şi presă), Veolia (mediu şi servicii), Suez (energie şi servicii), Vinci, CMA CGM (shipping) şi Areva (nuclear). Şi alte state europene curtează micul emirat să investească în economiile lor. Premierul bulgar a făcut, săptămâna aceasta, o vizită la Doha unde s-a întâlnit cu omologul său Hamad bin Jassim bin Jaber bin Muhammad Al-Thani.
Presa bulgară scrie că cei doi au discutat despre posibilitatea ca emiratul din Golful Persic să finanţeze autostrada „Marea Neagră" care nu face parte din reţeaua coridoarelor europene şi nu poate fi construită cu fonduri de la UE. Investiţiile qatariote în Bulgaria vor fi în trei domenii: turism, infrastructură şi agricultură.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”