Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 15 aprilie 2012

Clanul hoţilor de buzunare țigani din Londra a fost condamnat. "În cultura lor, hoţia nu este considerată o infracţiune serioasă"

Clanul Rostaş, o familie de țigani din România care fura bani şi telefoane mobile de la pasagerii trenurilor de noapte din Londra, a fost condamnat vineri la închisoare, relatează Daily Mail.

Banda îşi folosea copiii pe post de hoţi antrenaţi de mici, învăţându-i că furtul “nu este o infracţiune serioasă”. Familia de țigani primea ajutoare sociale de la statul britanic şi totodată a furat, timp de doi ani, de la 185 de victime din trenurile de noapte. Aceştia sunt însă doar cei care au depus plângere la poliţie.

Numărul celor jefuiţi se crede că depăşeşte 1.000 de persoane. Banii obţinuţi erau trimişi acasă în România, unde  țiganii şi-au construit cinci castele imense şi şi-au cumpărat maşini, haine şi bijuterii de lux. Clanul Rostaş provine din Huedin, de lângă Cluj.

Vineri, un judecător i-a condamnat la închisoare pe cinci capi ai familiei: fraţii Romulus (18 ani) şi Marin Rostaş (25 de ani), vărul lor Cornel Rostaş (22 de ani) şi un alt văr, Govinder, de 17 ani, alături de Robert Rostaş, 23 de ani. Ei au pledat vinovaţi abia ieri, în timpul şedinţei de judecată, după ce magistratul le-a explicat că îşi pot reduce astfel condamnările. Cu toţii au antecedente penale, în special pentru furturi.


Cornel Rostaş a primit trei ani şi trei luni de închisoare, Marin trei ani, Robert doi ani şi jumătate, Romulus un an şi jumătate, iar Govinder a primit un an de închisoare. Cu toţii vor beneficia însă de eliberări condiţionate după câteva luni de închisoare.

“Este deprimant să vezi o familie cu atâţia membri dovedind o criminalitate atât de adânc înrădăcinată. Era o organizaţie criminală foarte bine organizată şi ierarhizată”, a spus judecătorul Peter Clarke.

Avocata lui Govinder Rostaş, 17 ani, a declarat instanţei că tânărul a fost crescut de familia sa ca un “hoţ antrenat”. “Aşa a ajuns el pe lume. Aşa a fost educat, acesta este modul lui de viaţă. În cultura lui, hoţia nu este considerată o infracţiune serioasă”.
Govinder Rostaş, 17 ani (foto Daily Mail)

La finalul procesului, Luminiţa Rostaş, mama lui Marin, Romulus şi a lui Robert, a început să ţipe la poliţişti că familia i-a fost nedreptăţită. Soţia lui Marin, Andreea Ferencz, a fost reţinută după ce a scuipat un fotograf.

Filiera de bani către România

Familia de  țigani acţiona în trenurile de noapte care treceau prin Kent, către Londra. Familia a locuit în comitatul Kent, la Gravesend, între iunie 2009 şi august 2011. Ei se urcau în trenuri în jur de miezul nopţii şi furau de la pasagerii care dormeau, fie pentru că erau beţi, fie pentru că erau obosiţi sau ascultau muzică cu ochii închişi.

Acasă la familia de  țigani, poliţiştii au găsit peste 250 de telefoane mobile şi peste 500 de componente de mobile.

“Ţinteau oameni vulnerabili, care erau obosiţi din diverse motive şi care călătoreau spre case noaptea. Motivaţia echipei era să fure în principal telefoanele mobile. Alţi membri ai familiei au fost arestaţi pentru spălare de bani. O parte importantă din bani era trimisă către România”, a explicat procurorul David Hewitt.


“Ştim că sunt peste 180 de infracţiuni, care implică bunuri furate în valoare de peste 60.000 de lire sterline, însă acestea sunt estimările minime, iar cifrele adevărate ar putea fi mult mai mari, pentru că multe furturi ar fi putut să fie declarate drept bunuri pierdute sau chiar nedeclarate”, a spus şi detectivul Tim Wekes, de la Poliţia Transporturi.

În Marea Britanie, familia de țigani trăia în mizerie, pretinzând că nu au adăpost şi că mor de foame. O investigaţie a jurnaliştilor britanici a descoperit însă că acasă, în România,  țiganii din clanul Rostaş aveau cinci palate, decorate cu embleme de Mercedes.


În curţile din Huedin, rudele clanului se plimbau cu maşini de lux – Mercedes, Audi, BMW, înmatriculate în Marea Britanie sau în Irlanda. Poliţia britanică îi suspectează că fac parte dintr-o organizaţie mai mare, care acţionează şi în Irlanda, Spania sau Franţa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”