Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 1 aprilie 2012

„Înfrățirea românească”, 1 ianuarie 1931: „Duşmanii neîmpăcaţi ai cooperației: jidanii”

Din cartea d-lui V. Saghinescu, apărută la Iaşi în 1906, întitulată „Evreii în România" reproducem următorul fragmerit, spre a vedea ori-şi cine cum fruntaşii Jidovimei de la noi ţipau ca muşcaţi de şarpe când guvernul român, prin neuitatul Spiru-Haret, a început intensi­ficarea mişcării cooperatiste în România mică.
Acei Jidani poartă numele Gelehrter şi rabinul Niemyrover şi combat precum urmează măsura prevăzătoare de apărare naţională:
„Guvernul român ţine prin înfiinţarea băncilor populare ro­mâneşti la sate să paralizeze mijloacele evreeşti de traiu, constituind prin înfiinţarea unor astfel de bănci cea mai mare lovitură pentru mii de familii evreeşti, ai căror capi le sus­ţin existenţa prin împrumutu­rile date ţăranilor români”.
Ai înţeles, domnule cititor român, cum marturisesc înşişi conducători ai Jidovimei că na­ţionalii lor trăesc din camătă dela împrumuturile acordate ţăranilor noştri? Această măr­turisire s'a făcut la 1902. În 28 de ani nici un guvern nu s'a învrednicit să aducă o lege contra cametei. Acestea sunt guvernele de partid. De aceea partidele trebue să piară şi vor pieri în anul 1931.

2 comentarii:

Anonim spunea...

se poate uploada intr-un fel sau altul cartea? Sau se mai gaseste la vreun anticariat din Timisoara sau cevA?

Autonom spunea...

Nu știm dacă veți găsi cartea undeva în Timișoara. Fondul de carte rară de care beneficiază orașul s-a subțiat continuu...
Cu siguranță o găsiți la Biblioteca Academiei Române.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”