Aş fi strâns din dinţi şi aş fi ocolit subiectul, ca să nu expun Gândul unui foc încrucişat de invective . Dar astăzi Gunter Grass a fost internat în spital...
Recapitulez, pe scurt. Pe 4 aprilie, laureatul Nobel a publicat in Süddeutsche Zeitung un poem în vers alb (destul de neconvingător din punct de vedere artistic, după gustul meu), intitulat “Ceea ce trebuie spus”, în care exprimă, cu multe precauţii, următoarele idei: atacul preventiv al Israelului - (autorul îl numeşte, mai puţin tehnic – „dreptul pretins de a da prima lovitură”) - ar putea şterge de pe faţa pământului poporul iranian, a cărui vină este de a avea în frunte un personaj spurcat la gură; motivul atacului este pretinsa bombă atomică pe care ar deţine-o Iranul; dar mai există o ţară, remarcă Grass, care cu siguranţă deţine bomba atomică, însă se sustrage oricărui control internaţional; dacă îndrăzneşti să pronunţi numele acestei ţări eşti etichetat drept antisemit; Germania n-ar mai trebui să vândă Israelului nici un submarin (un nou contract s-a semnat de curând şi probabil că asta l-a stârnit pe Grass).
Textul are şi pulsaţii patetice: „De ce o spun abia acum/ moşneag, cu ultima cerneală:/ puterea atomică Israel pune în pericol/ pacea lumii, oricum atât de şubredă?// Pentru că trebuie spus/ ceea ce mâine ar fi prea târziu...”
Dacă am pune pe două rânduri poemul lui Grass şi declaraţiile oficialilor israelieni (excepţie face vindicativul duo Netanyahu-Barak, premierul şi ministrul Apărării), am constata că lamentaţia marelui scriitor german e un gingaş oftat. Imediat însă, asupra lui s-au năpustit propagandiştii de serviciu, cu o violenţă rară. A fost acuzat - cum altfel? - de antisemitism. N-a mai contat că jumătate dintre israelieni, chestionaţi de sociologi, spun acelaşi lucru, doar că pe un ton ferm, lipsit de volute lirice: atacarea Iranului, în acest moment istoric, ar fi un dezastru.
(În corul zeloşilor, şi vreo doi conaţionali de-ai noştri: “orbire politică şi apoplexie etică”, „Sub impresia declaraţiilor (sic!) de ultimă oră ale romancierului german, geniul lui mi se pare aproape derizoriu”).
Şi-au adus aminte cu toţii de etnia scriitorului (la semnarea contractului pentru un nou submarin nu s-a pus această problemă), şi-au adus aminte de faptul că a ascuns până în 2006 adevărul că a fost, în adolescenţă, membru al unui batalion Waffen-SS (ca bietul papă Ratzinger). Pe culmile înfierării s-a ridicat însă ambasada Israelului la Berlin: „Ce trebuie spus este că e o tradiţie europeană de a acuza evreii de crime rituale înaintea Paştelui evreiesc. Înainte se spunea că folosesc sângele copiilor creştini pentru a face pasca, acum se spune că Statul Evreu încearcă să anihileze Iranul” etc. etc.
Gunter Grass are 84 de ani - o vârstă la care nu mai ai de pierdut decât posteritatea. Statul Israel l-a declarat persona non grata, preşedintele Asociaţiei israeliene a scriitorilor de limbă ebraică a cerut să i se retragă Premiul Nobel.
Lelia Munteanu este senior editor al ziarului Gândul
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”