Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 22 mai 2012

Interviu în EXCLUSIVITATE pentru LUPTA NS cu Ioan Coriolan Gârboni, candidat INDEPENDENT la Primăria Timişoara

Ioan Coriolan Gârboni este singurul candidat independent la Primaria Timisoarei. Directorul Filarmonicii Banatul, care de cand a ajuns la carma institutiei a scos-o efectiv din anonimat si a facut din ea o entitate atractiva publicului, a decis sa devina el insusi o optiune pentru timisorenii care isi doresc o schimbare in bine a orasului. Garboni a fost tatonat si ofertat de toate marile partide politice, si nu numai, dar a decis sa ramana independent, asa cum a fost toata viata lui in care, niciun moment nu s-a aliniat politic. ”Timisoara inainte de toate” spune candidatul care s-a dovedit in cei 7 ani de Filarmonica nu numai cel mai bun manager din oras, dar si un patriot care prin concertele sale a dus numele Timisoarei si al Romaniei pe toate continentele, adunand, deopotriva, pentru spectacolele inedite gratuite din orasul sau zeci de mii de spectatori. Ioan Coriolan Garboni ne-a acordat in exclusivitate un interviu in care vorbeste despre marile probleme ale Timisoarei si viziunea sa pentru solutionarea lor.

Lupta NS: Care considerati ca sunt marile probleme ale orasului si credeti ca le veti rezolva intr-un mandat de primar?

Ioan Coriolan GârboniStarea de sanatate si capacitatile de interventie si tratament, este o prima problema a Timisoarei. Rezolvarea problemelor de infrastructura si terminarea liniei de centura ar fi a doua. Solutia vine aici prin interventii sustinute la Ministerul Transporturilor si nu numai. O alta chestiune pe care o am in vedere este rezolvarea problemei parcarilor prin construirea unora supraetajate in parteneriat public-privat si, in paralel, dezvoltarea parcarilor ecologice pe strazile orasului. Spun asta pentru ca Timisoara, denumita initial orasul florilor si al parcurilor, paradoxal, a cam ramas fara verdeata. O alta problema este cea a constructiilor istorice. Stim ca Timisoara are cel mai intins areal de zona protejata, iar aici avem proiecte concrete pentru reabilitarea monumentelor care, in momentul de fata se prabusesc peste trecatori. In programul meu administrativ mai am in vedere atragerea de capital in turism, macar ca zona de popas in tranzit.

LNS: Mafia imobiliara tiganeasca este un fenomen evident care a desfigurat arhitectural Timisoara si a terorizat sute de timisoreni respectabili. Cu toate evidentele, primarul Ciuhandu neaga existenta acestei mafii si minimalizeaza fenomenul. Va veti implica energic in rezolvarea acestei probleme? Va avertizam ca sectia 1 de politie nu a intreprins nimic pentru rezolvarea zecilor de dosare care stau blocate in fişetele sale...

ICG: Ceea ce va pot spune este ca din pacate contractele incheiate corect nu pot fi contestate. Insa, cele ilegale sau in care Primaria a inchis ochii vor fi verificate, unul cate unul. Deja sunt niste indicii in acest sens. Mafia tiganeasca este o realitate si numai orbii nu vad ce se intampla si din nefericire retelele sunt mult mai extinse. Cred, in plus, ca o politie comunitara profesionista si ferma poate controla situatia din oras, pe viitor, in paralel cu demersurile noastre.

LNS: Sunteti un om nou intrat in batalia politica si nu ati mai facut niciodata parte din vreun partid. Aveti o echipa care poate prelua functiile cheie din primarie? Intrebare la care asteptam un raspuns direct: Il veti inlocui pe eternul (?) secretar Ioan Cojocari, personaj controversat implicat in afaceri dubioase?...

ICG: Inlocuirea ”vesnicului” Jean este prima dintre intentiile mele de restructurare. As vrea sa tineti cont ca este inalt functionar de stat, dar a facut atat rau acestui oras incat sigur se vor gasi motive sa plece. In ceea ce priveste echipa, nu e necesar sa vin cu ea dupa mine, desi cunosc o multime de oameni ai orasului pregatiti si corecti. Functiile vor fi ocupate de profesionisti care vor avea si vor sti sa gestioneze activitatile pentru care sunt angajati.

LNS: Ce solutii aveti privind mafia din pietele din Timisoara unde samsarii, sustinuti de administratia pietelor, isi bat joc cu nesimtire de taranii romani?

ICG: Voi construi patru piete gestionate de primarie, in care producatorii pot veni sa vanda liber. Vreau ca timisorenii sa aiba acces la produse naturale sanatoase, si sa sprijinim, astfel, in paralel, si pe micii producatori autohtoni care, de foarte multe ori nu mai reusesc sa intre pe piata, din cazua marfurilor de import. De aceea cred ca e important ca fiecare piata agro-alimentara a orasului sa departajeze strict marfa autohtona de cea importata. In ceea ce priveste produsele din import, vom vinde cu un profit minim ca sa inlaturam monopolul mafiei si hipermarketurilor. Studiez, in egala masura, si impactul pozitiv pe care l-ar putea avea pietele volante.

LNS: Naţionalistii Autonomi Timisoara si Partidul Totul Pentru Ţară doresc implementarea unui sistem online prin care contribuabilii sa poata urmari fiecare plata efectuata de primarie si cine sunt beneficiarii. Daca ajungeti primar , veti realiza un website in care sa apara pana si ultimul leu care intra si iese din vistieria Primariei?

ICG: Un lucru este cert: activitatea primariei va fi transparenta si predictibila si voi incerca sa elimin cat mai mult sau sa modernizez birocratia.

LNS: Aveti un sentiment puternic anti-"mitici". Credeti ca o autonomie financiara ar fi posibila, iar banii timisorenilor sa nu se mai indrepte catre judete falimentare precum Harghita si Covasna? Dar inainte de rezolvarea autonomiei financiare, nu credeţi ca ar trebui stopata coruptia si rezolvata transparenta in cheltuirea fondurilor de care dispune Primaria Timisoara? Oare cum inghite Timisoara apx 300 de mii de euro zilnic?...

ICG: Orasul nostru va inghiti sume mult mai mari, dar cu eficienta maxima. Cu cat cheltuim mai mult cu atat vom trai mai bine. Sunt preocupat de modernizarea unor activitati mai putin consumatoare de energie de orice fel si am identificat solutii concrete de parteneriate. Demersurile trebuie facute cu buna credinta si inteligenta pentru a judeca corect ce castigam si cat ne costa. Important este sa ramanem cu ceea ce este concret si palpabil.

LNS: Birocratia din cadrul primariei este ingrozitoare. Sunt sanse sa ne scapati de ea?

ICG: Am raspus deja la acest subiect: solutiile se gasesc printr-o simpla analiza a organigramei si situatiei actuale.

LNS: Ce mari evenimente culturale ati vrea sa organizati in cazul in care veti ajunge primar?

ICG: Nu uitati cu ce ma ocup si faptul ca voi orienta resursele pentru obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana. Vom pregati aceasta si prin infrastructura si prin suprastructura si prin folosirea inteligentei tinerilor din facultatile noastre. Avem in jurul nostru tineri capabili, deosebiti, straluciti in domeniilor lor, care nu sunt capacitati sa se implice in viata orasului, fie ca e ea culturala sau stiintifica. Aceasta situatie o voi schimba. Rezultatul se va concretiza intr-o multitudine de activitati culturale de toate genurile. Vor veni astfel bani, precum si bani din turism.

LNS: Care sunt atuurile dumneavoastra in fata celor doi "favoriti" la primaria Timisoarei? Cum ii vedeti dvs?

Ioan Coriolan GârboniFavoritul la Primarie sunt eu. Pentru ca iubesc acest oras si nu ma dirijeaza nimeni cu telecomanda. Voi sustine politica guvernelor, dar numai in cazul in care nu ne afecteaza orasul. Partidele sunt structuri democratice necesare, dar la noi in tara nu au nici o linie politica clara si au deviat (derapat) de la interesele populatiei. Obiectivul lor actual sunt banii, valoare promovata asiduu in detrimentul altora perene.

A consemnat, Victor Brădescu

10 comentarii:

Anonim spunea...

Merită susţinut pentru că Orza şi Robu sunt doi monştri. Dacă ajung ăia, ne-am ars. Scăpăm de dracu şi dăm de ta-su.

Adina T. spunea...

Meria sustinut pt ca acum a nuantat si a venit cu schitarea unor proiecte interesante si necesare. Interesant interviu. Eu il voi vota si ii urez mult succes.

Anonim spunea...

Mie imi place ca in sfarsit vine cineva si spune direct ca e necesar sa scape de Cojocari care a nenoricit orasul asta.
"Inlocuirea ”vesnicului” Jean este prima dintre intentiile mele de restructurare. As vrea sa tineti cont ca este inalt functionar de stat, dar a facut atat rau acestui oras incat sigur se vor gasi motive sa plece. " Bravo, domnule Garboni!

Feri spunea...

O viziune coerenta si cu substanta. Imi place ce spune si nu ma gandesc decat ca e un om care are ceva de oferit. Ceilalti nu au decat interese personale si de grup.

Anonim spunea...

Mult succes.

Darius spunea...

Nu are sanse mari pentru ca pe saitul propriu nu are multe materiale. Mai multe a spus in acest interviu. Iar in presa are expunere mica. In strada are o aparitie discreta. Nu are promovare si de-asta are sanse mici de succes, desi mi-as dori sa vedem opusul a ceea ce a fost Ciuhandu si nu o sluga a lui Ciuhandu- cum e Orza.

Working Class spunea...

Ba, ce tampenii scriu aia pe Frontpres. Incredibil. Aia cred ca si pe parinti ii banuie ca sunt masoni. Le cauta prin dulap dupa toale, sa nu gaseasca ceva masonic. Nu stiu daca e mason sau nu, dar sa spui ca tu stii ca e mason din minim doua surse dar nu poti spune care sunt... Te tavalesti pe jos de ras, de parca au oameni infiltrati in loje si nu vor sa ii puna in pericol. Hahaha.

Lasand asta la o parte, omul asta are votul meu. Asta si pentru ca trebuie sa ne diferentiem de tembeli.

1Autonom spunea...

E cel mai bun dintre toţi cei ce candidează la primăria Timişoara. Evident, cei de la frontpress încearcă să arunce cu zoaie în om poate din devotament pentru cel pe care il sustin ei: Claudiu Butuza. Butuza este tipul care ne-a furat sloganul "Uniţi pentru Timişoara" şi ne-a dat nişte replici de cocalar de mall. E implicat în afaceri imobiliare dubioase, asemănătoare cu cele ale mafiei imobiliare, patron de casă de amanet, cămătar, avocat submediocru. Poate fi unul dintre motive. Sau motive iraţionale.
Working Class, poate au oameni infiltraţi în masonerie, aşa cum spui tu, şi pe care nu vor să îi pună în pericol de nu ne spun sursele. :)))
Poate chiar o fi mason, dar în lipsa unor dovezi elementare e doar can-can. :)

Nu e Gârboni candidatul pe care ni-l dorim noi, dar până atunci suntem nevoiţi să trecem prin etape intermediare.

Victor Brădescu spunea...

Omul a fost foarte amabil si deschis la intrebari. Nu stiam de chestia aruncata acum de saitul amintit ca l-as fi intrebat si despre acel aspect. Sunt sigur ca imi raspundea si la acea intrebare fara probleme.
Mi-a lasat impresia unui om de calitate care merita incercat la primaria orasului.

Anonim spunea...

Suntn rezervat in ceea ce il priveste, nu pot garanta pentru el ca nici nu a reusit sa se faca prea cunoscut. Despre ceilalti stiu mai multe, dar nimic de bine. Punand in balanta, Garboni atarna mai greu. Asa ca merg pe mana lui. Cred ca poate aduce o schimbare. Orza continua opera de distrugerea a orasului inceputa de Ciuhandu, iar Robu este un individ pervers care va distruge si PNL Timis.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”