Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 14 mai 2012

Osemintele „apostolului secuilor” agită spiritele în campania electorală

Rămăşiţele pământeşti ale scriitorului Nyiro Jozsef vor fi reînhumate la Odorheiu Secuiesc, la 27 mai

Repatrierea şi înhumarea osemintelor scriitorului, preotului romano-catolic, jurnalistului Nyiro József, supranumit şi „apostolul secuilor”, programate, în ciuda tuturor controverselor, pentru data de 27 mai, de Rusaliile Catolice la Odorheiu Secuiesc, în cimitirul romano-catolic, agită spiritele în plină campanie electorală pentru alegerile locale.

Parlamentul de la Budapesta sprijină acţiunile organizatorilor din Fundaţia pentru Odorheiu Secuiesc, apropiată Partidului Civic Maghiar, condus de fostul primar al localităţii, Szasz Jeno, de a organiza această manifestare într-o zi specială, deşi la nivel local nu există unanimitate de opinii în privinţa iniţiativei şi nici aprobările necesare pentru punerea ei în practică.

Statul ungar s-a implicat în deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului originar din Transilvania care a murit în exil în Spania în 1953. Osemintele scriitorului au fost exhumate la data de 3 aprilie din Cimitirul Almudena din Madrid. La data de 4 aprilie, în prezenţa consulului ungar la Madrid, sicriul cu osemintele scriitorului a plecat spre Budapesta.

Rămăşiţele pământeşti ale scriitorului au fost aduse sub paza unei gărzi de onoare şi urmează să pornească spre România la 24 mai.

Trenul care va pleca din Gara de Vest din Budapesta va opri în Târgu-Mureş, Topliţa şi Gheorgheni, abia apoi urmând să ajungă la Miercurea-Ciuc la 26 mai.

„Îi îndeplinim ultima dorinţă”

Liderul Partidului Civic Maghiar (PCM) şi preşedinte al Fundaţiei Pro-Odorhei, Szasz Jeno, se ocupă personal de ceremonia de reînhumare a osemintelor. „Ideea mi-a venit încă din 2004, când s-a dezvelit bustul său în Parcul Memorial din Odorhei, acţiune sprijinită de Kover Laszlo, actualul preşedinte al Parlamentului ungar. Înhumarea va avea loc la data de 27 mai, în duminica Rusaliilor, în Cimitirul Catolic din Odorheiu-Secuiesc. Repatrierea şi înmormântarea sunt organizate din instituţia Parlamentului ungar şi Fundatia Pro-Odorheiu Secuiesc. Osemintele vor ajunge cu trenul de la Budapesta la Miercurea-Ciuc şi vor fi aduse de husari de la Ciuc la Odorhei, fiindcă nu există linie directă de cale ferată. Înainte de decesul său din 1953, scriitorul şi-a exprimat dorinţa ca osemintele sale să fie repatriate şi aşezate la odihna de veci în cimitirul din Cluj-Napoca sau Odorheiu-Secuiesc. Practic, noi îndeplinim ultima dorinţă a scriitorului. După părerea mea, apostolul secui trebuie să se odihnească acasă şi astfel organizăm o ceremonie cu care toată secuimea şi ungurimea îi este datoare lui Nyiro”, a spus Szasz Jeno, care a făcut referire la un pasaj dintr-o ultimă lucrare a scriitorului, în care el se exprimă astfel: „Fă cu mine, Doamne, ce crezi Tu că e mai bine… însă binecuvântează-i pe maghiari. Dacă nu corpul meu, atunci măcar sufletul meu du-l acasă în cimitirul Hazsongardi (n.r - Cimitirul Central din Cluj Napoca) sau în cel din Odorheiu-Secuiesc”.

Szasz Jeno a mărturisit că îşi propune crearea unei Case Memoriale Nyiro Jozsef în locuinţa în care a trăit acesta la Odorheiu Secuiesc în perioada 1933-1939, şi să redenumească biblioteca oraşului după numele scriitorului. „De asemenea, osemintele soţiei lui Nyiro Jozsef, Ilona, care a rămas singură la Madrid în 1953, însă apoi s-a întors la Târgu Mureş, vrem să le reînhumăm lângă cele ale soţului ei”, a mai spus acesta.

Parlamentul ungar: „Vom face înhumare fără autorizaţie”

O delegaţie a Parlamentului ungar a ajuns la data de 18 aprilie la Odorheiu-Secuiesc pentru a pune la punct ultimele detalii legate de înhumare, însa s-a lovit de refuzul primarului localităţii. „Ne-am exprimat dorinţa de a organiza această reînhumare pe domeniul public cu acordul autorităţilor în numele unităţii naţionale, însă am luat cunoştinţă cu părere de rău de faptul că primarul localităţii nu va elibera o autorizaţie pentru o ceremonie în Piaţa Marton Aron. Mai mult, instituţia ne-a dat un răspuns la cererea depusă în 26 martie, chiar în ultima zi a termenului de 30 de zile în care trebuia dat un răspuns şi ne-a îngrădit posibilităţile de a reacţiona punând în mare dificultate eforturile noastre de reorganizare. Cu părere de rău observăm că primarul din Odorheiu-Secuiesc nu a reuşit nici măcar în anul 2012 să depăşească poziţia adoptată în 2004, când a atacat dezvelirea bustului lui Nyiro Jozsef din Odorheiu-Secuiesc. La 3 iulie 2004, Bunta Levente a precizat că nu este nevoie în Odorhei de un parc memorial cu o statuie care aduce aminte de premierul ungar Orban Viktor. În acest sens asigurăm că reînmormântarea osemintelor lui Nyiro Jozsef va avea loc sub o formă care nu necesită autorizaţie din partea primăriei. În schimb, mulţumim autorităţilor române şi instituţiilor bisericesti pentru sprijinul rapid şi necondiţionat acordat şi de câţiva primari de etnie română, printre care şi unul din judeţul Arad, care au înţeles importanţa acestui eveniment”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Biroul de Presă al Parlamentului ungar.

Primarul din Odorhei: „Nyiro Jozsef este al secuilor”

Reacţia edilului din Odorhei nu s-a lăsat aşteptată, acesta alegând un răspuns într-o scrisoare deschisă, datată 4 mai. El a catalogat atitudinea reprezentatului Parlamentului ungar, Frater Oliver, ca fiind provocatoare, acuzându-l că reprezintă interesele şi opiniile politice ale liderului PCM Szasz Jeno. „Mă întreb dacă aceşti oameni pot îndeplini cu demnitate ultima dorinţă a lui Nyiro, fără să pună în pericol întregul eveniment. Susţin în totalitate decizia Parlamentului ungar de a îndeplini ultima dorinţă a scriitorului, însă asta nu poate reprezenta politica anumitor partide şi programul campaniei electorale a acestora. Fac un apel la preşedintele Parlamentului ungar să depolitizeze complet acest eveniment. Vă rugăm să respectaţi faptul că Nyiro Joszef este al secuilor şi al Ţinutului Secuiesc. Iar Ţinutul Secuiesc este al nostru, al secuilor”, a punctat primarul Bunta Levente.

Într-o declaraţie de presă, citată de MTI, el şi-a motivat decizia astfel: „Noi am dori ca reînhumarea să fie lipsită de orice accent politic. Ne cade greu că ceremonia are loc în timpul campaniei electorale şi este sprijinită de o organizaţie civilă cu credibilitate îndoielnică. Nu suntem noi Gică-contra, dovadă că nici nu am adus în discuţie faptul că organizatorii au sau nu au acceptul rudelor pentru întregul eveniment, vrem doar să respectăm legile. Am atras atenţia că efectuăm lucrări de amenajare în centrul oraşului şi am propus să mutăm ceremonia într-o altă piaţă din oraş. Nu în ultimul rând, nu trebuie uitat faptul că Ţinutul Secuiesc este al secuilor şi am propus ca la graniţa Ţinutului Secuiesc statul ungar să ne predea sicriul cu osemintele, de acolo urmând să ne ocupăm noi, secuii, de întreaga ceremonie”, a spus Bunta Levente.

CNS susţine demersul Parlamentului ungar

Într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului ungar, Consiliul Naţional Secuiesc şi-a exprimat dezaprobarea faţă de atitudinea primarului de la Odorheiu Secuiesc şi a transmis un mesaj de solidaritate faţă de acţiunea preşedintelui Parlamentului, Kover Laszlo. „Suntem profund consternaţi şi respingem cu fermitate acţiunea primarului din Odorheiu-Secuiesc de a nu autoriza înhumarea osemintelor scriitorului şi preotului romano-catolic Nyirő József. Bunta Levente nu este demn să ia cuvântul în numele secuilor. În calitate de edil al oraşului nu a făcut nici un gest pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Ne exprimăm dezaprobarea faţă de expresia folosită de el: ‚Ţinutul Secuiesc este al secuilor’. Aceasta este o retorică marca Gyurcsanyi (fostul premier socialist al Ungariei – n.r) care a dus la eşecul tragic al referendumului din 5 decembrie. Este de datoria noastră să ne distanţăm de astfel de reacţii şi să scoatem în evidenţă că secuimea s-a făcut remarcată ca un militant pentru unitatea naţiunii maghiare, fiind tulpina cea mai puternică a naţiunii maghiare. Mulţumim domnului preşedinte al Parlamentului pentru eforturile depuse în vederea înhumării osemintelor lui Nyiro Jozsef pe tărâmul natal, o acţiune de unitatate naţională, şi pentru toate acţiunile de reîntregire a neamului”, notează liderii CNS.

Scriitorul Nyirő József a fost acuzat că ar fi făcut parte din Partidul Crucilor cu Săgeţi, pronazist şi antisemit, şi decorat în 1940 cu „Coroana Corvin” pentru activitatea literară şi „atitudinea maghiară”. Referitor la trecutul lui, unele cercuri ungare susţin că ar fi fost considerat criminal de război doar de politica culturală comunistă din România şi Ungaria, acesta fiind un anticomunist înverşunat, iar literatura lui interzisă. Născut în localitatea braşoveană Jimbor, la 18 iulie 1889, Nyirő József a devenit membru al Parlamentului Ungariei în 1941, iar după înfrângerea armatelor germane şi maghiare a plecat în Germania, unde a rămas până în 1951 şi unde a înfiinţat, la Munchen, Asociaţia Internaţională a Jurnaliştilor Maghiari. În 1947, Guvernul impus de sovietici la Budapesta a cerut declararea lui drept criminal de război şi arestarea, dar acesta nu a fost prins. A reuşit să ajungă în cele din urmă în Spania, unde a şi murit, în 1953. Ministerul Educaţiei de la Budapesta a anunţat recent că intenţionează să introducă în programa obligatorie studierea operelor literare ale lui Nyirő József.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”