Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 27 mai 2012

Zece suspecţi de implicare în trafic cu organe, inclusiv de la basarabeni, au fost arestaţi în Israel


Poliţia din Israel a reţinut zece persoane, suspectate de implicare în trafic şi transplant ilegal de organe la clinica Medikus din Priştina, Kosovo. Cei zece ar fi făcut parte dintr-o reţea criminală care a păcălit donatori din Republica Moldova, Kazahstan, Rusia şi Turcia, promiţându-le câte 15.000 de euro.

Printre cei zece reţinuţi se numără şi medicul israelian Moshe Harel, una din principalele figuri în scandalul de trafic de organe de la fiinţe umane de organe, care a izbucnit în Kosovo în anul 2008, potrivit Euronews.

Poliţia îl acuză pe Harel că împreună cu alţi complici au păcălit zeci de donatori din "Republica Moldova", Kazahstan, Rusia şi Turcia, promiţându-le câte 15.000 de euro. Acuzaţii ar fi vândut organele prelevate unor persoane bogate din Israel cu 80.000-100.000 de euro.
Cazul a ieşit la iveală în anul 2008, când un tânăr turc s-a prăbuşit pe aeroportul din Pristina, după ce şi-a donat un rinichi unui israelian la clinica Medikus din Pristina, închisă în acelaşi an.

O anchetă condusă de procurorul UE Jonathan Ratel, a constatat că din reţeaua de traficanţi ar fi făcut parte fostul secretar al sănătăţii din Kosovo Ilir Rrecaj, care a dat licenţă de funcţionare clinicii, deşi legile din Kosovo interzic transplanturile de organe, precum şi un urolog cunoscut din Priştina, Lufti Dervishi. Ultimul este considerat capul reţelei.

Şi fiul său, proprietarul clinicii situate la marginea capitalei kosovare, a fost pus sub acuzare.

"Dr. Frankenstein"

Printre acuzaţii în cazul Medikus se află şi medicul turc Yusuf Sonmez. Anul trecut un procuror turc a cerut, 171 de ani de închisoare pentru Yusuf Ercin Sönmez, suspectat de implicarea într-o reţea de trafic de organe în Kosovo, unde a fost supranumit de către presă "Dr. Frankenstein".

Procurorul îl acuză pe "Dr. Frankenstein" de comerţ ilegal cu organe şi ţesuturi celulare şi de consituirea unei reţele infracţionale.

Parchetul susţine că Sönmez a recoltat cel puţin 11 rinichi de la pacienţii săi, în cadrul clinicii Medikus de Pristina, organe care au ajuns, în principal, la persoane care sufereau de insuficienţă renală din Israel.

Procuratura a cerut, de asemenea, condamnări pentru alţi trei suspecţi: 171 de ani de închisoare pentru un cetăţean din Israel, care a intermediat tranzacţiile; 78 de ani de închisoare pentru un alt medic din Turcia, care ar fi operat alte cinci persoane şi 18 ani pentru un alt complice din Turcia.

Câţi basarabeni au căzut jerfte ale acestei reţele nu se cunoaşte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”