Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 18 iunie 2012

Caii din Deltă - legea nu-i apără, biologii vor să-i elimine, iar localnicii să-i vândă la abator

In Delta Dunarii traiesc de sute de ani cai. In ultimii ani, numarul lor a crescut insa necontrolat. De mai multe generatii se nasc in salbaticie si nu mai au contact cu omul, sunt liberi.

Botanistii sustin ca animalele distrug vegetatia, zonele protejate, cum este padurea Letea si vor sa-i elimine.

Aparatorii animalelor vor sa-i protejeze prin lege si sa ii declare salbatici. Iar localnici vor sa scoata bani din vanzarea lor la abator. O situatie complicata, cu autoritati inexistente, oamenii barbari, animale chinuite.

Padurea Letea, Delta Dunarii. Departe de civilizatie, un taram salbatic, la capatul pamantului. Aici traiesc peste 3.400 de specii de animale. Cele mai vizibile si des intalnite sunt caii si vacile, care traiesc liber, fara stapan. Pasc nestingherite si sunt peste tot. Nimeni nu stie exact cate sunt si care e statul lor.

Anul trecut, la inceputul lunii mai, imaginile cu acesti cai au facut inconjurul Pamantului. Oamenii locului, cu acordul autoritatilor, s-au crezut stapanii Deltei si au ingramadit intr-un TIR zeci de cai. Destinatia era un abtor din Brasov, dupa care carmangeriile din Italia.

"Transportul mortii", asa i-a spus presa. Astfel de transporturi au fost multe, dar de existenta acestuia s-a aflat. Caii, crescuti in salbaticie, au fost goniti cu motocicletele intr-un tarc, cai bolnavi si sanatosi, iepe cu manji au fost tinuti impreuna o saptamana fara mancare. S-au batut intre ei, s-au lovit de gardul construit aiurea, au fost batuti de localnici. Multe animale nu mai aveau puterea sa stea in picioare. Au fost urcati si coborati de mai multe ori din TIR iar in cele din urma s-au pus pe drum spre abator. Totul se intampla cu acordul Directiei Santiar Veterinare Tulcea.

Mare parte din actele avizate de veternari erau false. TIR-ul avea o capacitate de 38 de locuri. In el au fost ingramaditi insa 54 de cai, prinsi de pe camp.

In plus, 33 de cai nu aveau cipuri de identificare, erau fara stapan, desi in pasapoartele intocmite de veterinari, fiecare cal aparea cu un numar - fals - de cip si un stapan. Si neregulile erau multe.

In cele din urma, TIR-ul a fost oprit, iar caii au ajuns la un ONG care se ocupa cu protectia animalelor. Cand au fost coborati din TIR, pentru doi armasari era prea tarziu.

Toata lumea stia despre modul brutal in care se captureaza si se transporta animalele. Prefectul judetului, guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, Directorul DSV Tulcea, Tertis Marinela. Tertis a fost chemata si la Parlament pentru audieri.

Am ajuns in Delta Dunarii cu Viorel Rosca, un adversar al cailor si cu un aparator lor, Kuki Barbuceanu, unul dintre cei care au oprit Transportul Mortii. Satul CA Rosetti. Din acest sat sunt parte dintre presupusii proprietari ai cailor urcati in "Transportul mortii". Inca de la intare in sat, cateva cranii de cal agatate in par vorbesc despre obiceiurile locului. Ne-am imbarcat in masina lui nea Aliosa, prosper fermier local si am pornit in cautarea cailor in padurea Letea.

Viorel Rosca este biolog, apara padurea si vrea ca animale, caii si vacile sa dispara din ea.

Padurea Letea este cel mai exotic loc din Romania, rezevatie naturala pusa sub protectia UNESCO. Se intinde pe aproape 3.000 de hectare.

Este cea mai nordica padure subtropicala, cu arbori de sute ani, acoperiti de liane si dune de nisip, ca intr-un desert. Cu flori care nu mai apar in alta parte in Europa.

In ultimii ani, padurea a fost invadata de cai. Iarna, animalele rod scoarta copacilor, mananca puietii si distrug flora.

Chiar daca acum se bate cu pumnul piept pentru padure, Viorel Rosca are o parte din vina pentru prezenta cailor in padure. El a fost seful padurarilor aici timp de 15 ani si consilier local.

Ca sa scape de taxele mari impuse de Rosca, oamenii au facut scapati caii in padure. In plus, de aproape 30 de ani, in Delta a fost decretata anemia infectioasa, un fel de cancer al cailor si s-a interzis, teoretic, scoaterea lor din zona. Toate aceste masuri au dus la cresterea necontrolata a numarului de vietuitoare. De cateva generatii, aici, in salbaticie, e locul in care s-au nascut, s-au semi-salbaticit.

Nea Aliosa sustine ca Viorel Rosca, aparatorul paduri, a intermediat vanzarea cailor din "Transportul mortii".
Caii raiesc in grupuri de cate 20-30, condusi de un armasar. Seara si dimineata se reunesc in grupuri mai mari, de cateva sute. Din cauza insectelor din padure, ziua ies pe grinduri, iar noaptea se intorc in padure. La primarie sunt inscrisi doar 400 de cai. Restul sunt liberi. Unii inca mai trag acasa. Oamenii insa nu-i primesc, pentru ca nu au cu ce sa-i hraneasca, iar animalele se intorc in padure.

Acum doua ierni, sute cai au murit de foame si de sete pe camp. Cadavrele erau la tot pasul si saptamani in sir ,autoritatile locale au ingropat cai de teama unei epidemii. In plus, iarna, caii sunt impuscati de unii localnici pentru a hrani cainii salbatici, pentru a-i tine departe de gospodarii.

Stefan Raileanu este medic veterinar si a facut mai multe studii pe caii din Delta.

Are mai multe medalii la hipism si o mica herghelie langa Tulcea. Anul trecut, a fost de fata in Delta cand caii au fost urcati in "Transportul mortii" si a vorbit despre neregulile savarsite colegii sai veterinari.

In plus, mai multe zile a ingrijit manjii ramasi in urma cailor vanduti la abator. Imediat, seful Directiei Sanitar Veterinare Tulcea, Tertis Marinela, cea care daduse acordul pentru scoaterea cailor din Delta, l-a acuzat de denigrarea serviciului veterinar.

In reclamatie depusa la Colegiul medicilor, Tertis cere sa se faca si un control la cabinetul doctoruluii Raileanu. Zis si facut, subalternii doameni Tertis s-au prezentat la datorie si i-au aplicat doctorului o amenda de 40.000 de lei.

Un an de zile, medicul s-a judecat cu sefii sai de la judet. Si abia zilele trecute a castigat.

Anul trecut, am batut la usa tuturor institutiilor care ar trebui sa se ocupe de soarta cailor din Delta si a padurii monument UNESCO din Letea. In cele din urma, s-a semnat un plan de masuri.

Aa trecut aproape un an de la semnarea acestui plan de masuri. In tot acest timp, ar fi trebuit se construiasca oboare de gloaba, sa fie numarati si identificati proprietarii. Sa fie crotaliati, numarati. In tot acest timp nu s-a intamplat nimic.

De fapt, s-a schimbat ceva. Prefectul a fost schimbat, guvernatorul Deltei a fost schimbat. In locul lui Grigore Baboianu a gasit-o pe Viorica Basca. Si doamna are planuri.

2 milioane de euro pentru imprejmuirea padurii.

Acum cativa ani, padurea a fost inconjurata cu un gard de sarma ghimpata. Nimeni nu-si mai aduce aminte cat a costat acest acest gard. Oricum se vorbeste de multe miliarde de lei vechi. Imediat dupa ce gardul a fost instalat, localnicii au venit si au taiat sarma, pentru a permite animalelor sa intre in padure.

La judet, sefii padurarilor se plang ca situatia a scapat de sub control. Ca padurarii nu mai fac fata. Pe 2.500 de hectare ar trebui sa se faca replantari.

In Delta, numarul vacilor depaseste cu mult pe cel al cailor. Nu gasesti insa vaca fara stapan, cu toate ca si vacile sunt semi-salbaticite, sunt nascute si traiesc in liberatate. Proprietarii sunt tinuti la secret.

Nicolae Comarzan este padurar si are vaci. Se jura insa ca animalele sale nu calca in padure.

In toamna anului trecut, caii din "Transportul mortii" s-au intors in Letea.

In cele din urma, caii au fost cumparati de fundatia lui Kuki Barbuceanu. Au stat o vreme in tarc, iar la inceputul iernii au fost eliberati tot in Padure.

Chiar daca e monument UNESCO, padurea Letea nu se bucura de promovare si atentia autoritatilor. Si cu toate astea, tractoare incarcate cu turisti bantuie rezervatia in fiecare week- end. Nu le explica nimeni despre ce e vorba, nu inteleg mare lucru.

Pana acum, niciuna dintre masurile promise de autoritati nu s-a indeplinit. Caii sunt tot in camp si in padurea protejata. In primul rand, ar trebui sa stim cati sunt, daca au sau nu proprietar.

Caii bolnavi de anemie infectioasa ar trebui eliminati, pentru a nu mai transmite boala si animalelor sanatoase. In plus, autoritatile locale si judetene ar trebui sa gaseasca modaliatea prin care, pe timp de iarna, sa hraneasca aceste animale. Si am putea sa exploatam potentialul lor turistic. De ani de zile aceste masuri stau doar pe planurile oficialilor de la judet. Organizatia lui Kuki Barbuceanu promite ca va vaccina caii, pentru a diminua inmultirea lor.

Li s-a spus in multe feluri: cai semisalbatici, salbaticiti, cai fara stapan. Nu au un statut si nicio lege nu-i apara deocamdata. De teama presei si a ONG-rilor, in ultima vreme, localnicii nu i-au mai vandut. Nu se stie insa cat va dura aceasta stare.

Aici este casa lor, sunt animale nascute libere, in salbaticie. Fac parte din peisaj, nu au gresit cu nimic. In Delta, singurul care greseste cu ceva e omul. El le-a dat drumul in padure, omul face bani din abatorizarea cailor, omul ar putea sa pazeasca padurea pentru a nu fi distrusa. Dintodeauna, calul a fost considerat un animal nobil, un prieten al omului, iar omul ar putea sa-l ajute. Sa-i tamaduiasca ranile, sa-l hraneasca, sa nu-l mai chinuie. Sa gaseasca o cale prin care sa protejeze si padurea, si Delta, dar si animalele care si-au gasit adapost in ea.

Sursa: Pro TV

1 comentarii:

Lupta NS spunea...

Anonim, îți înțelegem revolta, dar nu publicăm aici mesaje care conțin înjurături. Dacă vrei să reformulezi, vom publica mesajul tău.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”