Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 24 iunie 2012

SUB SEMNUL ARHANGHELULUI, de prof. Nae Ionescu

„Dintre toate mişcările care, de la război încoace – pentru a nu vorbi decît în strictă contemporaneitate au încercat să organizeze destinele naţiei noastre, nici una nu s-a aşezat mai sigur în matca istoriei româneşti, ca cea a tinerilor care stau sub ocrotirea Arhanghelului cu sabia de foc.

Este adevărat că ei au avut norocul să se ridice la viaţa comunităţii în momentul UNIC în care structura istoriei coincide în aşa grad cu geniul rasei noastre, încît e de ajuns să fii cu adevărat român pentru ca gestul tău să creeze perspective imperiale. Dar cînd te gîndeşti că atîtea aşezări şi formaţiuni politice – cu o tradiţie „mare” şi cu o experienţă „bogată” – şi-au ratat misiunea lor revoluţionară şi s-au împotmolit repede în apele stătute care nu dau decît cel mult o perspectivă de broască, trebuie să începi a înţelege că gestul rodnic al tînărului, dar pentru asta nu mai puţin al bărbatului lor căpitan, trece dincolo de îndemînare sau talent şi devine răsfrîngerea singură a unui destin.

Trebuie să spun aci şi astăzi celor de vîrsta mea – şi dacă îmi e îngăduit şi celor mai bătrîni decît mine- CĂ PÎNĂ ACUM MIŞCAREA ACEASTA NU A GREŞIT NICIODATĂ.

Destul ca să ne facă să înţelegem că pe tinerii aceştia, care merg chiuind în luptă şi în moarte, nimic nu-i va abate din drumul lor; nici violenţa, nici trădarea; nici linguşirea, nici corupţia, nici ademenirea, nici prigoana. Căci nu merg pe drumul lor, ci pe drumul naţiei, care e al mîntuirii, pentru că pe el străjuieşte Dumnezeu.

Iar celor mai îndărătnici le voi spune: că a trecut momentul în care adeziunea noastră putea să însemne izbîndă şi împotrivirea noastră înfrîngere. De întîlnirea noastră cu tinereţea legionară nu mai atîrnă astăzi decît bucuria de a fi văzut din vreme „lumina cea adevărată” şi… un apus fără fulgere.

Căci încă o dată: victoria legionară înaintează ca o necesitate de destin, iar a te împotrivi ei însemnează a lua istoria în răspăr.”

Nae Ionescu

„Buna Vestire“, anul I, nr. 100 din 17 iunie 1937

1 comentarii:

Anonim spunea...

Traiasca Legiunea si Capitanul!
Felicitari pentru alegerea acestui articol al profesorului Nae Ionescu.

alin t.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”