Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 2 iulie 2012

CETĂȚI - mică enciclopedie ilustrată


Plasate în punctele strategice, cetăţile, construcţii puternice, durabile, menite să impună autoritatea domnească pe întreg teritoriul ţării şi să asigure integritatea statală, alcătuiau sistemul defensiv al Moldovei medievale. Ele adăposteau garnizoane puternice, gata oricând să zădărnicească planurile invadatorilor.
Un cititor curios va găsi în paginile volumului cele mai ample şi mai variate informaţii privind vechile fortificaţii: când şi cum se construia o cetate, cine o proiecta şi cine îi ridica turnurile, care erau părţile ei componente, ce tainiţe şi secrete ascundeau zidurile ei, cum putea fi apărată şi, respectiv, cucerită o cetate şi, nu în ultimul rând, cum era viaţa cotidiană a apărătorilor unei asemenea construcţii. Cartea este bogat ilustrată, unele dintre cetăţile dispărute fiind reconstituite după vestigiile de pe teren, după descrierile istorice sau prin utilizarea mai multor metode. Textul de bază este însoţit de numeroase curiozităţi, care fac lectura deosebit de captivantă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”