Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 2 iulie 2012

Memorialul Dedicat Victimelor Ocupaţiei Sovietice, inaugurat la Tunari (foto)

Primăria comunei Tunari a organizat sămbătă, 30 iunie, o ceremonie de inaugurare a Memorialului Dedicat Victimelor Ocupaţiei Sovietice, în contextul comemorării datei de 28 iunie 1940, când trupele sovietice au început ocuparea teritoriilor româneşti de la est de Prut: Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei.

Elementul central al Memorialului este reprezentat de bustul lui Nicolae Iorga, care poartă inscripţia: „Istoric si om politic român, unul dintre cei şase membri ai Consiliului de Coroană care, în noaptea de 27 spre 28 iunie 1940, s-au opus acceptării ultimatumului sovietic de cedare a teritoriilor româneşti de la est de Prut”.

La eveniment au participat, alături de localnici şi de un grup de tineri bucureşteni, fostul prim-ministru al RSS Moldova Mircea Druc, directorul Institutului ,,Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate, dr. Mihai Nicolae, precum şi prim-vicepreşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina.

În cadrul evenimentului a avut loc şi o slujbă de pomenire a victimelor ocupaţiei sovietice din teritoriile româneşti.

Primarul comunei Tunari, Grigore Coţe, a declarat pentru InfoPrut că ridicarea monumentului s-a realizat într-un timp scurt, de o săptămână, spaţiul fiind amenajat în apropierea stadionului şi a unei viitoare gospodării comunale. ,,Ceea ce a făcut acest cărturar, om politic, şi-a pus amprenta asupra libertăţii şi demnităţii noastre”, a motivat Grigore Coţe alegerea reprezentării lui Nicolae Iorga în cadrul Memorialului.

În acelaşi context, primarul comunei Tunari a ţinut să precizeze că împărtăşeşte credinţa în Unirea Republicii Moldova cu România. ,,Noi o privim cam de mult, dar, din păcate, oamenii noştri politici, după Revoluţie, nu s-au prea implicat. Probabil că sunt şi organisme internaţionale care s-au opus. Dar, cu încredere în Dumnezeu, până la urmă vom fi fraţi. Pentru că şi Germania s-a unit, aşa trebuie să facem şi noi. Îi salut şi îi felicit pe conducătorii de la Chişinău care depun mare efort pentru limba română”, a declarat Grigore Coţe.

Memorialul Dedicat Victimelor Ocupaţiei Sovietice din Tunari este primul de acest fel în România, numai la Chişinău, la iniţiativa fostului preşedinte interimar Mihai Ghimpu fiind amplasată în Piaţa Marii Adunări Naţionale Piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice.
Mai multe imagini de la eveniment la sursa: www.infoprut.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”