Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 9 iulie 2012

Soluţia lui Roubini: spargeţi băncile sau spânzuraţi bancheri în plină stradă

Ce putem face pentru a preveni scandalurile bancare? În cadrul unui interviu recent acordat Bloomberg, Nouriel Roubnini, cunoscutul economist american şi profesor la New York University, şi-a exprimat opinia sa personală asupra scandalului de manipulare a ratei Libor de către Barclays.

Roubini a argumentat că multe din problemele structurale care se află la originea crizei financiare nu au fost rezolvate încă de la acel moment.

Destructurarea supermarketurilor financiare

„Stimultentele care motivează băncile să trişeze şi să facă lucruri care sunt fie ilegale fie imorale sunt încă prezente”, a declarat acesta. „Singurul mod pentru a evita aceste lucruri este prin spargerea acestor supermarketuri financiare. Când ai în aceeaşi firmă şi servicii bancare comerciale, şi servicii de investiţii, de gestionare de active, brokeraj, asigurări, promovare pe pieţe, derivative... nu există niciun zid chinezesc şi vor fi conflicte masive de interese”, a avertizat Roubini.

Conform economistului american, soluţia înţeleaptă reprezintă reformarea sistemului şi nu doar simpla sancţionare a jucătorilor.

„Bancherii sunt lacomi”, a recunoscut Roubini. „Ei au fost lacomi şi în ultimii o sută de ani. Nu este o problemă dacă aceştia sunt mai imorali astăzi decât erau acum o mie de ani. Însă trebuie să te asiguri că ei se vor comporta în feluri prin care aceste riscuri vor fi reduse. Un mod de a asigura acest lucru este separarea acelor activităţi pentru a reduce conflictele de interese. Altminteri aceste lucruri se vor repeta”, a avertizat Roubini.

Este nevoie de pedepse mai severe

Însă acest lucru nu înseamnă că vinovaţii nu trebuie pedepsiţi aspru. Roubini consideră că trebuie luate toate măsurile pentru a descuraja bancherii de a acţiona în mod greşit. În prezent, consideră economistul, pedepsele nu sunt suficient de severe.

„Nimeni nu a intrat la puşcărie de la începutul crizei financiare. Băncile care încalcă legea scapă doar cu o amendă. Dacă o parte din bancheri ar fi băgaţi la închisoare, poate acest lucru îi va descuraja pe ceilalţi. Sau dacă i-am spânzura în plină stradă”, a şocat Roubini în cadrul interviului acordat agenţiei de ştiri.

2013, anul „furtunii globale perfecte”

În ceea ce priveşte situaţia globală, Roubini a avertizat că riscurile prezente ar putea cauza prăbuşirea economiei globale în 2013.

„Colapsul zonei euro, reintrarea Statelor Unite în recesiune, o gripare puternică a economiei Chinei sau a celorlalte economii emergente, un nou război în Orientul Mijlociu... anul viitor am putea asista la furtuna globală perfectă”, a avertizat Roubini în cadrul interviului acordat Bloomberg.

1 comentarii:

Freedomfighter833 spunea...

Nu stiu care sunt resorturile care îl împing pe acest evreu să facă niște afirmații cât se poate de corecte. A depistat cauza crizei și problemei mondiale, vinovații și a trasat o posibilă soluție. Restul nici nu mă prea interesează. Bancherii trebuie să atârne în copaci ca saloanele în pomul de Crăciun.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”