Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 4 august 2012

4 august 1919: Intervenţia anticomunistă a armatei române în Ungaria

Trupele române la Budapesta, în 1919

La data de 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniştii conduşi de Béla Kun. Forţele comuniste maghiare au atacat atât noul stat cehoslovac, cât şi trupele române din Transilvania, în speranţa de a ocupa Transilvania. La 11 decembrie 1918 s-a creat Comandamentul trupelor din Transilvania, comandant de Corp fiind numit generalul Traian Moşoiu, iar ulterior generalul Gheorghe D. Mărdărescu. (Implicaţi în aceasta misiune: Henri Mathias Berthelot (Şeful misiunii franceze in România) Regele Ferdinand I, Mareşalul Constantin Prezan.

Pe 4 august 1919 Armata Română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alţi generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moşoiu şi Ion Antonescu. Budapesta este cucerită, iar Béla Kun demisionează, regimul comunist fiind astfel înlăturat. Pe 14 noiembrie 1919 Armata Română părăseşte Budapesta, care rămâne sub conducerea armatei naţionale ungare. Pe 16 noiembrie 1919 Horthy intră în Budapesta şi îşi stabileşte centrul comandamentului la hotelul Gellért. La data de 25 februarie 1920 armata română a părăsit teritoriul ungar din ordinul Antantei.
Generalul Mărdărescu, comandantul trupelor din Transilvania, Comandantul suprem al trupelor de ocupație

Generalul Gheorghe Mărdărescu alături de Generalul Traian Moșoiu în Budapesta

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”