Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 6 septembrie 2012

BIG BROTHER: Sistemul Integrat de Evidență a Turiștilor – contestat de hotelieri, intră totuși în funcțiune

Degeaba s-au impotrivit hotelierii inregistrarii datelor turistilor, invocand incalcarea intimitatii acestora: Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET) va fi functional chiar din luna decembrie. Ministerul de resort explica de ce are nevoie sa stranga datele tuturor turistilor cazati in hoteluri si pensiuni.

“Speram ca SIET-ul sa fie functional la inceputul lunii decembrie in toate locatiile in care va fi instalat. Speram ca toate locatiile care sunt clasificate sa vina si sa solicite inscrierea, conform legii, si sa avem date in timp real pe care sa le putem comunica atat presei, cat si ministerelor care sunt interesate de astfel de statistici, pentru a lua deciziile corecte, in sensul inlesnirii accesului catre destinatiile turistice, a facilitarii transportului pe cale aeriana, apa sau drum, energie electrica si toate cele necesare”, a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), citat de Mediafax.

Daca, de exemplu, din datele introduse in Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor reiese ca intr-o anume zona se inregistreaza in timp un numar mare de turisti, se justifica ulterior sustinerea unor proiecte si finantarea lor. O comunitate locala care dovedeste ca a avut un trafic crescut de turisti poate fi ajutata sa imbunatateasca infrastructura turistica, astfel incat sa genereze o crestere a numarului de turisti, a adugat secretarul de stat.

“In afara ca se va aduce la fiscalizarea unor turisti, va justifica investitiile pe care le solicita o autoritate locala. Cei care practica turismul la negru vor fi interesati sa intre in legalitate si sa se inscrie in SIET, pentru ca atat timp cat vom avea o statistica foarte clara asupra traficului turistic, vor vrea si ei sa fie promovati si sa fie prezenti in cataloagele turoperatorilor”, a adaugat secretarul de stat.

Barhalescu a mentionat ca MDRT va prelua din sistem doar date referitor la numarul de turisti, varsta, de unde vin si incotro calatoresc. “Daca se intampla ceva cu turistul, sa se stie in ce parte sa poata fi cautat. Informatiile despre varsta sunt, de asemenea, importante, pentru a sti carei categorii sa-i promovam zona respectiva”, a mai spus el.

Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor va fi gestionat si auditat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) a cerut MDRT, intr-o scrisoare transmisa in luna ianuarie, sa nu introduca Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor, pentru ca acesta ar aduce o serie de deservicii industriei, dar ar incalca si intimitatea turistilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”