Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 12 octombrie 2012

Victoria armatei române la Budapesta se întoarce pe Arcul de Triumf, după 50 de ani

O placă ce ilustrează pătrunderea Armatei Române în Budapesta în anul 1919 va fi montată pe monumentul Arcului de Trimf, din Bucureşti, informează reprezentanţii Ministerului Culturii. Inscripția basorelief a fost scoasă de pe Arcul de Triumf în 1953, conform Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic București.

"Placa amplasată pe arcada interioară a emblematicului monument, Arcul de Triumf, a fost scoasă în timpul regimului comunist. Este vorba despre basorelieful 'Budapesta' care făcea cinste ostaşilor Armatei Române. În proiectul de restaurare al Arcului de Triumf, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a prevăzut recent montarea unei plăci identice în acelaşi loc în care era amplasată placa iniţială", anunță Ministerul Culturii.

Iată și povestea scoaterii basoreliefului de pe Arcul de Triumf, conform AMPT: "Din relatarile colaboratorilor AMPT, personalitati ale culturii romane, academicieni, arhitecti, istorici etc cunoastem fara umbra de indoiala adevarul in legatura cu respectiva interventie, din relatarile regretatului academician Florin Constantiniu, precum si din lucrarea acestuia "O istorie sincera a poporului roman". Astfel, la o sedinta a Comisiei Monumentelor Istorice din anul 1953, in plina perioada communist-stalinista, s-a luat hotararea ca inscriptia Budapesta sa fie stearsa de pe tampla interioara a arcadei Arcului de Triumf, in sedinta respective motivandu-se ca batalia respectiva a fost o victorie impotriva bolsevismului, intr-o batalie care excedea ca timp cadrul desfasurarii Primului Razboi Mondial.

Inscriptia, aplicata in anul 1936, evoca lupta Armatei Romane pentru elibererea Budapestei de trupele rebele ale agentului sovietic Bella Kuhn la 1919, la cateva luni dupa sfarsitul primului razboi mondial.

Hotararea Comisiei, forul tutelar atotputernic, in masura sa decida la acel moment soarta monumentelor istorice, a fost ca inscriptia sa fie desfiintata prin BUCEARDARE, procedeu care presupune spargerea cu dalta a altoreliefului inscriptiei pana la nivelarea totala, fara posibilitatea refacerii inscriptiei in suportul de piatra.

Printr-o minune, si prin eroismul nestiut al muncitorilor chemati sa puna neintarziat in practica hotararea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, inscriptia nu a fost buceardata, ci astupata cu mortar. ( din relatarile acad. Constantiniu si prof. Neculai Moghior ). Pana in acest moment, nu se cunoaste insa cu precizie acest aspect, daca inscriptia mai exista sub stratul de mortar, sau a fost buceardata si abia apoi astupata cu mortar.

Astfel, nu numai ca din 1953 pana in prezent inscriptia nu a fost scoasa la iveala, dar nici macar nu s-au intreprins cercetari in firida astupata cu mortar, pentru a cunoaste cu certitudine prezenta sau absenta din firida a literelor B U D A P E S T A.

Afirmatia conform careia in anii '80 firida ar fi fost restaurata, pentru ca in anii 2005-2009 autoritatea publica locala ar fi dispus astuparea cu ciment a inscriptiei, este o minciuna si o calomnie, pentru ca o asemenea interventie la un monument istoric, fara avizul Ministerului Culturii constituie infractiune.

Chemam autorii delatiunii sa se adreseze Politiei cu dovezi in sensul celor relatate. Daca exista un singur muncitor care a executat lucrarea respectiva, daca exista o fotografie a inscriptiei presupus dezvelite in anii 80, sau orice alta proba materiala a celor afirmate, suntem imediat dispusi sa asiguram continuarea unei investigatii ample in aceasta directie. In acest moment nu o consideram decat un atac nejustificat si nedemn la adresa Autoritatii Publice Locale, din interese vadit altele decat protejarea si conservarea patrimoniului cultural national." - arată comunicatul AMPT.


1 comentarii:

vasile spunea...

Articolul "Plagierea studiilor despre profanarea inscriptiei BUDAPESTA" nu mai este accesibil prin hyperlink-ul de mai sus, deoarece AlterMedia şi-a schimbat interfaţa. El poate fi citit, acum, aici: http://www.altermedia.info/romania/2012/10/08/plagierea-studiilor-despre-profanarea-inscriptiei-budapesta/.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”