Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 18 octombrie 2021

Alain De Benoist: Decăderea societății moderne

"Societățile moderne pașnice, care respectă individul, au evoluat de la vechile legături familiale. Trecerea de la societăți de tip bandă, prin organizații de tip clan și tribale, în state-națiune, a fost pașnică numai atunci când s-a realizat fără a întrerupe legăturile de bază care leagă individul de societatea mai largă, printr-un sentiment al unei istorii, culturi și legături de sânge comune. Sentimentul de "apartenență" la o națiune, în virtutea unor astfel de legături comune, promovează cooperarea, altruismul și respectul pentru ceilalți membri. În timpurile moderne, legăturile tradiționale au fost slăbite de creșterea societăților de masă și de comunicarea rapidă la nivel mondial, factori care aduc cu ei schimbări sociale rapide și noi filosofii, care neagă semnificația simțământului național și subliniază individualismul și obiectivele individualiste. Coeziunea

societăților a fost, prin urmare, amenințată și înlocuită de societățile multiculturale și multietnice și de simțul copleșitor al identității pierdute în societatea globală de masă, în care, cel puțin omul occidental, a ajuns să se conceapă ca fiind o parte integrantă." Alain De Benoist: Decăderea societății moderne Comunitate și societate: Gemeinschaft und Gesellschaft - O viziune sociologică a decăderii societății moderne, de Alain De Benoist (din Mankind Quarterly, 1994)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”