Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 8 mai 2008

Carte document: Voluntari romani in Waffen SS, 1944-45, de Richard Landwehr


Am intrat de curand in posesia unei carti pe care o cautam de multa vreme. E vorba despre cartea Voluntari romani in Waffen SS, 1944-45, de Richard Landwehr, ed Sedan , Cluj Napoca, 1997. Cartea contine 80 de pagini spre deosebire de editia originala in limba engleza , Romanian Volunteers of the Waffen-SS 1944 – 45, aparuta in SUA si care continea 145 de pagini si foarte multe fotografii, schite, planse etc, editia romana nu contine decat textul lucrarii. 

Din fericire, am reusit sa gasesc si editia din 1991 care se afla in biblioteca unui roman , veteran al Waffen SS si care imi face o copie pana voi primi editia originala in limba engleza din SUA.

Cartea incepe cu o scurta istorie a Miscarii Legionare, tinand cont ca divizia romana a Waffen SS cunoscuta si sub numele de Armata Nationala Romana era formata intr-o proportie semnificativa din legionari si insasi conducerea legiunii a luat initiativa formarii acestei unitati iar ea era coordonata de Guvernul Horia Sima. Aparitia ei e inregistrata oficial la data de 1 octombrie 1944.

“Recrutii din Armata Nationala/Waffen SS proveneau din diverse surse:1) Recuperarea romanilor raniti aflati in spitalele militare nemtesti; 2) soldati romani aflati in instructie in Germania; 3) dezertori din Armata Romana; 4) soldati romani capturati dupa 23 august 1944; 5) refugiati din Garda de Fier si 6) muncitori si studenti romani in Germania.”

Peste 6000 de romani au luptat in unitatea romana Waffen SS si multi dintre ei si-au gasit sfarsitul pe Oder in incercarea disperata de a opri inaintarea bolsevicilor spre Berlin.
Gasim in carte si textul discursului Comandantului Legiunii la Radio “Dunarea” (Viena) difuzat dupa intalnirea de pe 25 august 1944 cu Reichsfuhrerul SS si cu ministrul de externe german von Ribbentrop. Acesta a avut urmatorul continut:

“Romani! Noul regim national va cere sa nu-l sprijiniti pe tradatorul rege Mihai, anturajul sau de la curte si clica corupta a intereselor afaceristilor din Bucuresti si sa nu va supuneti cu nicio ocazie ordinelor lor. Soldati romani! Regimul national roman va cheama sa nu va supuneti ordinelor regelui tradator si ale uneltelor lui din armata, ci sa ramaneti loiali de partea aliatilor nostri germani care, ca si voi, si-au varsat sangele pentru apararea pamantului romanesc si continua sa reziste bolsevicilor!”

Alta relatare interesanta este cea de la pagina 28 unde se vorbeste despre executia generalului Antonescu. “La inceputul lui iunie 1945, Antonescu a fost adus in Romania pentru finalizarea “oficiala” a procesului. Aici a fost pus in fata unui pluton de executie alcatuit din soldati romani supravegheati de comisari sovietici. La comanda “ochiti”, Antonescu a strigat “Traiasca Romania!”. Cand s-a dat comanda “Foc!”, intregul pluton a tras cu mult deasupra fostului lor comandant. Surprinsi, rusii i-au arestat de indata pe membrii plutonului de executie si i-au trimis in inchisorile Gulagului. Nici un roman “curat” nu s-a gasit sa execute aceasta fapta murdara. De aceea au fost adusi in loc niste romani ne-etnici. Acesti straini in uniforme romanesti au savarsit omorul maresalului cu, asa cum am descris, o salbaticie si o brutalitate deosebite.”

Uniformele si insemnele unitatii Waffen SS romane (pag. 62-63)

Uniformle: In general , se purtau uniforme Waffen SS standard, de culoare gri, cu casti germane de otel. Unele dintre comandourile romane erau echipate in uniforme ale Luftwaffe sau Wehrmachtului. Uniformele Armatei Romane, complete sau partiale, erau, desigur, folosite in lagarul de la Dollersheim cel putin pe durata etapelor initiale de pregatire si de constituire a unitatii.

Tresele de la guler: Tresele din stanga indicau insemnele de grad SS, la fel ca in toate unitatile Waffen SS. Tresele din dreapta si tresele cu runele SS erau, desigur , in evidenta, mai ales ultimele find foarte in evidenta in randul catorva trupe ale comandourilor SS romane. O tresa Waffen SS specific romaneasca , care cuprindea o cruce in cerc a Legiunii Arhanghelului Mihail intersectata de doua lanci, a fost conceputa si, intr-o oarecare masura si executata. Aparitia ei efectiva in dotarea trupei romane inca discutabila. O alta tresa Waffen SS romana ilustrand emblema "grilajului" Garzii de Fier, suprapusa peste baionete incrucisate si inconjurate de frunze de stejar , a fost conceputa efectiv, dar nu se stie daca a si fost executata si folosita. Ambele insemne de mai sus apareau pe listele insemnelor "oficiale" ale Waffen SS, realizate tarziu, spre sfarsitul razboiului si indicau emblemele concepute pentru diverse tari europene.

Scuturile: Pentru voluntarii SS romani s-au conceput doua tipuri distincte de scuturi Waffen SS, ambele cuprinzand culorile nationale rosu-galben-albastru in benzi diagonale. Totusi, unul dintre ele era inscriptionat in nemteste "RUMANIEN" deasupra culorilor scutului. Ambele apareau in listele oficiale cu insemne, dar, iarasi, este indoielnica productia si folosirea lor. Un scut cuprinzand simbolul national al vulturului romanesc a fost produs efectiv, dar se spune c-ar fi fost pentru nevoile auxiliarilor romani repartizati pe langa unitatile Wehrmachtului.

Steagurile: Unitatea Waffen SS romana a folosit atat drapelul tricolor national roman , cat si un steag al Garzii de Fier, ce cuprindea un grilaj de fier (in auriu sau alb), pe un fond compact (cel mai adesea verde).”

In fotografie, coperta uneia dintre editiile americane ale lucrarii domnului Landwehr. Coperta editiei romane este simpla, titlul de culoare neagra pe fond verde.
Aceasta carte am cumparat-o de AICI si a costat 18$.

13 comentarii:

Anonim spunea...

un articol interesant. cu siguranta si cartea este interesanta, dar din pacate, probabil greu de procurat. oricum, onoare romanilor care au luptat pana la sfarsit, sub orice forma, pentru patrie, nationalism si national-socialism si impotriva bolsevismului si a capitalismului marsav si parsiv.
cmunismul a cazut deja. capitalismul si ecomnomia "libera" de piata, care de fapt permite unor oameni ticalosi si subversivi sa controleze din umbra masele trebuie sa cada cat mai curand!
fiecare dintre noi trebuie sa constientizeze in ce lume manipulata si ticaloasa traim acum si sa lupte importiva ei si pentru o societate nationalista prospera, bazata pe valori si virtuti reale.

Anonim spunea...

There is a little problem,in the Waffen SS didnt serve romanians only germans living in Transilvania(saxonsx,swabians).

constantin spunea...

maresalul Antonescu a fost readus in tara la sfarsitul lui aprilie 1946 nu in 45. pentru desteptul care a postat in engleza, daca ar fi fost strain (atunci n-ar fi inteles nimic din articol) ar fi fost scuzabil,ceva imi spune ca este totusi roman si atunci rezulta ca are lipsuri mari la capitolul asta despre razboi. germanii au avut posibilitatea legala si apoi mai semilegala de a inrola sub steagul sau pe cei de aceiasi origine ,si va ramane foarte surprins "englezul" cand va vedea ca dupa 43 saxonii si svabi lui se vor inrola peste 70% in armata romana si nu in cea germana, asta pentru ca rusii nu prea se omorau sa ia prizonieri germani, romani da, nemti mai rar.
de fapt au fost doua regimente waffen ss , iar majoritatea lor au fost din resturile a trei divizii romane comandate de gen Ghirnoaga, incercuite,lasate fara sprijin de rusi,distruse si capturate de nemti in oct 44 in ungaria,restul efectivelor scrie clar in articol de unde provin.
auzi "mica problema" vai de capul tau de strain ,ai facut istoria cu Cioroianu poate...
numai de bine celor care mai simt ceva pentru tara asta din care nu ne-a mai ramas decat mormintele mosilor si stramosilor.

Anonim spunea...

Foarte bun articolul, ma uitam la subunitatile SS si am fost curios daca in Waffen SS au fost si romani. Poate reusesc sa fac rost de cartea cu pricina, varianta originala in engleza, preferabil.

Toate bune

Anonim spunea...

Mai gasesti aici si alte materiale pe aceeasi tema. Cartea o poti gasi la adresele: http://www.librarie.net/carte/Armata%20Nationala%20Romana%20a%20Guvernului%20de%20la%20Viena

http://www.depozituldecarti.ro/carti/96164/Armata-Nationala-Romana-a-Guvernului-de-la-Viena

Aparitie de carte: Armata Nationala a Guvernului de la Viena

O piesă de excepţie: Brasardă cu emblema Armatei Naţionale Române de vânzare pe internet

Anonim spunea...

Cartea lui Carlos Caballero Jurado este una destul de completa, desi am mai adunat si noi unele elemente si marturii care nu se regasesc in carte acestuia. Insa, deocamdata, acesta lucrare este singura care a adunat la un loc atat de multe informatii despre Armata Nationala Romana a Guvernului National Roman de la Viena, aflat sub conducerea lui Horia Sima.

Anonim spunea...

mare colectionar de obiecte ww2 locuiesc in danemarca posed 3 dogtaguri originale descoperite la stalingrad ale soldatilor romani dk.stranger este id meu

Anonim spunea...

German ss division s are diferent...we spoke about romanian voluntiers here

Unknown spunea...

If you search on google you will see 60% from SS were from another nation

Anonim spunea...

Imi poti spune cum il chema pe veteranul acela cu care te ai intalnit si unde?

Dacian spunea...

Cum fac și eu rost de carte?

Dacian spunea...

Cum fac și eu rost de carte?

Lupta NS spunea...

@Dacian,

Mai găsești pe Okazii cartea „Armata Nationala Romana a Guvernului de la Viena”, autori Carlos Caballero Jurado, Richard Landwehr - Ed. Vicovia (intreaba și direct la ei vicovia.ro)
https://www.okazii.ro/armata-nationala-a-guvernului-de-la-viena-2008-miscarea-legionara-garda-legiunea-a205199500

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”