Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 31 august 2008

Bani in lagarele de concentrare



Informaţii interesante şi “”necunoscute” despre lagărele de concentrare naziste. Articol tradus din “The Barnes Review”, ian/feb 2001, pag. 7-9:



Salariu de lagăr de concentrare



Contrar celor cunoscute, aceste „lagăre ale morţii” despre care cu siguranţă aţi auzit multe, precum Auschwitz, Dachau sau Buchenwald nu au fost folosite pentru a extermina oameni. Erau lagăre de muncă foarte importante pentru eforturile de război ale Germaniei. Ştiaţi cumva că muncitorii evrei din aceste lagăre erau plătiţi cu bani de lagăr, concepuţi special pentru acest scop, şi pe care aceştia îi puteau cheltui în magazine, cantine şi chiar bordeluri? Sistemul monetar pentru lagăre a fost conceput in ghetto-uri precum Lodz/Litzmannstadt şi extins în lagăre ca Auschwitz şi Dachau şi a fost folosit deasemenea în lagărele pentru „displaced persons” instituite de către Aliaţi după Război. Aceasta este povestea acestor bani, despre care istoricii de curte nu vor ca Dumneavoastră măcar să bănuiţi.


Poze cu cadavre arzând au fost folosite la Nürnberg pentru a demonstra că lagărele de concentrare fuseseră gândite pentru a extermina evreii din Europa. O multitudine de documente, care au fost multă vreme ascunse, arată însă, că prizonierii erau trataţi relativ bine şi recompensaţi pentru munca prestată. (...) Aceasta nu este imaginea care ne este oferită şi de cei care fac lobby holocaustului.

O dovadă incontestabilă este existenţa unui mijloc de schimb pentru bunuri şi servicii: banii. Au existat cel puţin 134 de ediţii speciale de diferite valori şi prelucrări în locuri mult contestate, precum Auschitz, Buchenwald, Dachau, Oranienburg, Ravensbrück, Westerbork şi încă cel puţin alte 15 lagăre. (A se compara cu listele din „Paper Money of the World, Part I: Modern Issues of Europe ”, de Arnold Keller, 1956 – pag. 23-25)

Un asemenea sistem monetar exista şi in ghetto-uri, în special la Theresienstadt şi Lodz., care au produs chiar lucrări de artă în materie de prelucrare a baniilor.


Există mulţi colecţionari specializaţi în monede şi bancnote de „bani de lagăr” sau „bani de Holocaust”, cum mai sunt numiţi uneori. Şi totuşi, existenţa acestor bani se pare că nu a ridicat întrebări – cum de a fost posibil – despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în cadrul acelor „lagăre ale morţii”, unde circulau aceşti bani ai Holocaustului.

Aceşti bani nu puteau fi folosiţi în afara lagărelor. Aceasta din raţiuni de securitate, astfel neputându-se face trafic cu mărfuri din sau din afara lagărelor şi scădea şi tentaţia de evadare.

În Theresienstadt exista un plan de salarizare, în Coroane de Theresienstadt (Theresienstadt-Kronen – Th.kr.):

Muncitori, corespunzător muncii prestate: 105-205 Th.kr.

Muncitoare, corespunzător muncii prestate: 95-205 Th.kr.

Zilieri: 80Th.kr.

Veterani de război şi purtători ai ordinului Crucea de Fier: 195 Th.kr

Intelectual(medici, profesori, oameni de ştiinţă, artişti, politicieni): 145 Th.kr.

(...) Fluxul monetar în Theresienstadt era mare, astfel că au fost tipărite peste 5 milioane de bancnote.

Primul lagăr de muncă, care a folosit bani proprii, a fost Oranienburg. Înainte de introducerea baniilor proprii, erau folosite mijloace de plată germane iar după introducerea „banilor de lagăr“, acestea au fost convertite, cu un comision de 30% (The Shekel, XVI, Nr. 2, 1983, pag. 40. "Concentration Camp Money of the Nazi Holocaust", Steven Feller.)


Asemănător era şi la Buchenwald, unde fiecare deţinut primea cîte 10 mărci pe săptămână pentru a-şi cumpăra ţigări de la cantină, sau alte produse, să-şi plătească vizite la bordel sau să îi depună într-un cont de economii. O vizită la bordel costa 2 mărci, din care 1,5 mărc erau reţinute de către SS iar 0,5 mărci erau folosite pentru “cheltuieli”.



Prin urmare cam aceasta era starea din lagărele de concentrare. Putem să ne imaginăm oare că în aceste “lagăre ale morţii” exista acces la miere, ţigări sau chiar servicii ale prostituatelor? Existenţa mijloacelor monetare în lagăre ne permite să aruncăm o privire mai adâncă asupra lagărelor de concentrare, deşi această informaţie nu este prezenată în general de către mass-media.



7 comentarii:

Anonim spunea...

Cum sa va zic, era probabil o adevarata placere pentru cineva sa serveasca gloriosul Reich in acele cinstite locuri de munca. Iar daca unii (putini, totusi) au cazut pe acest front al muncii, faptul a fost cauzat de "workhoolism", de pasiunea cu care se dedicau cauzei, sfarsind prn ceeace e cunoscut in Japonia sub numele de "karoshi".
Oameni buni, pe cine vreti sa prostiti?

Lupta NS spunea...

Nu vrem sa pacalim pe nimeni. In niciun caz pe tine, care esti pacalit deja de altii. Ironia ta ieftina o poti afisa pe propriul site,,, ;)
Materialul a fost publicat pentru cei ce doresc sa afle intregul adevar sa il poata afla. Iar ceea ce am scris e preluat din prestigioasa revista istorica ''The Barnes Review'', asa cum e precizat in material.

Anonim spunea...

Sunt acelasi anonim din primul comentariu. Ironia pe care am folosit-o a fost totusi la obiect. Cat despre aparentza de normalitate, pe care acele bancnote sau alte masuri de decor erau menite s-o dea, ea avea scopul de a crea un minim de speranta nenorocitilor din lagare, pentru a-i mentine pe cat se putea mai putin stresati. Desigur, metode din arsenalul formidabilului Goebels.
Marturiile supravietuitorilor, ale tortionarilor, lucrurile gasite in aceste locuri, cat si politica clara dusa de conducerea Reichului in acest domeniu nu lasa nici un loc pentru dubii. Si nu voi intra in amanunte.
Exterminarea evreilor, in principal, dar si a altor "nedoriti" a fost ratiunea de a fi a acestor lagare.
Stimabile soldatdac88, nu am de gand sa-ti schimb ideile. Vreau numai sa-ti spun ca ele nu vor schimba cele ce s-au petrecut in acele vremuri. Si as putea doar sa adaug ca aceste idei nu sunt prevestitoare de bine.

Lupta NS spunea...

Domnule anonim,
Va contraziceti in mod flagrant.
O data spuneti ca acele bancnote erau confectionate pentru a crea "aparentza de normalitate, pe care acele bancnote sau alte masuri de decor erau menite s-o dea, ea avea scopul de a crea un minim de speranta nenorocitilor din lagare, pentru a-i mentine pe cat se putea mai putin stresati." Deci nationalsocialistii germani se gandeau pana si la confortul psihic al detinutilor pentru ca apoi sa spuneti ca :
"Exterminarea evreilor, in principal, dar si a altor "nedoriti" a fost ratiunea de a fi a acestor lagare."
Cum vine asta??? Adica am grija de el sa nu fie stresat dar vreau sa il extermin. E caraghioasa toata teoria dumneavoastra. Banii astia au existat, au fost folositi de detinuti (mare parte evrei) si trebuie recunoscuta ca atare situatia. Poate vreti sa ne spuneti ca s-a facut si sapun din evrei... :D... Mai bine ne vorbiti ceva despre Uciderea Rituala la evrei, demascata chiar de catre un evreu, istoricul Ariel Toaff. http://www.iht.com/articles/ap/2007/02/11/europe/EU-REL-Italy-Jews-Blood-Libel.php
Cat despre ideile mele... Ma rezum doar la partea legata de evrei.
Ne-am saturat de propaganda evreiasca. Ajunge! Ne-am saturat sa ni se impuna sa jelim victime imaginare. Ne-am saturat sa ni se spuna ca nu avem voie sa cinstim eroii nostri pentru ca se ofenseaza evreimea internationala. Ne-am saturat sa aruncati cu otrava in sufletele alor nostri prin presa voastra ticaloasa. Ne-am saturat sa va amestecati in politica noastra si sa jucati pe degete politicienii tradatori. Ne-am saturat de amestecul vostru murdar in viata natiunilor noastre. Gata! Ajunge! Vrem LIBERTATE!

Anonim spunea...

Domnule soldatdac88, n-am cum sa nu replic. Aparent ne subapreciezi pe amandoi cu sofismul dvs., logica pe distanta scurta. Pai mijloacele de aparenta normalitate ce cuprindeau si bancnotele de lagar, erau menite sa-i tina linistiti si cu un dram de speranta pe acei nenorociti, pana ce dupa epuizarea lor fizica in seviciul Reichului erau si ei trimisi pe urmele celor selectionati pentru lichidare imediat cu sosirea transporturilor ca fiind inutili. Induiosatoare grija pentru confortul psihic al "detinutilor".
Dar grija dvs. pe aceasta tema e alta. National socialismul, impreuna cu simbolurile sale, s-a compromis total in ochii omenirii tocmai din cauza crimei sale organizate si de masa.
Pentru a-l readuce la viata, deci pentru a acumula o popularitate cat de cat relevanta, voi va straduiti sa disociati miscarea de aceste crime pe orice cale, fara sa va deziceti de mesajul vostru rasist.
Dar ce puteti face daca crimele totusi s-au produs? Si nu e vorba de victime colaterale ale razboiului, ci de lichidarea planificata si organizata a unui popor intreg.
Si nu ajuta nici eforturile pseudostiintifice ale "The Barnes...", inca o fituica nazista.
Da d-le soldat, ar merita sa va investiti energia intr-o cauza mai umana.
Cu stima, Anonim 1.

Lupta NS spunea...

Domnule anonim,
Va rog sa va dedublati. Sunteti unul singur. Asa ati afirmat in fiecare comentariu, pentru ca apoi sa spuneti ca "ne subapreciezi pe amandoi" ... si te mai si semnezi : " Anonim 1" .
Cat de utili puteau fi Reichului niste oameni despre care va tot tanguiti (voi evreii) ca erau infometati si chinuiti ??? E de-a dreptul infantila toata argumentatia dumneavoastra.
Nu, noi nu ne straduim sa ne debarasam de niste crime reale. Ci cu sinceritate spun, nu cred in ele. "lichidarea planificata si organizata a unui popor intreg" nu a existat. De-asta ati fost siliti sa creati o lege ticaloasa care pune pumnul in gura acelora care se ridica sa spuna despre holocaust o alta versiune decat cea pe care a plasmuit-o imaginatia voastra bolnava. "Numai minciuna are nevoie de ajutorul guvernelor, adevarul se poate sustine si singur", spunea presedintele american Thomas Jefferson. Cat adevar se afla in vorbele sale. Degeaba aruncati in temnita oameni de valoare ca Ernst Zundel, David Irving, Germar Rudolf . Pana la urma veti fi doborati de puterea poporului care a inceput sa inteleaga.
Got mit uns!

Anonim spunea...

Stimate soldat dac, disputa dintre noi devine interesanta, dar nu cred ca-mi voi mai dedica mult timp pentru ea. Pentru Dvs. e probabil o preocupare centrala, caci conduceti site-ul, dar nu si pentru mine, cu atat mai mult cu cat nu va puteti abate de la ideologia Dvs., devenita un fel de credinta.
Cand am scris ca ne subapreciati pe amandoi, m-am referit la mine si la Dvs. Logica ce o folositi e desigur sub nivelul a ceeace puteti prezenta cu adevarat, iar la randul meu, aceasta logica nu e nici pentru mine. Poate e pentru nivelul pe care il asteptati la clientii obisnuiti ai site-ului...
Si apropo site-ul, n-am prea vazut forumisti, nici pentru, nici contra, sa se inghesuie ca sa-si dea cu parerea. Spune si asta ceva.
Inca o data, n-am ce face, baza de date care exista in problema crimelor nazismului de toate variantele este uriasa si nimeni n-are cum sa faca abstractie de ele. Doar daca e fanatic.
Nimeni nu va pune sa jeliti pe cineva. Pana la urma fiecaruia ii sunt mai apropiate propria familie si propriul neam. Dar nu trebuie nici sa va bateti joc de memoria unor oameni asasinati in mod bestial, iar in continuare sa raspanditi acelasi venin care a dus la acele crime.
Gott mit uns auch. Es ist der selbe Gott fur alle.
Numai bine. Anonim 1.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”