Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 22 septembrie 2008

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti: Ungaria sprijina autonomia Tinutului Secuiesc

Ambasadorul Ungariei in Romania se implica in treburile interne ale Romaniei declarand ca ungaria sprijina autonomia asa-numitului "Tinut Secuiesc".
Materialul de mai jos este preluat din ziarul ZIUA
Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Fuzes Oszkar, a declarat, luni, la Cluj, ca exista mai multe forme de autonomie care se preteaza in Tinutul Secuiesc. "Tinutul Secuiesc este un loc unde exista posibilitatea mai multor forme de autonomie iar Ungaria sprijina toate acele tipuri de initiative pasnice, democratice si care au loc in baza relatiei comune cu majoritatea romaneasca", a spus acesta, fara sa precizeze care sunt tipurile de autonomie la care se refera, transmite Agerpres. Raspunzand intrebarilor ziaristilor, Fuzes Oszkar s-a referit si la problema Universitatii "Babes-Bolyai", la eventuala separare a acesteia, pentru infiintarea unei universitati cu predare in limba maghiara. "Cred ca o populatie de 1,5 milioane de locuitori are dreptul la invatamant in limba materna, inclusiv universitar", a declarat ambasadorul Ungariei, precizand insa ca "forma care va fi aleasa este de competenta minoritatii si a majoritatii, a relatiilor lor". In context, ambasadorul Ungariei la Bucuresti a mai spus ca, in opinia sa, "romanilor nu trebuie sa le fie frica de maghiari si trebuie sa ajungem in acel moment in care nici maghiarilor sa nu le mai fie frica de majoritatea romaneasca". Ambasadorul Fuzes Oszkar a avut, luni, intalniri cu subprefectii Hegedus Ludovic si Gyorke Zoltan, cu conducerea Consiliului Judetean Cluj, cu conducerile universitatilor Babes-Bolyai, Sapientia, Universitatii Tehnice si cu doua societati stiintifice. Fuzes Oszkar si-a preluat mandatul de ambasador in Romania in luna iulie, declarand ca vizita sa la Cluj este una de prezentare, asa cum cer regulile diplomatice. Noul ambasador al Ungariei la Bucuresti spune ca principalele sale obiective in noua functie vizeaza, in primul rand, stimularea accesarii de fonduri europene de catre cele doua tari, printr-o serie de proiecte comune, care au sanse mai mari de finantare. Celelalte doua obiective se refera la 'rezolvarea in spirit european a tuturor problemelor minoritatilor' si construirea unei relatii de incredere intre comunitatile romana si maghiara.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”