Falimentul Bancii Dacia Felix a fost primul crah de proportii in lumea finantelor românesti. Multe aspecte privind acest eveniment au ramas insa necunoscute. Falimentul Daciei Felix a fost declansat la cererea unui creditor al acesteia. Ca urmare, in martie 2001, Pricewaterhouse Coopers a fost desemnat lichidator. Raportul intocmit de aceasta companie scoate la iveala amanunte necunoscute pâna acum referitoare la evenimentele care au culminat cu disparitia BDF de pe piata bancara româneasca. In spatele intregii afaceri pare sa fie omul de afaceri israelian Fredy Robinson, amestecat recent intr-un alt scandal financiar, cu implicatii atât in România, cât si in Israel.
Raportul intocmit de aceasta companie scoate la iveala amanunte necunoscute pâna acum legate de batalia data pentru preluarea bancii românesti. BDF era o societate pe actiuni deschisa, iar conform Legii 52/1994, actiunile acesteia ar fi trebuit sa fie listate pe RASDAQ. De asemenea, orice modificare a structurii actionariatului trebuia sa fie inregistrata in registrul independent al actionarilor. Cu toate acestea, la data intrarii bancii in faliment, BDF nu era listata la bursa mentionata, iar registrul actionarilor era tinut de catre Departamentul Strategie al institutiei, al carui sef era Alexander Regenbogen. Regenbogen era, in acelasi timp, actionar al grupului de firme detinut de Fredy Robinson, omul de afaceri cunoscut românilor ca “regele cazinourilor”, cercetat de autoritatile israeliene pentru derularea unor afaceri de tip “suveica”. Verificarile lichidatorului au scos la iveala anumite anomalii referitoare la evidenta actionarilor BDF: modificarile din registrul electronic al acestora erau facute fara ca acest fapt sa fie atestat prin documente specifice. Trebuie mentionat faptul ca Banca Dacia Felix facuse o oferta publica de actiuni in vederea majorarii capitalului social, fapt care, de altfel, a si fost realizat, valoarea acestuia crescând in urma acestei oferte cu 46 miliarde de lei. Dupa cum reiese din documentul citat, miza tuturor acestor jocuri cu actiuni s-a dovedit a fi, cum vom arata, preluarea Bancii Dacia Felix, in vederea vânzarii ulterioare a acesteia. De altfel, in momentul in care actionarii au fost schimbati, Dacia Felix si-a schimbat numele in Eurom Bank si a fost vânduta unei corporatii bancare straine, Leumi Bank.
Grupul Robinson a preluat banca
In prima faza a acestei operatiuni financiare, 68,89% din participatiile la capitalul bancii au fost anulate. Este vorba de actiunile detinute de societatile Astra Româna Capital SAH si SITA Invetment AG. Aceasta operatiune a facut ca fostii actionari minoritari sa devina actionari majoritari. Intre acestia, cei mai importanti erau, de acum, Arcom SA (devenit actionar principal, cu 42,84%), SIF Transilvania, ARDAF SA si Agroexport si Siloz Port Constanta SA. Imediat dupa aceasta, mai multe persoane au preluat actiunile detinute la Banca Dacia Felix de catre Arcom SA si Agroexport si Siloz Port Constanta SA. Interesant este faptul ca nici una dintre aceste persoane nu a cumparat actiuni in valoare mai mare de 4,9 procente. Aceasta “cumpatare” are un scop bine precizat: achizitiile de actiuni in cote mai mici de 5 procente nu se declara la BNR. Raportul lichidatorului BDF defineste aceste persoane ca fiind membre ale unui asa-numit “grup Robinson”. Impreuna, aceste persoane (in numar de zece), detineau 47,26% din actiunile BDF. De altfel, sintagma de” grup Robinson” a fost folosita pentru prima data de catre omul de afaceri israelian Fredy Robinson. In anul 2001, acesta a adresat premierului un memoriu in numele grupului de actionari BDF pe care ii reprezinta, grup format din zece actionari care detineau impreuna... 47,26% din actiunile bancii. Actiunile Arcom au fost cesionate urmatoarelor persoane: Yigal Zilkha (4,90%), Fredy Robinson (4,90%), Aurelia Marascu ((4,90%), Liviu Mandler (4,90%), Paulina Litman (4,90%), Lily Eiss (4,90%), Meir Biton (4,90%), Israeli Arik (4,50%) si BNS (4,00%). Insumate, aceste procente reprezinta exact 42,84%! La inceputul anului 1999, actiunile Agroexport si Siloz Port Constanta SA fusesera cesionate catre Bogdan Anghel, care, la rândul sau, devine in acest fel actionar, cu 4,42%. Adunând procentele aferente fostelor participatii ale Arcom si Agroexport se ajunge la cele 47,26 procente la care faceam referire mai sus.
In cadrul ofertei publice de actiuni facute de banca in anul 2000 in scopul majorarii capitalului social, doi dintre actionarii semnificativi de pâna atunci, SIF Transilvania si ARDAF, nu au mai achizitionat actiuni, astfel participatia lor la capital a scazut la aproximativ jumatate. Analiza conturilor de subscriere a capitalului varsat se poate vedea de unde au avut membrii “grupului Robinson” bani pentru a-si cumpara actiunile.
Urma banilor...
In data de 17 februarie 2000, Fredy Robinson isi alimenteaza contul prin transfer SWIFT cu suma de 1.049.120 USD. Cu doua zile inainte, Fredy Robinson dispune alimentarea din contul sau a conturilor urmatorilor: Yigal Zilkha (cu 108.736 USD), Liviu Mandler, Aurelia Marascu, Litman Paulina, Lily Eiss si Biton Meir (cu câte 99.879 USD), Arik Israeli si Bogdan Anghel (cu câte 98.106 USD). Totalul viramentelor insumeaza 850.400 USD. In 30 martie 2000, contul aceluiasi Fredy Robinson este alimentat cu 500.000 USD, bani proveniti de la firma israeliana Resido, o subsidiara a holdingului Milomor, controlat de acelasi Fredy Robinson. Cu o zi inainte, acelasi cont fusese alimentat cu un milion de dolari, transferati SWIFT de la o alta firma israeliana, Hazavim Ltd. Tot in data de 30 martie, Fredy Robinson a ordonat alimentarea conturilor persoanelor enumerate mai sus cu sume cuprinse intre 11.000 si 12.000 USD. Pe lânga acestea, lista transferurilor mai cuprindea inca cinci persoane: Maor Meir, Furman Dagobert, Avram Edelstein, Avraham Toler si Alexander Regenbogen. In conturile acestora au fost virate câte 257.218 USD. Puterea discretionara pe care Freddy Robinson o avea la Banca Dacia Felix reiese din faptul ca toate aceste viramente s-au facut in contul sau fara ca acesta sa completeze ordinele de plata aferente. Raportul Pricewaterhouse Coopers mentioneaza faptul ca aceste sume au fost folosite pentru ca cei carora le-au fost virate sa poata cumpara pachete de actiuni in cadrul ofertei publice de actiuni facute de banca Dacia Felix. O alta dovada in acest sens este faptul ca, in data de 4 aprilie a aceluiasi an (la o luna de la evenimentele descrise), Alexander Regenbogen (directorul compartimentului Strategie a BDF si unul dintre beneficiarii acestor transferuri) a dispus ca sumele ramase in conturile unora dintre persoanele enumerate mai sus sa fie tranferate in contul lui Fredy Robinson. Nici in acest caz titularii conturilor nu au emis ordinele de plata aferente. Raportul lichidatorului precizeaza ca “din operatiunile descrise reiese fara dubiu ca achizitionarea de catre grupul Robinson a pachetului majoritar s-a facut in conditiile unui control absolut si discretionar al (acestuia – n.r.) asupra bancii, in total dispret fata de normele BNR si CNVM, cât si a normelor si reglementarilor proprii ale BDF”. In urma acestor masinatiuni, grupul Robinson a ajuns sa detina 70,18% din actiunile Bancii Dacia Felix.
MATERIAL PRELUAT DIN ZIARUL GARDIANUL
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”