Întemeietorul statului dac, Burebista, este prezentat, într-un documentar difuzat de postul TV History, ca fiind slujitor şi om de încredere al regelui Decebal, deşi, potrivit datelor istorice, cei doi au trăit la peste 130 de ani distanţă unul de celălalt.
Istoricii şi lucrările de specialitate plasează moartea lui Burebista în anul 44 î.e.n., în timp ce urmaşul său Decebal a devenit rege în anul 87 e.n., adică 131 de ani mai târziu.
Documentarul "Viaţa şi moartea la Roma", produs în 2005, ni-l prezintă pe întemeietorului statului dac în postura de contemporan al lui Decebal. Mai mult, personajul din documentar cu numele Burebista apare ca slujitor al conducătorului dacilor în cele două războaie contra Imperiului Roman, purtate în anii 101-102 şi 105-106 e.n..
Difuzat în mai multe rânduri de postul History, documentarul a stârnit nedumerirea şi chiar indignarea telespectatorilor avizaţi. Unii dintre ei s-au adresat postului de televiziune, în timp ce alţii şi-au spus punctul de vedere pe internet.
"Este posibil ca unii producători să prezinte puncte de vedere neavizate sau mai puţin documentate, pentru a face documentarele mai comerciale (subliniere Lupta NS - adica se minte pentru profit). Am primit sesizări de la telespectatori, referitoare la corectitudinea informaţiilor prezentate, însă nu putem împiedica difuzarea documentarului. Acesta va mai fi difuzat", a precizat, pentru NewsIn, reprezentantul Viasat România (din care face parte History), Cristina Călinoiu.
Punctul de vedere al specialiştilor este lipsit de echivoc. "Informaţia despre Burebista şi Decebal contemporani este o aberaţie. Păcat că nu se apelează la surse de informare credibile, surse libere, chiar şi de pe internet", spune istoricul Stejărel Olaru.
Pe internet, telespectatorii sunt la fel de tranşanţi. "Au făcut o eroare majoră atunci când l-au transformat pe Burebista, din întemeietorul Daciei, în slujitorul de încredere a lui Decebal. Se pare că nu este singura, după cum văd aici. Asta demonstrează că nu tot ce apare în filme documentare este 100% adevărat", se menţionează pe blogul unui telespectator care a văzut documentarul "Viaţa şi moartea la Roma".
Potrivit celui mai complet dicţionar de film online, International Movie Data Base (IMDb), unul dintre consultanţii care îşi spun punctul de vedere în documentar este britanicul Brian J. Ford. Conform datelor sale de referinţă, acesta a realizat cercetări legate de microbiologie şi a mai apărut în documentare despre Al II-lea Război Mondial şi despre controversatul Cod al lui Da Vinci.
O ultimă neconcordanţă legată de "Viaţa şi moartea la Roma" este legată de ţara care a produs documentarul. IMDb indică faptul că aceasta este Marea Britanie, unde a fost produs de Shine Television, în timp ce, pe site-ul Viasat, filmul este prezentat ca fiind realizat de SUA. Sursa: NewsIn
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”