Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
duminică, 21 decembrie 2008
Momârlanii, urmaşii dacilor
În zona Straja - Parâng trăieşte o comunitate mică, cea a momârlanilor, despre care se spune că ar fi urmaşii dacilor. Nimeni nu ştie exact de unde vine denumirea de momârlani. Unii cercetători spun că din limba latină, de la momo (ţăran) şi lan (băştinaş). Alţii susţin că termenul derivă din maghiară, de la „maradyany”, care în traducere înseamnă „rămăşiţă”, adică urmaşi ai vechilor locuitori daci. Momârlanii îşi construiesc casele aproape unele de altele, cât mai sus pe munte, la fel ca dacii. În plus, ele sunt ridicate din bârne necioplite, având forme pătrate şi dreptunghiulare. Ei mănâncă un fel de saramură din carne de oaie, numită „sloi” şi beau ghintură, un extract din rădăcini, pe bază de alcool. Cei mai bătrâni dintre ei se îmbracă şi astăzi în costumul tradiţional alb - negru. Principala lor ocupaţie rămâne oieritul. Pentru că trăiesc de foarte multă vreme pe aceste locuri, izolaţi în locuinţele lor de pe coastele munţilor Parâng şi Vâlcan, momârlanii au păstrat intacte obiceiurile de dinaintea creştinismului. După disponibilizările masive din minerit, începute în anul 1997, mulţi dintre momârlani s-au întors la modul de viaţă tradiţional. Sursa: servuspress.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”